Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cum ne relaxăm de la 1 iunie

* deschiderea teraselor, reluarea evenimentelor în aer liber cu participarea a cel mult 500 de spectatori și ridicarea interdicțiile privind deplasarea în afara localității sunt doar câteva din măsurile adoptate de Guvern

 

 

Guvernul României introduce noi măsuri de la relaxare de la 1 iunie! Iată lista acestora, conform Hotărârii nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare/completare/relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă, realizată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Se reiau spectacolele și concertele, cu limita de 500 persoane

Începând cu data de 1 iunie este permisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum și a festivalurilor publice și private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt. Purtarea măștii de protecție este obligatorie, precum și respectarea condițiilor stabilite prin ordinul comun al Ministrului Culturii și Ministrului Sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Tot începând cu data de 1 iunie se permite organizarea de spectacole de tip drive-in. În documentul adoptat se precizează că ocupanții unei mașini sunt membrii aceleiași familii.

Adio restricții de circulație!

Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 era interzisă deplasarea în afara localității, iar apoi din 15 mai puteam călători doar în baza unei declarații pe propria răspundere și a unui motiv bine întemeiat, de la 1 iunie se ridică restricțiile/interdicțiile de circulație. De asemenea, se reia transportul feroviar internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România. În același timp, se reia transportul rutier internațional de persoane.

Se deschid terasele

De săptămâna viitoare vom putea ieși din nou la terase. Patronii de localuri vor trebui să asigure o distanță de minimum 2 m între mese și pot fi prezenți la o masă maximum 4 persoane, dacă sunt din 3 familii diferite, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății, Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Liber la plajă

Potrivit documentului elaborat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente și a unei distanțe de minimum 2 m între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.

Veste bună și pentru sportivi

Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori  însă și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. De asemenea, tot de la această dată se pot organiza și desfășura în bazine acoperite sau aflate în aer liber activități de pregătire fizică a sportivilor profesioniști și a competițiilor sportive. Și în acest caz este interzisă participarea spectatorilor și trebuie respectate măsurilor de protecție sanitară.

Se vor relua și activitățile de pregătire fizică în spații închise, cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană.

Noile măsuri de la relaxare nu se aplică activităților de pregătire și competițiilor din domeniul sporturilor de contact.
Categorie articol: 

Comentarii