Mergi la conţinutul principal

Cum sa cheltuiesti 2 milioane de euro in 20 de zile

Raspunsul la intrebarea "Cum se cheltuie 70 de miliarde in 20 de zile?" il are autoritatea locala impreuna cu operatorul de termoficare, cele doua entitati fiind foarte aproape de o astfel de performanta. Background-ul acestei situatii este simplu: in primavara, Guvernul a alocat Brailei prin doua acte normative aproape 70 de miliarde de lei vechi (circa 2 milioane de euro) pentru finantarea unor investitii in sistemul local de termoficare, cu mentiunea ca banii alocati comunitatii locale trebuie cheltuiti pina in data de 15 decembrie, iar beneficiarul investitiilor este SC "CET" SA. Pentru cheltuirea banilor erau necesare programe si proiecte tehnice si organizarea unei licitatii de achizitii de lucrari publice. Desi cu o intirziere destul de mare comparativ cu data alocarii sumei de circa 70 miliarde de lei vechi, Primaria a organizat licitatia, a inregistrat oferte, a deliberat si anuntat un cistigator: SC "Elsaco" Botosani. Unul dintre ofertantii descalificati - "General Fluid" - a contestat insa decizia astfel incit procedura de cheltuire a banilor s-a blocat pentru citeva saptamini. Mai grav, s-a ajuns in situatia in care Mircea Toader ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si-a manifestat public ingrijorarea fata de blocajul cheltuirii banilor la Braila. In plus, chiar a criticat in termeni duri autoritatea locala si mai ales primarul municipiului pentru modul in care a gestionat proiectul investitional. Astfel, in data de 15 noiembrie,Toader a punctat ca, in conditiile in care nu se cheltuise nici un leu din zecile de miliarde alocate, Braila a pierdut finantarea, o nota foarte proasta pentru primar ca sef al serviciilor publice locale. Rasturnarea de situatie a aparut in aceeasi zi cu declaratia oficialului ministerial, mai precis in data de 15 noiembrie cind, cu 30 de zile calendaristice inaintea scadentei, contestatia formulata de "General Fluid" este solutionata prin respingerea ei ca nefondata. Practic, in aceasta situatie, Primaria, operatorul si adjudecatarul licitatiei aveau la dispozitie 30 de zile pentru a cheltui toti banii. Se mai pierd alte citeva zile cu procedurile birocratice de semnare a contractului public intre adjudecatar si municipalitate, astfel incit mai ramin la dispozitie aproximativ 20 de zile pina la scadenta de 15 decembrie cind, potrivit actelor normative prin care sint alocati banii, orice suma ramasa necheltuita se returneaza.

Factorii decizionali sint optimisti in ceea ce priveste cheltuirea intregului fond alocat Brailei

Pina la acest moment, asa cum a explicat beneficiarul investitiei, precum si executivul comunitatii locale, s-a reusit cheltuirea a aproape 50 de miliarde de lei vechi, cele mai scumpe achizitii fiind elementele de automatizare a punctelor termice. "Pina in prezent, Primaria a achizitionat in baza contractului cu firma cistigatoare a licitatiei, si au fost depozitate in custodie la noi, tevile preizolate cu fitingurile aferente, precum si elementele de automatizare a punctelor termice prinse in proiectul investitional pentru care s-a alocat finantarea de la Guvern. De altfel, aceste elemente de automatizare, pentru 27 de puncte termice, sint cele mai valoroase achizitii intrucit circa 60% din cele aproximativ 70 de miliarde de lei vechi reprezinta contravaloarea acestora", ne-a declarat Nicu Bajan, directorul general al SC "CET" SA. In plus, sursa citata a explicat ca, de ieri, au fost demarate lucrarile la punctele termice fara ca asta sa afecteze calitatea serviciilor prestate catre consumatorii arondati punctelor termice vizate de lucrari. Intrebat daca se va reusi cheltuirea intregii sume pina la data de 15 decembrie, Bajan s-a declarat optimist in aceasta privinta: "ramin in continuare consecvent in afirmatii si sustin ca banii se vor cheltui in intregime. Singura problema acum este legata de a doua transa de bani alocata Brailei in cuantum de circa 9 miliarde de lei vechi in sensul ca trebuie lamurit un aspect juridic: poate fi alocata aceluiasi adjudecatar prin suplimentarea contractului initial, sau trebuie organizata o noua licitatie? Doar in cazul in care va trebui sa se organizeze o noua licitatie vom pierde aceasta suma. Dar, asa cum ne-a promis Nicu Mircea Toader, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in principiu, suma ramasa necheltuita din fondurile alocate Brailei in acest an va fi reportata pentru anul 2007", a mai spus Bajan.
La rindul lor, primarul municipiului Constanin Cibu si viceprimarul Lucian Tilea s-au aratat foarte oprimisti in ceea ce priveste reusita cheltuirii intregii sume alocate de guvern: "Acum incep si lucrarile de reabilitare si modernizare a CET II Braila si a sistemului centralizat de transport si distributie prin puncte termice, cu transformarea a 27 de centrale termice in puncte termice pentru alimentarea cu energie termica a consumatorilor din municipiu, situatii in care vor veni spre decontare bonurile de manopera aferente lucrarilor".
Reamintim ca prin doua Hotariri de Guvern consecutive, in primavara acestui an, au fost alocate Brailei suma totala de 68,8 miliarde de lei vechi dupa cum urmeaza: prin HG 433/2006 - 59,8 miliarde de lei vechi, iar prin HG 915/2006 - 9 miliarde de lei vechi. Sumele au fost repartizate pentru proiectul propus de autoritatea locala "Reabilitarea si modernizarea CET II si a sistemului centralizat de transport si distributie prin puncte termice cu transformarea a 27 de CT in PT, pentru alimentarea cu energie termica a consumatorilor din Municipiul Braila", avind urmatoarele 4 componente investitionale: "Reabilitarea si modernizarea instalatiilor de producere a energiei termice", "Reabilitarea si modernizarea sistemului de distributie agent termic", "Modernizarea si automatizarea proceselor" si "Contorizarea energiei termice la nivel de bransament".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro