Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cumpărături cu masca pe figură

* directorul Simona Drăghincescu nu exclude posibilitatea ca, dacă situaţia se agravează, chiar şi clienţii să fie obligaţi să poarte aceste măşti, cât timp îşi fac cumpărăturile

Dacă nu purtaţi măşti de bunăvoie, o să vă obligăm să o faceţi! Este mesajul transmis comercianţilor din pieţele brăilene de directorul Direcţiei Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor (DAPT), Simona Drăghincescu, după ce aceasta a constatat că, deşi a împărţit vânzătorilor şi producătorilor măşti de protecţie contra gripei noi, niciunul dintre ei nu le poartă. Şefa Pieţelor spune că nu este de glumit cu pericolul îmbolnăvirilor, iar efectul apariţiei unui astfel de caz printre comercianţi ar putea duce la închiderea, pur şi simplu, a pieţei respective, ceea ce ar afecta mii de oameni care-şi fac aprovizionarea de acolo. Drăghincescu nu exclude chiar posibilitatea ca în cazul în care situaţia devine alarmantă în plan naţional şi local, să fie obligaţi să poarte măşti de protecţie chiar şi cumpărătorii care intră în pieţe, pe perioada cât îşi fac cumpărăturile.

"Am achiziţionat circa 5.000 de măşti de protecţie, am împăţit din acestea celor din pieţe, însă, din câte am văzut, oamenii nu înţeleg să le poarte, deşi este spre binele lor. Noi avem în plan să mai cumpărăm încă vreo 5.000 de măşti, ca să fim pregătiţi pentru orice eventualitate şi mă gândesc chiar să iau măsuri mai severe, să obligăm într-un fel comercianţii să poarte aceste măşti. Eu, ca instituţie, nu am această competenţă, însă vreau să discut cu organele abilitate, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, pentru că trebuie să luăm măsuri, să nu se întâmple, Doamne-fereşte, vreo problemă în pieţe. Dacă numărul îmbolnăvirilor înregistrate la nivel naţional şi local va creşte, se poate ajunge până la a obliga şi cumpărătorii să poarte aceste mijloace de protecţie, când vin la piaţă. Alternativa este ca pieţele să fie pur şi simplu închise şi cred că nimeni nu-şi doreşte aşa ceva", ne-a spus ieri Simona Drăghincescu.
Această ultimă variantă nu-i prea încântă însă pe brăileni.

"Eu n-aş fi de acord să port mască, atunci când fac piaţa. Să fim serioşi, s-au mai îmbolnăvit oamenii şi altădată, de răceală, de gripă, dar nu a intrat lumea în panică, aşa, ca acum. Bine, dacă n-o să-mi dea drumul înăuntru fără mască, o s-o pun, dar sper să nu se ajungă până acolo", ne-a spus un pensionar care ieşise la cumpărături. "Să poarte mască şi mănuşi ăia care vând produse, care pun mâna pe tot felul de lucruri, după care ne dau nouă brânză, carne sau lapte. Nu mi se pare confortabil să port eu mască de protecţie, dar dacă o fi şi-o fi şi o să se agraveze situaţia, o să-mi pun şi mască, ce să fac, fiecare-şi apără pielea, nu?", ne-a declarat un alt cumpărător.

În ceea ce-i priveşte, comercianţii din hala mare nu purtau ieri măşti de protecţie. "Ne-au spus să luăm măsuri cu gripa porcină, ne-au dat şi măşti de la Direcţia Pieţelor, dar nu le punem deocamdată. Ne protejăm, oricum, avem şerveţele de unică folosinţă la noi, ne spălăm pe mâini cât de des putem şi zic eu că nu o să fie probleme", ne-a spus o vânzătoare de la lactate.

În ultimele 24 de ore, în judeţul Brăila nu s-au mai înregistrat cazuri cofirmate de gripă nouă, ci numai o suspiciune, un bărbat de 30 de ani, venit recent din străinătate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii