Mergi la conţinutul principal

CUP Dunărea acuză. Primăria din Șuțești udă stadionul din localitate cu un branșament ilegal

*după ce locatarii satului Mihail Kogălniceanu s-au plâns că primesc apă cu țârâita la robinete, CUP Dunărea a inițiat un control la nivelul comunei Șuțești, bănuind faptul că localnicii au făcut branșamente ilegale pentru a-și uda grădinile * nu a fost depistat niciun astfel de branșament,  în schimb, Primăria Suțești a fost somată să-și debranșeze pompa de aspirație montată la stadion, deoarece „prejudiciază toți utilizatorii sistemului public de alimentare cu apă” * altfel spus, pompa care alimenta cele șase aspersoare care udau gazonul, îi lăsa pe săteni fără apă potabilă * în prezent, CUP Dunărea Brăila SA efectuează în zona Suțești ample lucrări de investiții  finanţate din surse proprii, termenul de finalizare fiind condiționat de aprobările primite de instituțiile competente (certificat de urbanism, respectiv autorizație de construcție) 

 

 

 

După apariția, în „Obiectiv - Vocea Brăilei” a articolului „Apă cu țârâita în județ. Sătenii se plâng că nu au nici cu ce să se spele, CUP Dunărea acuză faptul că se udă grădinile cu apă potabilă” (din 14 mai 2020), conducerea companiei a trimis, chiar a doua zi, Corpul de Control Intern pentru a verifica dacă localnicii și-au montat branșamente clandestine și dacă sunt pierderi de apă pe rețea - într-un cuvânt dacă se fură apă. Concluzia echipei de control a companiei a fost una fără echivoc: nu se fură apă la Mihail Kogălniceanu.

„Corpul de Control Intern al directorului general al SC CUP Dunărea Brăila SA, în conformitate cu prevederile (…) care obligă permanent compania noastră să verifice starea sigiliilor, să elimine pierderile de apă și să depisteze branșamentele fraudulos executate, a procedat la verificarea utilizatorilor din sat Mihail Kogălniceanu, localitatea Suțești, județul Brăila, în data de 15.05.2020. În urma verificărilor la fața locului, vă aducem la cunoștință faptul că nu a fost depistat niciun utilizator cu branșament clandestin sau cu instalație interioară de apă branșată în mod fraudulos înaintea apometrului”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al SC Companiei de Utilități Publice Dunărea Brăila SA, Daniela Stanciu, prin intermediul unui punct de vedere transmis luni, 18 mai 2020.

Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, pe 11 mai 2020, a fost remisă, de către SC CUP Dunărea Brăila SA, a adresă prin care UAT Suțești „a fost notificată să procedeze la debranșarea pompei de aspirație montată pe instalația interioară sau să monteze un bazin de acumulare, în scopul asigurării unei rezerve de apă. În caz contrar, compania va proceda, în baza prevederilor art 4.15, lit g, cap. IV - Drepturile și obligațiile operatorului din contractul de furnizare a apei potabile - la debranșarea instalației interioare de apă în termen de 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului prevăzut în adresă, respectiv 30 de zile lucrătoare”.

Potrivit adresei trimisă de CUP Dunărea SA Primăriei Suțești, montarea și folosirea în instalația  interioară a pompei de aspirație din rețeaua publică - prin branșamentul de apă al Punctului de lucru UAT- Suțești (Stadion) situat în localitatea Suțești, strada Brăilei nr.5 - încalcă prevederile art. 5, cap. I - Dispoziții generale din Regulamentul serviciului de alimentare cu apă și de canalizare actualizat, precum și prevederile art 7.14, cap. V - Drepturile și obligațiile Utilizatorului din Contractul de furnizare a apei potabile, deoarece „prejudiciază toți utilizatorii sistemului public de alimentare cu apă, influențând, în detrimentul acestora, parametrii de debit și presiune necesari satisfacerii cu prioritate nevoilor gospodărești, prevăzuți în normele tehnice”.

Reamintim că, săptămâna trecută, mai mulți săteni din localitatea Mihail Kogălniceanu, comuna Suțești, au contactat redacția ziarului Obiectiv - Vocea Brăilei, pe motiv că nu au apă potabilă de circa două săptămâni. „Avem copii mici, suntem nespălați de o săptămână. Ziua nu avem apă deloc, abia dacă țârâie un pic noaptea!”, ne-au spus, indignați, sătenii de la Mihail Kogălniceanu. Contactat în legătură cu cele sesizate, directorul SC CUP Dunărea Brăila SA ne-a precizat că, în zona UAT Suțești, se fac lucrări de modernizare a sistemului de alimentare cu apă și că, în final, consumatorii vor avea presiune constantă la robinet. Pe de altă parte, CUP Dunărea SA afirma că sătenii udă grădinile cu apă potabilă de la canal, iar consumul a crescut cu 300% față de astă-iarnă. Controlul a dovedit că, de fapt, edilul șef de la Suțești era cel care risipea apa potabilă, nu sătenii. De altfel, directorul companiei, Silviu Mangiurea, ne-a prezentat, încă de săpămâna trecută, cazul de la stadionul Suțești, unde o ditamai pompa aspira apa potabilă și o împrăștia pe gazon. „Cum Dumnezeu să aibă apă dacă, la Suțești, se udă gazonul de pe stadion cu apă de la canal?”, ne-a spus, intrigat, directorul Silviu Mangiurea.

Controlul efectuat, „pe nepusă masă”, la Mihail Kogălniceanu și Suțești a făcut, în sfârșit, lumină. Sătenii nu fură apă și nu au montate branșamente ilegale la rețeaua de apă. Vor doar să trăiască decent. În schimb, Primăria Suțești își permite să risipească apă, în mod inutil, pe gazonul stadionului din comună, în condițiile în care, în toată zona, apa potabilă abia dacă țârâie și, în plus, nici vorbă se se joace meciuri în plină pandemie de coronavirus.   

Potrivit comunicatului remis luni, 18 mai 2020, „în scopul îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă în UAT Comuna Suțești, Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila SA are în desfășurare lucrări de investiții  finanţate din surse proprii”. Termenul de finalizare al lucrărilor este condiționat, însă, de aprobările primite de la instituțiile competente (certificat de urbanism, respectiv autorizație de construcție). 

Din păcate, probleme cu alimentarea cu apă sunt și în alte localități din județ. În Tudor Vladimirescu apa are o presiune foarte mică, iar de o perioadă furnizarea este întreruptă zilnic, între orele 12.00 – 16.00.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro