Mergi la conţinutul principal

Cum să furi două miliarde şi jumătate de la locatari

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au dispus trimiterea în judecată a fostei conduceri a Asociaţiei de Proprietari nr. 307 Brăila (blocul 13 de pe Calea Călăraşilor nr. 333, cartier Viziru). Potrivit anchetatorilor, "în perioada 1 ianuarie 2009 - 1 octombrie 2013, în calitate de administrator şi casier al Asociaţiei de Proprietari nr. 307, Dobre Mihaela şi-a însuşit suma de 258.758 lei din încasările asociaţiei". În vârstă de 44 de ani, fostul administrator a refuzat să dea declaraţii în faţa Poliţiei. Vasile Răducu, 47 de ani, fostul preşedinte al AP nr. 307 - care a recunoscut acuzaţiile -, va fi judecat pentru neglijenţă în serviciu.

Fraudă de 250.000 lei la blocul 13 de pe Calea Călăraşilor

Mihaela Dobre a fost administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 307 Brăila în perioada 2009 - 2013, îndeplinind, totodată, şi funcţia de contabil, respectiv casier. Potrivit anchetatorilor, pe lângă atribuţiile prevăzute de Legea nr. 230/2007, Dobre avea obligaţia să întocmească şi să completeze registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidenţa fondului de reparaţii, registrul pentru evidenţa fondului de rulment, registrul pentru evidenţa sumelor speciale, registrul pentru evidenţa fondului de penalizări şi alte documente legale şi să răspundă pentru efectuarea încasărilor şi plăţilor în numerar. Pentru încasările în numerar, administratorul avea obligaţia să emită chitanţe (în mod cronologic).
"Pentru a-şi pune în aplicare planul infracţional de a-şi însuşi bani din încasările asociaţiei, inculpata nu a întocmit registrul de casă în care ar fi trebuit să se reflecte, în mod fidel, încasările şi plăţile aferente, document contabil ce reprezintă oglinda financiară a unei asociaţii. Astfel, profitând şi de neglijenţa inculpatului Vasile Răducu, în mod sistematic, inculpata şi-a însuşit în mod direct suma de 258.758 lei din încasările de la membrii asociaţiei, lăsând neonorate plăţile către furnizorii de utilităţi", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Pe 5 noiembrie 2013, reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari nr. 307 Brăila au sesizat autorităţile judiciare, formulând plângere penală împotriva fostului administrator, dar şi împotriva fostului preşedinte al asociaţiei. Expertiza contabilă judiciară efectuată pe parcursul derulării cercetărilor a concluzionat că, într-adevăr, în perioada 1 ianuarie 2009 - 1 octombrie 2013, Mihaela Dobre a delapidat suma totală de 258.758 lei.
Practic, Dobre încasa banii de la membrii asociaţiei şi apoi îi folosea în interes personal, fără să mai efectueze plăţi către furnizorii de utilităţi. Deşi inculpata elibera chitanţe pentru a justifica plăţile făcute de locatari, sumele încasate nu erau evidenţiate în registrul de casă (registru care nici nu a existat). Mai trebuie precizat faptul că Mihaela Dobre nu a dorit să dea nicio declaraţie în legătură cu acuzaţiile care i s-au adus.
Fostul preşedinte al AP 307, Răducu Vasile, a fost, de asemenea, pus sub acuzaţie. Remunerat de către AP 307, Vasile avea obligaţia să supravegheze desfăşurarea tuturor activităţilor din cadrul asociaţiei de proprietari, în mod special situaţia încasărilor şi plăţilor lunare. Procurorul de caz precizează: "Datorită neexercitării atribuţiilor de serviciu, inculpatul Vasile Răducu a dat posibilitatea inculpatei Dobre Mihaela să-şi însuşească bani din casieria asociaţiei pe o perioadă destul de lungă, concurând, astfel, la prejudicierea Asociaţiei de Proprietari nr. 307 cu suma de 258.758 lei. Vasile Răducu a recunoscut săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa, precizând că nu avea cunoştinţă de faptul că Dobre Mihaela îşi însuşeşte bani din încasările asociaţiei (...) Pasivitatea de care a dat dovadă Vasile Răducu se reflectă şi prin faptul că nu a făcut niciun demers pentru a fi numit un cenzor în cadrul asociaţiei".
În anul 2008, Mihaela Dobre a mai fost cercetată penal, pentru neglijenţă în serviciu (în cadrul aceleiaşi AP 307), însă, la acea dată, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni administrative (în baza art. 18/1 C.p.).
Mai trebuie precizat faptul că, prin Ordonanţa procurorului din 3 iunie 2015, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra unui apartament deţinut în 1/2 cotă indiviză de Răducu Vasile şi asupra autoturismului marca Dacia 1310 deţinut de Mihaela Dobre, pentru recuperarea prejudiciului cauzat Asociaţiei de Proprietari nr. 307 de la blocul 13, Calea Călăraşilor 333.
Cazul va fi dezbătut de magistraţii Judecătoriei Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro