Mergi la conţinutul principal

Cursa înarmării

Pasionaţi de vânătoare sau pentru a se apăra atunci când apar incidente, tot mai mulţi brăileni au devenit posesori de arme letale şi neletale. La acest moment, peste 2.000 de brăileni sunt deţinători de arme letale, cele mai multe de vânătoare, dar şi de pistoale neletale, cu bile de cauciuc sau cu gaze. Fiind arme de autoapărare, pistoalele neletale sunt folosite, de cele mai multe ori, în răfuieli între membri ai grupărilor interlope rivale sau pentru a-i pune cu botul pe labe pe indivizi specializaţi în comiterea de infracţiuni. Potrivit legii, armele deţinute, atât letale cât şi neletale, trebuie înregistrate la poliţie, în caz contrar deţinătorul riscând să ajungă la închisoare.
Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în evidenţele Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase figurează 2.280 de arme letale şi neletale, deţinute de 1.417 persoane. Este vorba despre 1.551 de arme letale, pe care le deţin 982 de brăileni, cea mai mare parte, respectiv 99,9% fiind arme de vânătoare, doar 9 fiind arme de apărare şi pază. Potrivit Legii 295/2004 (republicată) privind regimul armelor şi muniţiilor, armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către demnitari, magistraţi, diplomaţi, militari şi poliţişti, persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice sau persoane incluse în programe de protecţie a martorilor.

Două mâini şi tot atâtea arme

Armele neletale sunt şi ele la mare căutare, în această categorie intrând cele de autoapărare, de tir sportiv şi de panoplie. În evidenţele Biroului Arme al IPJ Brăila sunt 435 de deţinători de arme neletale, care au 729 de arme, ceea ce înseamnă că unii dintre posesori au câte două sau chiar mai multe pistoale neletale. De la începutul anului, poliţiştii au anulat 74 de permise pentru deţinători de arme letale şi 24 de permise pentru arme neletale. "Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase recomandă tuturor persoanelor care doresc să achiziţioneze arme letale sau neletale să se prezinte la biroul situat pe Calea Galaţi, nr.28, unde funcţionează şi Serviciul Poliţiei Rutiere, în vederea obţinerii autorizaţiei de procurare şi, ulterior, a permisului de armă. Poliţiştii atrag atenţia deţinătorilor legali de arme letale sau neletale că, înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă, au obligaţia să se prezinte la Biroul Arme, pentru aplicarea vizei de prelungire, pe o perioadă de încă 5 ani. Nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat, în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform Art. 342, alin.6, din Codul penal", a declarat agent principal Camelia Bucur din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Potrivit Noului Cod Penal, deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.
Şi în cursul anului trecut, poliţiştii au depistat zeci de persoane care deţineau în mod ilegal arme şi muniţie. Au fost constatate 130 infracţiuni specifice domeniului, faţă de 83 în anul 2012, fiind confiscate 47 arme de foc, 264 bucăţi muniţie, 274 kg exploziv, 252 kg substanţe toxice. În 2013, au fost eliberate 93 permise de armă pentru persoane fizice, 181 autorizaţii pentru procurarea de arme
letale şi neletale pentru persoane fizice şi 3 autorizaţii de deţinere pentru arme letale persoane juridice. De asemenea, s-a luat măsura suspendării ori anulării dreptului de deţinere, port şi folosire pentru arme letale şi neletale la un număr de 81 deţinători.

Indivizi dotaţi cu arme şi muniţie

Persoanele care şi-au luat arme neletale, dar nu le-au înregistrat la poliţie, cei mai mulţi ştiind că este ilegal să le deţină în astfel de condiţii, s-au trezit cu poliţiştii la uşă. Chiar luna trecută, un brăilean de 23 de ani, care şi-a adus o armă neletală din Germania, în mod ilegal, a ajuns în atenţia poliţiştilor. În ziua de 12 iunie, lucrătorii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, l-au identificat pe Daniel R., domiciliat în municipiul Brăila. Acesta deţinea, fără drept, la domiciliu, o armă neletală, din categoria celor supuse autorizării, şi un număr de 10 cartuşe aferente. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că tânărul a cumpărat pistolul şi muniţia din Germania şi le-a introdus în ţară, fără drept, la data 3 iunie 2014. Cel în cauză nu poseda permis de armă de niciun tip şi nu figura ca fiind deţinător legal de armă letală sau neletală. Tânărului pistolar i s-a întocmit dosar penal pentru deţinere, fără drept, de armă neletală, din categoria celor supuse autorizării, şi pentru contrabandă calificată. În februarie, un bărbat de 44 de ani, care deţinea ilegal o armă neletală cu gaz, a fost luat la întrebări de oamenii legii. Ionel B. era posesor al permisului de armă, eliberat de IPJ Brăila, la data de 9 septembrie 2008, în care era înscrisă arma neletală de autoapărare, însă îi expirase valabilitatea permisului de armă.
În toamna anului trecut, poliţiştii au identificat un traficant de arme şi muniţii la Scorţaru Nou. Poliţiştii au efectuat o percheziţie la o societate din comuna brăileană şi au găsit o armă de vânătoare, o armă neletală de tir sportiv şi zeci de cartuşe. Armele deţinute ilegal, aparţineau unui cetăţean străin, angajat al firmei, care a spus că le-a adus din Grecia. Totuşi, arma de vânătoare era dată în urmărire de autorităţile spaniole. În luna octombrie, un brăilean de 39 de ani care avea în maşină o armă neletală pentru care perioada de valabilitate a permisului expirase, a fost oprit din drum de poliţişti, pe Calea Călăraşilor.

Fabrica muniţie letală la domiciliu

Controalele i-au vizat şi pe deţinătorii de arme letale, respectiv arme de vânătoare, care au uitat să îşi prelungească valabilitatea permisului şi nu au predat arma în termen legal.
În septembrie 2013, poliţiştii de la Biroul Arme au avut parte de o surpriză de proporţii, un bărbat care locuia fără forme legale în comuna Vădeni având la domiciliu o fabrică de muniţie letală.
Aflat de mai mult timp în vizorul poliţiştilor, care îl suspectau că deţine ilegal o armă de vânătoare şi confecţionează artizanal cartuşe cu alice, brăileanul Mihai Ghib, 38 de ani, a fost săltat de poliţişti. Suspectul a ajuns în spatele gratiilor, după ce judecătorii au admis propunerea de arestare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. În ziua de 19 septembrie, poliţişti de la Biroul Arme au efectuat o percheziţie domiciliară, autorizată de Judecătoria Brăila, la locuinţa bărbatului. Potrivit poliţiştilor, în locuinţa acestuia şi într-o anexă au fost găsite o armă letală de vânătoare, de calibru 12 mm, 23 de cartuşe cu proiectil unic şi cu alice, de calibru 12 mm şi 9 mm, 298 tuburi cartuş cu capsă percutată, 3,515 kg alice de diferite dimensiuni, 3 dispozitive de sertizat cartuşe. Poliţiştii au descoperit şi 5 unelte folosite pentru confecţionarea manuală a cartuşelor, două trofee de vânătoare (un craniu de căprior şi doi colţi de porc mistreţ) şi alte bunuri, care au fost ridicate în vederea cercetărilor. Din verificările efectuate a reieşit faptul că bărbatul nu era autorizat pentru a deţine arme şi muniţii letale, iar arma de vânătoare identificată se afla în bazele de date, dată în urmărire de autorităţile spaniole. Judecătoria Brăila l-a condamnat pe brăileanul de 38 de ani, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere, după cum se arată pe site-ul instanţei.

Poliţist împuşcat în cap, cu o armă de vânătoare

Un incident cutremurător a avut loc în decembrie 2013, un poliţist fiind împuşcat mortal la o partidă de vânătoare, chiar de un coleg şi prieten. Agentul şef Adrian Cireaşă, de la Biroul Arme, Explozivi, Substanţe Toxice şi-a pierdut viaţa în timp ce se afla la vânătoare împreună cu doi colegi şi cu alţi 21 de membri AJVPS. Cel care l-a împuşcat pe Cireaşă din greşeală era vecin, coleg de birou şi prieten cu acesta. Tată a două fete, Adrian Cireaşă petrecuse Crăciunul împreună cu agentul şef Iulian Dobrotă şi urma să fie împreună şi de Revelion. Doi procurori brăileni au coordonat cercetările, Dobrotă fiind anchetat pentru ucidere din culpă. Dosarul este încă în lucru la parchet.

Cum poţi deveni posesor de armă letală sau neletală

Autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor care îndeplinesc anumite condiţii. În primul rând, cei care vor o armă letală trebuie să aibă împlinită vârsta de 18 ani şi să dovedească necesitatea procurării armelor, în funcţie de destinaţia acestora, prin documente justificative. Nu pot deţine arme letale persoanele care au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 1 an, pentru infracţiuni comise cu intenţie. Mai mult de atât, cei care vor permis pentru o armă letală trebuie să fie apţi din punct de vedere psihologic şi medical. O altă condiţie impusă de lege este absolvirea unui curs de instruire teoretică şi practică.
Cetăţenii români şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot să procure arme neletale, precum şi muniţia aferentă, de la orice armurier autorizat. În 2008, armele de autoapărare şi de tir, cu proiectil au fost supuse autorizării, în această categorie intrând pistoalele cu bilă de cauciuc şi armele scurte şi lungi cu aer comprimat. Persoanele fizice pot procura arme din aceste categorii dacă au împlinit 18 ani, dacă nu au fost condamnate pentru infracţiuni cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dacă nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale şi dacă sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical. Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro