Mergi la conţinutul principal

Cum să închizi şcolile, pentru zăpada mieilor?

În ţara asta, toate au luat-o razna. Mai nou, la sfârşitul săptămânii trecute, şcolile din Capitală şi din câteva judeţe din sudul ţării au fost închise din cauza...ninsorii mieilor. Cursurile au fost suspendate datorită condiţiilor meteo, a ninsorii de sfârşit de martie, iar copiii au fost nevoiţi să stea în casă, cu nasul lipit de geam şi să privească jocul fulgilor de nea din faţa calculatorului sau a telefonului de ultimă generaţie. Din bătrâni se spune că, după Zilele Babelor, care sunt la începutul lunii lui Mărţişor, vin Zilele Moşilor, mai blânde, după care, urmează ninsoarea mieilor. Bunicii spuneau că ultima ninsoare, care poate fi şi la început de aprilie, pune capăt frigului şi iernii şi dă undă verde primăverii şi că această zăpadă, cu fulgi mari şi pufoşi este ca aurul pentru pământ şi pentru cei care îl lucrează... Dar, cine mai lucrează astăzi pământul şi câţi dintre noi mai înţelegem semnele lui?

Acum, toate tainele naturii sunt încorsetate în coduri galbene şi portocalii, iar noi ne baricadăm neputincioşi în spatele primei rafale de vânt sau de ninsoare. Ne închidem copiii sau nepoţii în casă şi privim stupefiaţi la ce se întâmplă în jurul nostru din fotoliul postat în faţa televizorului. Ne plângem de viscol şi de ploi, de zăpezi şi de inundaţii şi ne resemnăm dând like-uri pe reţelele de socializare pentru victoriile Simonei Halep sau pentru performanţa lui Tibi Uşeriu, singura persoană din lume care a reuşit să câştige de trei ori la rând cel mai dur maraton din lume, românul care a stârnit admiraţia tuturor, cucerind Cercul Polar.

La sfârşitul săptămânii trecute, cursurile în unităţile de învăţământ de stat din capitală şi din alte câteva judeţe au fost suspendate pentru că ninsoarea a fost abundentă, iar vântul s-a intensificat. Nu a fost viscolul de la Polul Nord, dar, în opinia Gabrielei Firea, primarul general al capitalei, decizia a fost luată din dorinţa de a nu-i expune pe copii unor fenomene meteo extreme. O decizie responsabilă, de altfel, dacă avem în vedere faptul că toate orele pierdute vor fi recuperate. Dar, când şi...cum?  Vacanţe au fost destule, materia este multă, unele şcoli au fost închise şi la sfârşitul lunii februarie, când, de asemenea, a fost anunţat cod portocaliu de ger şi de ninsori. Cu siguranţă, recuperarea va fi o provocare atât pentru copii, cât şi pentru unităţile de învăţământ închise în aceste zile, fie ele de stat sau particulare. Dar, cu ce risc?

Cu ani în urmă, când nu existau coduri galbene sau portocalii, iar zăpezile erau cât casa, mergeam la şcoală printre nămeţi, pe creasta gardurilor, iar Crivătul ne biciuia obrajii, ne învârtea pe loc şi ne troienea potecile. Atunci, ne bucuram de ploi, de zăpezi sau de arşiţa verii, dar niciodată şcolile nu se închideau din cauza condiţiilor meteo. Părinţii sau bunicii săpau tranşee sau pârtii prin zăpada de februarie sau de martie, iar noi ne bucuram de fiecare anotimp. Acum, la sfârşit de Mărţişor, a căzut o pătură de zăpadă, iar şcolile s-au închis, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În ce lume trăim? Ce vrem să facem din această generaţie de copii? Câte ore vor lucra de acum în plus în fiecare zi şi cum vor reuşi? Cum să închizi şcolile, pentru zăpada mieilor?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro