Mergi la conţinutul principal

Cumpatare de dragul democratiei!

Ce se intimpla de citva timp la nivel national este si de bine, si de rau. Ma refer la dezvaluirile legate de averile demnitarilor romani. Afacerea "Matusa" si, mai nou, cazul "Cazacu", au incins spiritele la maximum, cele doua situatii diferite ca spete, dar atit de asemanatoare in esenta, fiind dezbatute in fel si chip in mass media. In acelasi context trebuie remarcat ca si ministrul Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur, s-a dovedit un ins iubit nevoie mare de rude, dar, surprinzator, automobilele-cadou primite de acesta nu au iscat discutii aprinse. Mai mult, la Realitatea TV, Mugur Ciuvica, cel care a dezvaluit cazul senatorului PD cu mama de 70 de ani, fosta ceapista, devenita peste noapte mare specialista in asfaltat strazi prin Bucurestiul lui Videanu, a fost pus sa dea explicatii de ce taman acum a facut publice aceste informatii si din ce sursa le are. Ciuvica a fost chiar incoltit cu o intrebare legata de asocierea sa cu Camelia Voiculescu si de aici o serie de speculatii pe marginea interesului divulgarii acestor informatii despre manevrele senatorului PD. O interventie total deplasata a moderatorului emisiunii respective! Evident ca orice informatie care ajunge la presa ascunde interesul personal sau de grup. Dar asta nu este treaba jurnalistilor. Obligatia noastra este sa verificam si, daca respectivele informatii sint reale si de interes public, sa le difuzam. In momentul in care asemenea informatii nu se dau publicitatii sau, mai rau, sint folosite in scop de santaj, atunci atitudinea acelor jurnalisti sau a ziarelor respective este condamnabila.
Revenind, afirmam la inceput ca e de bine ce se intimpla zilele acestea. E de bine pentru ca stacheta moralitatii s-a ridicat considerabil de cind cu noile formulare de declaratii de avere si de interese. Granita dintre politica si afaceri iese intarita in urma acestor dezbateri publice care, fara a conduce neaparat la condamnari penale, pot distruge, fara drept de apel, cariera unor politicieni deveniti in doar citiva ani putred de bogati. La acest moment, pe buza prapastiei se afla Adrian Nastase, cel care mai avea un pic si ajungea presedintele Romaniei. Dar nu este Nastase singurul care lasa in urma lui putoarea coruptiei. Dan Ioan Popescu il urmeaza indeaproape, si, oricum, in PSD sint destui fosti ministri care au cu ce se lauda la capitolul avere. Iata insa ca si in sectorul "Putere" a inceput sa miroasa cam la fel de urit. Ministrul Vasile Blaga ia bani frumosi pe niste actiuni vindute, culmea, unui individ cercetat penal. Cica n-a stiut cine-s actionarii firmei care i-a facut oferta. Gheorghe Flutur are rude bogate in Germania care-i fac cadouri de la masini in sus, de parca ministrul Agriculturii n-ar avea dupa ce bea apa, ministrul Codrut Seres ne-a "asigurat" cele mai scumpe gaze din Europa si, colac peste pupaza, la Primaria Generala a Capitalei licitatiile sint cistigate, coincidenta, cind e vorba de contracte de milioane de euro, de firma unei ultraprofesioniste babe din Urlati, intimplator mama unui senator PD.
Cu alte cuvinte, banii n-au miros de la stinga la dreapta esicherului politic. Tocmai in asta rezida latura negativa a dezvaluirilor care anima viata publica in ultima vreme. Pericolul consta, de fapt, in tentatia oamenilor de a-i baga pe toti politicienii in aceeasi oala. Sa nu mai conteze ca unu-i in opozitie, iar altu-i la putere. Sa nu mai conteze ce-a fost bun la unii sau la altii, cind au condus tara. Asadar, aceste dezvaluiri trebuie sa asaneze politica romaneasca, nicidecum sa distruga iremediabil credibilitatea unui partid, fie ca e vorba despre PSD, PNL sau PD. Destul ca acest negativism fara discernamint a scos din Parlamentul Romaniei crestin-democratia. In fond, au facut taranistii atita rau Romaniei, cind s-au aflat la guvernare, incit sa nu mai aiba nici macar un reprezentant in Parlament? Sa fim seriosi!
Concluzionind, este antidemocratic sa faci una cu pamintul un partid doar pentru ca UNII dintre liderii sai au averi dubioase, dupa cum e la fel de antidemocratic sa mingii pe crestet guvernantii sau, dimpotriva, sa-i critici de-a valma, fara noima, pentru orice intentie reformatoare care presupune si niste sacrificii. Altfel spus, de cumpatare si asanare are nevoie societatea romaneasca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro