Mergi la conţinutul principal

Cum se ajunge director la stat

* asupra lui Octavian Bănică planează suspiciunea că ar fi făcut nişte modificări în cartea de muncă, lucru ce i-a permis să ocupe postul de director al acestei instituţii * în plus, noul director al POS DRU Brăila îl mai acuză şi că ar fi "uitat" să predea nişte laptop-uri primite bonus la un contract şi ameninţă cu Poliţia * Bănică neagă acuzaţiile, spunând că este absolut în regulă şi că, de fapt, ar fi vorba de o răzbunare politică la adresa sa din partea foştilor colegi de la PDL Brăila * culmea, el este în continuare membru PDL, dar la o organizaţie din Bucureşti *

Acuzaţii grave la una dintre instituţiile brăilene din subordinea Ministerului Muncii. Mai clar, asupra lui Octavian Marius Bănică, fostul director al Organismului Intermediar Regional Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Sud - Est (OIR POS DRU) Brăila, planează suspiciunea că prin manevre mai puţin ortodoxe şi-a aranjat situaţia din cartea sa de muncă, astfel încât să corespundă cerinţelor postului pe care îl ocupa. Mai mult, actualul director afirmă că Bănică s-a folosit de mai multe bunuri ale instituţiei, deşi nu avea dreptul, bunuri pe care acum le-a făcut pierdute şi despre care refuză să dea socoteală. În replică, fostul director respinge toate acuzaţiile.

Reamintim că Octavian Bănică a venit la conducerea POS DRU Brăila pe 26 octombrie 2009. La momentul respectiv, a prezentat la dosar, printre altele, o copie de pe cartea de muncă, cât şi un CV.
Conform CV-ului, Bănică a absolvit Facultatea de Drept Galaţi, Universitatea "Danubius", în anul 1998, după care s-a angajat ca agent comercial la o firmă din Brăila. Acolo a lucrat din aprilie 1998 până în februarie 1999. Din februarie 1999 până în septembrie 2001, scrie Bănică în CV, a lucrat tot ca agent comercial la SC "Resurce" SA Bucureşti, punct de lucru Brăila. A urmat apoi o perioadă (septembrie 2001 - noiembrie 2005) în care a fost tot agent comercial la o societate din Oradea, cu punct de lucru în Galaţi, urmată de o alta (februarie 2007 - decembrie 2008) în care a fost asistent comercial la o altă societate din Brăila. Apoi, din decembrie 2008 până în iunie 2009 a fost consilier juridic la firma fostului subprefect Florin Cârligea - SC "Comision Trade" SRL, după care, din iunie 2009 până în momentul în care a fost numit director al POS DRU Brăila, a activat ca referent control intern la Direcţia Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Brăila. Pentru a elimina orice suspiciune în legătură cu aceste informaţii, facem, din nou, precizarea, că ele figurează în CV-ul lui Bănică, postat pe un site specializat în recrutări pentru diverse locuri de muncă.

Pe firul actelor

Trăgând linie, din propriile afirmaţii, rezultă că Bănică a lucrat în calitate de consilier juridic numai pentru o perioadă de 6 luni, la firma lui Cârligea, coleg cu el de partid la vremea aceea. Problema a apărut însă în momentul în care legea în baza căreia funcţionează instituţiile descentralizate s-a modificat. Astfel, dacă la momentul numirii sale pe funcţia de director POS DRU nu avea nevoie ca pentru postul respectiv să aibă vechime pe o funcţie care necesită studii superioare, la începutul lui 2010 legea s-a modificat. Potrivit noii legi, directorii din funcţii similare au fost din nou trecuţi în categoria funcţionarilor publici, fiind necesară şi o vechime de 3 ani pe un post ce necesită studii superioare. În acest context legislativ, singura vechime a lui Bănică, conformă noilor cerinţe, era cea de 6 luni de pe postul de consilier juridic, pe care l-a ocupat la firma lui Cârligea. Din acest moment încep manevrele: pe data de 4 februarie 2010, Bănică solicită de la ITM Brăila o adeverinţă prin care cere să i se precizeze locurile în care a lucrat în 1999 şi 2000 deoarece, spune el, şi-a pierdut cartea de muncă în perioada respectivă. Pe 12 februarie 2010 i se răspunde de la ITM Brăila că a fost agent comercial la SC "Resource" SA Bucureşti, adică exact ceea ce îşi trecuse şi el în CV. Nemulţumit de răspuns, scrie la ITM Bucureşti - în contextul în care, pentru perioada 18 ianuarie 2000 - 12 septembrie 2001 figurează în dosarele acestei instituţii, ca fiind transferat de către firma "Resource" de la Brăila, la Bucureşti, în interes de serviciu. În acest moment vine partea interesantă: în martie 2010, Bănică prezintă la POS DRU o adeverinţă primită de la ITM Bucureşti - cel puţin aşa scrie pe ea, deşi antetul nu este tocmai cel folosit în mod regulat de către instituţie, iar ştampila şi semnătura sunt ilizibile - în care se precizează că în perioada 18.01.2000 - 12.09.2001 figurează angajat consilier juridic, la acelaşi număr de contract de muncă pe care îl avea ca agent comercial la firma respectivă.

De altfel, în baza acelei adeverinţe i se fac şi înscrisurile în cartea de muncă, însă nu de către cel care se ocupa cu acest lucru în cadrul POS DRU Brăila sau de către un angajat al ITM Brăila, cum ar fi fost normal, ci de un angajat DAPT Brăila.

Din acel moment şi până în iulie 2011, Bănică a ocupat funcţia de director al POS DRU Brăila, în baza acelor documente. În iulie a.c, însă, guvernul a decis scoaterea la concurs a posturilor respective, care erau ocupate doar prin numiri. Bănică, alături de majoritatea directorilor din ţară, numiţi asemeni lui, a picat examenul.

Contactat la momentul respectiv, acesta ne-a declarat că asta nu este o problemă, că examenul se va relua şi acest lucru se va remedia.

PDL Brăila îl dă afară, PDL Bucureşti îl primeşte cu braţele deschise!

De altfel, în momentul în care a fost contactat de către reporterii "Obiectiv" şi i s-a adus la cunoştinţă că pe adresa redacţiei s-au primit sesizări cu privire la existenţa unei posibile ilegalităţi în ceea ce priveşte cartea lui de muncă, Bănică ne-a dat asigurări că este absolut în regulă şi că, de fapt, totul ar fi o răzbunare politică a conducerii PDL Brăila, cu care este "în beţe".

Atât Bănică cât şi membri din conducerea PDL Brăila ne-au confirmat faptul că acesta a fost dat afară din filiala brăileană a democrat-liberalilor, însă a reuşit să se înscrie în PDL Bucureşti, la unul dintre sectoare, aşadar cei de aici nu prea mai puteau să îi facă mare lucru.

Tot la acel moment au existat suspiciuni că şi-ar favoriza soţia, angajată la o societate ce derulează proiecte pe bani europeni, lucru care l-ar fi pus, de altfel, în incompatibilitate. Bănică a declarat la vremea respectivă că, într-adevăr, soţia sa este angajată la o astfel de firmă din Galaţi, însă nu lucrează acolo pe proiectele europene respective, aşadar nu există niciun fel de incompatibilitate. De altfel, în urma acestor

suspiciuni, nu s-au demarat anchete nici de către POS DRU, nici de către ANI sau alte organisme cu competenţă în acest domeniu.

Modificări peste modificări în cartea de muncă

Revenind la dosarul lui Bănică, în septembrie, acesta s-a văzut nevoit să depună din nou dosarul pentru a participa la concursul pentru ocuparea postului de director. De această dată, însă, în cursă a intrat şi fostul director executiv, Ioana Voicu, care fusese până atunci în concediu îngrijire copil. Aceasta a trecut examenul şi a fost numită pe post, începând cu data de 30 septembrie 2011.

Un lucru interesant s-a petrecut însă între cele două examinări. Mai exact, potrivit unor surse din cadrul instituţiei, Bănică a fost avertizat că are probleme cu dosarul, în special cu cartea de muncă, astfel că, brusc, ar fi adus o nouă copie după carnetul de muncă, cu o modificare efectuată tot de un angajat DAPT. De această dată, în înscrisul respectiv se precizează că Bănică, în perioada 18.01.2000 - 12.09.2001 a fost agent comercial şi nu consilier juridic şi că menţiunea respectivă trebuie considerată o erată.

De altfel, surse oficiale din cadrul ITM Bucureşti ne-au confirmat faptul că, într-adevăr, lui Bănică i s-a eliberat în martie 2010 o adresă privind situaţia sa, însă, în scriptele ITM Bucureşti el a figurat întotdeauna ca agent comercial şi nu pe un post de consilier juridic.

Acuzat că a plecat cu "bonusul" acasă

Asta nu e însă singura problemă legată de Bănică. Aşa cum ne-a declarat noul director al POS DRU Brăila, se pare că, încă din iunie 2010, Bănică se foloseşte de două laptopuri care ar aparţine de drept instituţiei, laptopuri pe care a uitat să le predea când a fost înlocuit.

"Pe data de 30 septembrie, când am venit eu la muncă, am avut prima surpriză. În sensul că, de la biroul directorului, lipsea butucul de la uşă, uşa era deschisă. Mi s-a spuns că Bănică a luat butucul, deşi nu înţeleg care a fost scopul gestului său. În fine, asta a fost chestia mai puţin gravă. Când am început să fac inventarul, cum e normal, mi-au spus angajaţii că ar fi trebuit să mai existe şi două laptopuri cu două device-uri de internet mobil. Prin iunie anul trecut, domnul Bănică a renegociat contractul la telefonie şi internet cu Romtelecom-ul. Ca bonus, a primit aceste laptopuri şi device-urile de internet mobil. Problema e că ele nu au ajuns niciodată la instituţie, ba mai mult, în contabilitatea instituţiei nu figurează decât prima parte a contractului, fără bonus", ne-a povestit Ioana Voicu. Aceasta a mai adăugat că, imediat, a contactat Romtelecom, care i-a pus la dispoziţie o copie de pe contractul de atunci, în care apare, sub semnătura lui Bănică, şi bonusul. "L-am sunat imediat şi i-am spus să aducă acele bunuri, însă mi-a zis că le-a pierdut, că nu le mai are şi că oricum, fiind bonusuri, au valoare zero, deci nu pot să i le imput. Însă se pare că domnul fost director nu cunoaşte legea. Se face o evaluare, se află preţul de piaţă de la momentul respectiv şi i le pot imputa. De altfel, eu am fost înţelegătoare, i-am dat 5 zile la dispoziţie ca să le aducă, însă nici gând. Aşa că, cel mai probabil, voi sesiza Poliţia cu privire la aceste aspecte", ne-a mai declarat Voicu.

Aceasta a mai adăugat că a sesizat şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici cu privire la cartea de muncă a lui Bănică, deoarece nu i se pare corect şi nici legal ca acesta să ocupe o funcţie publică, la o instituţie ce lucrează cu bani europeni, în baza unor acte asupra cărora planează suspiciuni de fals.

"Eu sunt în regulă cu totul"

Contactat telefonic, Bănică a negat toate acuzaţiile ce i se aduc: "Ştiu că s-a făcut o plângere la minister în acest sens, ministerul a făcut o anchetă, iar răspunsul a fost că, la momentul la care am fost numit director executiv, deci în august 2010, aveam 3 ani şi 15 zile pe un post ce necesita studii superioare. Când am fost numit director coordonator, în 2009, legea nu cerea acest lucru, dar în 2010 s-a modificat. Iar eu am avut vechimea. Am toate documentele, cu ministerul m-am lămurit, nu văd de ce cineva insistă cu acest subiect. Eu sunt în regulă cu totul", ne-a declarat Bănică. Referitor la cele două laptop-uri, versiunea lui Bănică este diferită de cea a noului director. "Laptop-urile le-am stricat, se mai întâmplă, am cerut să mi le impute şi o să le plătesc. Nu e nicio problemă. Oricum, mi s-au mai pus şi altele în cârcă şi le-am plătit. Deci, o să plătesc pagubele. Asta ca să nu mai fie discuţii". Bănică a mai adăugat că, în acest moment, ocupă un post de inspector asistent în cadrul organismului, dar este în concediu medical. Totodată, acesta ne-a mai precizat că, la rândul său, a făcut o plângere penală pe numele noului director, căruia îi reproşează că pentru luna septembrie i-a tăiat 2 zile de muncă trecându-l ca "absent nemotivat", deşi atunci a fost împreună cu Voicu la Bucureşti, la examen. De asemenea, Bănică îi reproşează lui Voicu că, luna aceasta, l-a pus să plătească 2 amenzi de circulaţie legate de rovignetă, fără să verifice dacă într-adevăr se face vinovat de ceva sau nu. "Eu ştiu că sunt în legalitate, nu am probleme nici cu cartea de muncă, nici cu nimic altceva. Am documente care dovedesc acest lucru, aşa că pot să mă apăr dacă va fi cazul", a mai adăugat Bănică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro