Mergi la conţinutul principal

CUP Dunărea vrea să ardă nămolul pentru a mai reduce din taxa pe gunoi

• Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a fost, ieri, gazda şedinţei Comitetului Teritorial Sud ARA • în cadrul evenimentului s-a făcut un sumar al sistemului  regional Gropeni, însă s-a prezentat şi un proiect nou • acesta prevede eliminarea prin incinerare a nămolului rezultat în urma tratării apelor uzate

 
 Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila propune un proiect ce vizează staţiile de epurare şi care ar putea conduce în viitorul apropiat la o reducere substanţială a taxei pe gunoi. Mai exact, ieri, în sala de şedinţe a CUP Dunărea a avut loc o întrunire a Comitetului Teritorial Sud al Asociaţiei Române a Apei, unde s-au prezentat două proiecte ale Companiei. Mai exact, s-a făcut un sumar al sistemului regional Gropeni, un proiect realizat deja prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, însă s-a discutat şi despre rezolvarea problemei nămolurilor rezultate în urma tratării apelor uzate.

La întâlnire a participat directorul CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, vicepreşedintele CA de la CUP, Mihai Chiriţă, şeful CJ Brăila, Francisk Chiriac, directorul economic Ionel Avram, alţi directori din cadrul CUP Dunărea, precum şi câţiva oaspeţi de la nivel naţional. Mai exact, îi amintim pe PSD-istul constănţean Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Române a Apei, Ionel Tescaru, directorul general de la Compania de Apă Buzău şi preşedinte al Patronatului Român al Apei, Maria Budeş, preşedintele ARA Constanţa şi alţii.

“Pentru mine este un nou început. Relaţia CUP Dunărea şi ARA, prin activitatea pe care eu o voi desfăşura alături de domnul vicepreşedinte Mihai Chiriţă, se va îmbunătăţi sub toate aspectele. Sper că relaţiile de colaborare şi rezultatele pe care le vom obţine or să fie la nivelul pe care ni-l dorim. Este o întâlnire de comunicare, de transmitere a gândurilor. Sigur va fi o zi fructuoasă la sfârşitul căreia vom trage nişte concluzii reuşite, astfel încât să avem o imagine nouă vizavi de CUP Dunărea şi ARA”, a declarat Silviu Mangiurea, şeful Companiei brăilene de apă, la începutul întâlnirii.

 

Cum vrea conducerea CUP Dunărea să rezolve problema nămolului

 Revenind la proiectul privind rezolvarea problemei nămolului rezultat din tratarea apelor uzate, potrivit documentaţiei prezentate în cadrul şedinţei, în urma unor analize, CUP Dunărea a agreat o tehnologie care poate transforma nămolurile în materii prime secundare, reducând la minim costurile cu eliminarea acestora. “Prin transformarea nămolurilor în materii prime secundare, acestea nu mai sunt supuse la taxele de mediu pentru tona de deşeuri depozitate stabilite de Guvern, care sunt în continuă creştere, pentru a obliga operatorii să investească în soluţii de transformare a deşeurilor în materii prime, sau transformarea lor în energie. Pentru anul 2017 taxa de depozitare este de 80 lei/tonă, iar pentru 2018 de 120 lei/tonă plus taxa de administrare a depozitului de deşeuri. În aceste condiţii prestarea de servicii pentru gestionarea nămolurilor este foarte rentabilă”, au explicat cei din conducerea CUP Dunărea.

“Ne-am propus să vă prezentăm două dintre proiectele peste care s-a aplecat şi se apleacă în continuare Compania de Apă de la Brăila. Primul punct reprezintă piesa de rezistenţă a Programului Operaţional Sectorial Mediu, este vorba de sistemul regional Gropeni. Un proiect încheiat, pe care îl considerăm noi că a fost de succes. Dar ne aplecăm privirea şi spre viitor. Dorim să vă prezentăm o tehnologie pe care vrem să o implementăm  la staţia de epurare Brăila, privind rezolvarea problemei nămolurilor. Este o problemă care nu şi-a găsit rezolvarea de ani de zile la nivel naţional. Este o sarcină primită, de altfel, de ţara noastră de la comunitatea europeană. Nici ei nu şi-au rezolvat problema nămolurilor rezultate din tratările apelor uzate. Să fie foarte clar pentru toată lumea! Dar, oricum, noi trebuie să ne rezolvăm această problemă, care devine din ce în ce mai presantă. Norocul a făcut să întâlnim o tehnologie nouă pe care ne-o dorim aplicată la staţia de epurare de la Brăila, în premieră, cu posibilităţi de extindere şi pe celelalte staţii de tratare în funcţie de rezultatele obţinute”, a declarat la rândul său Mihai Chiriţă.

Potrivit celor de la CUP Dunărea, până în prezent cantitatea de nămol era rezolvată doar parţial prin diferite soluţii de uscare, însă restul ajungea la depozitul ecologic. Din 2020 acest lucru nu va mai fi permis, prin urmare s-a căutat o nouă soluţie, iar aceasta va însemna incinerarea nămolului, care va duce implicit şi la scăderea taxei de gunoi.

Chiriţă a mai subliniat că ambele proiecte ale Companiei vor face, de asemenea, obiectul unei prezentări în luna mai la EXPOAPA 2017 de la Bucureşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro