Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cum se pierd zeci de miliarde

fără această aprobare, banii nefolosiţi trebuie daţi înapoi * contractul de 65 miliarde lei a fost obţinut de firma Concivia, la care este implicat, prin Bursagrirom, Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila *

Lucrările de renovare a clădirii Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila nu vor putea fi finalizate la sfârşitul acestui an, aşa cum prevedea contractul încheiat cu firma de construcţii, iar fondurile rămase neutilizate va trebui returnate Ministerului Sănătăţii. Suma necesară pentru reabilitarea spitalului este de 65 miliarde lei vechi, iar banii au fost repartizaţi de la bugetul de stat, pentru anul 2009. Licitaţia a fost câştigată de firma "Concivia", de altfel singurul ofertant, la care este acţionar, prin Bursagrirom, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Conducerea unităţii spitaliceşti vrea să facă demersuri la Ministerul Sănătăţii, astfel încât suma rămasă necheltuită să poată fi folosită în cursul anului 2010, pentru a putea continua lucrările de renovare. "Va trebui să ajungem la minister să obţinem un act adiţional pentru anul viitor. Deoarece clădirea este monument istoric, se lucrează mai greu, pentru că trebuie respectate nişte condiţii deosebite. Lucrarea nu se va putea termina până la sfârşitul anului. Mai apar şi probleme de finanţare, care a fost făcută de la bugetul de stat. Este foarte rău că la spitale bugetul este anual, iar banii trebuie consumaţi până pe 31 decembrie. Soluţia optimă este prelungirea contractului, printr-un act adiţional, să avem posibilitatea să continuăm lucrările în 2010", a declarat Florentin Crăciun, managerul instituţiei. În opinia directorului, nerespectarea termenului de finalizare a lucrărilor nu trebuie pusă pe seama constructorului, ci a faptului că proiectul este unul de anvergură, care a suferit anumite modificări faţă de varianta iniţială. "Sunt lucrări suplimentare faţă de cele care au fost gândite la început. Nu trebuie considerat că firma constructoare are vreo vină şi ar trebui sancţionată. Nu poţi să externezi toţi pacienţii şi să închizi spitalul, astfel încât constructorii să poată lucra într-un anume ritm. Nu este ca şi o lucrare care începe de la zero şi ceri constructorului să o termine într-un anumit timp. Dacă nu se poate prelungi perioada de lucru, se face recepţia lucrărilor, la stadiul la care au ajuns, iar pentru ce nu s-a făcut, se dau banii înapoi. Sperăm însă să încheiem actul adiţional", a spus Florentin Crăciun.

Clădirea spitalului, monument istoric

Clădirea în care funcţionează Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila este declarată monument istoric şi a intrat în reparaţii capitale în luna septembrie. "Licitaţia a fost organizată de către spital şi a fost câştigată de firma «Concivia», aleasă să semneze contractul, însă ţinând cont că lucrările sunt de anvergură, lucrează 4 firme, ca asociaţi. Spitalul este declarat monument istoric şi a trebuit să apelăm înainte de a organiza licitaţia, la un expert în monumente istorice", a precizat Florentin Crăciun. În cadrul acestui amplu proces de renovare intră toate corpurile de clădire care nu au fost reabilitate prin programul Phare. Mai exact, sunt vizate Secţia Psihiatrie III, Secţia Psihiatrie Pediatrică, Centrul de Sănătate Mintală, Bucătăria şi Spălătoria. De asemenea, farmacia va fi renovată complet şi va reveni la destinaţia iniţială. Şi Secţia din Chercea este inclusă în proiectul de reparaţii, aici urmând a fi făcute investiţii şi în dotarea cu o centrală termică proprie. Vom reveni.
Like / Share

Comentarii