Mergi la conţinutul principal

Cum face Primăria Galaţi bani din terenul luat cu japca de la Brăila Arendă pe şest

• este vorba despre încă 300 ha din terenul de la Vădeni, care, culmea, nu face obiectul memorandumului pe care Guvernul Tudose l-a trimis Primăriei Galaţi privind predarea terenurilor rămase neutilizate din “mia de hectare” • situaţia a ieşit la iveală abia după ce pe masa consilierilor municipali gălăţeni a ajuns un proiect de HCLM care vizează restituirea a 655,29 ha de pe raza comunei Vădeni, document în care Primăria Galaţi explică detaliat cum a folosit “mia de hectare” • astfel, în conţinutul proiectului se discută despre un al doilea contract ce vizează un alt lot, de 300 ha, închiriat până în 2019, unui arendaş gălăţean • “cartoful fierbinte” cu “mia de hectare” va fi repus în discuţie în proxima şedinţă a CLM Galaţi, când aleşii locali de acolo vor analiza restituirea lotului de 655,29 ha cerut înapoi de Guvernul Tudose aşa cum s-a aprobat la mijlocul lunii trecute printr-un Memorandum • pentru a trece, proiectul are nevoie de votul a două treimi dintre consilierii gălăţeni • atenţie însă! per total, gradul de utilizare efectivă a celor 1.000 ha în scopul strict al HG 512/2002, adică pentru proiect imobiliar, este de sub 1%

 

Noi amănunte ies la lumină în scandalul “Miei de hectare” din terenul Brăilei, cadoul dat gălăţenilor de Guvernul Năstase, acum 15 ani. Amănunte care, deloc de neglijat, au reîncins spiritele între cele două administraţii locale, care abia reuşiseră să îngroape cât-de-cât securea războiului orgoliilor. O dare de seamă a Primăriei Galaţi privind utilizarea terenului de 1.000 ha de pe raza comunei Vădeni, judeţul Brăila, arată clar că municipalitatea de peste Siret are un al doilea contract de închiriere, tot în scopuri agricole, a 300 de hectare de pe amplasamentul în discuţie, iar asta în afara celor 655,29 ha cerute înapoi de Guvernul Tudose! După cum se arată în presa gălăţeană, mai precis în cotidianul “Viaţa Liberă”, în raportul de specialitate al primăriei vecine, gradul real de utilizare a “Miei de hectare”, în scopul în care a fost încredinţată, este cu mult mai mic decât se cunoştea. Astfel, potrivit documentului, proiectul imobiliar “Dimitrie Cantemir” ocupă nici 9 hectare (concret 8,9 hectare), suprafaţă pe care au fost construite şi apoi închiriate în regim ANL blocurile din cartierul amintit. Alte 7,5 hectare au fost transmise, în 2009, statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii “Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi”, un proiect ambiţios peste care s-a aşternut, din păcate, praful, iar 7,65 de hectare au fost predate, la schimb, către Consiliul Judeţean Brăila, pentru completarea suprafeţei necesare spitalului, Galaţiul preluând aceeaşi suprafaţă din proprietatea privată a Brăilei. Apoi, atenţie, alte 300 de hectare de teren au fost închiriate, în urma unei licitaţii, tot în scopuri agricole, către SC “Ecoagra” SRL Galaţi, până în 2019, cu 825 de lei pe hectar, pe an agricol. Abia după aceea s-a tras linie şi au mai rămas cele 655,29 hectare teren, care fuseseră închiriate către SC “Bonagri Holding” SRL tot din Galaţi, până în septembrie 2022, firma gălăţeană angajându-se să plătească anual o arendă de 2.250 de lei/ha, pe an agricol. Altfel spus, au rămas practic neutilizate în cadrul proiectului imobiliar aproape 963 ha (300 ha plus 655,29 ha plus 7,65 ha aferente proiectului cu spitalul regional) nu doar aceste aproape 655,3 ha pe care autorităţile brăilene s-au zbătut, în această vară, să le recupereze, culminând cu Memorandumul Guvernului Tudose către Primăria Galaţi, prin care se cere demararea procedurii de restituire a lotului de 655,29 ha. Ca o concluzie generală, dacă discutăm strict de utilizarea în scopul expres pentru care a fost transferată Galaţiului celebra “mie de hectare”, adică pentru realizarea cartierului ANL Dimitrie Cantemir, gradul efectiv de folosire este de, ATENŢIE, sub 1%!

Rămâne de văzut dacă autorităţile brăilene vor relua procedura de recuperare, măcar pentru cele 300 ha închiriate în scopuri agricole, la fel ca în cazul lotului de 655,29 ha, fără a mai pune la socoteală schimbul de terenuri pentru proiectul cu spitalul regional de urgenţă.     

 

Proiectul are nevoie de votul a două treimi dintre consilierii gălăţeni

Până atunci însă, mini-Parlamentul gălăţean are pe masa de lucru un proiect de Hotărâre CLM privind restituirea a 655,29 ha, aşa cum a cerut Guvernul Tudose prin Memorandumul aprobat la jumătatea lunii trecute. Practic, la următoarea şedinţă a Consiliului Local, aleşii Galaţiului vor trebui să-şi exprime opţiunea cu privire la acest controversat subiect: aprobă sau nu “trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Suprafaţa menţionată reprezintă teren agricol şi drumuri de exploatare şi nu include suprafeţele ocupate de canalele aferente tarlalelor în cauză, conform configuraţiei actuale din teren”. Tot în acelaşi proiect se face vorbire şi despre rezilierea contractului de închiriere a suprafeţei respective de teren agricol, semnat de administraţia din Galaţi cu SC “Bonagri Holding” SRL Galaţi, în urma unei licitaţii, contract în baza căruia primăria de peste Siret ar fi urmat să încaseze 2.250 de lei pe hectar, pe an agricol, cu titlu de redevenţă.

Mai trebuie punctat aici faptul că, pentru a fi aprobat, acest proiect are nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, fiind vorba despre o hotărâre ce vizează proprietatea publică a unei UAT. Pe acest subiect, presa gălăţeană a speculat spunând că ar fi totuşi şanse ca proiectul să treacă, la mijloc fiind un mic şantaj: Primăria Galaţi ar avea nevoie de circa 35 milioane lei pentru pornirea în acest sezon rece a sistemului centralizat de încălzire, sistem de care încă depind cu încălzirea pe timp de iarnă undeva la circa 15.000 de abonaţi, bani pe care municipalitatea nu-i are, dar îi cere de la bugetul statului. Altfel spus, ar fi un fel de troc între Guvern şi Primăria Galaţi, de genul “Îmi dai şi-ţi dau!”.

 

Un prim pas

Ca o paranteză, în şedinţa de Guvern de miercuri, 13 septembrie, s-a făcut primul pas major pe plan administrativ în ce priveşte rezolvarea unei probleme delicate care trenează de 15 ani: “mia de hectare” a Vădeniului dată în proprietate UATM Galaţi, în 2002, pentru a fi implementat acolo proiectul imobiliar Cartierul Dimitrie Cantemir. Mai explicit, în respectiva şedinţă de Guvern a fost aprobat un Memorandum, prin care Guvernul Mihai Tudose a aprobat transmiterea de către Secretariatul General al Guvernului a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galaţi în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui teren în suprafaţă de 655,29 ha din comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Mai pe româneşte, Guvernul a dat undă verde SGG să ceară CLM Galaţi să perfecteze actele necesare pentru a preda cele 655,29 hectare de la Vădeni. Memorandumul subliniază că “Transmiterea dreptului de proprietate a fost efectuată sub condiţia de a se utiliza terenul pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale”, iar la final precizează că: “Din analiza modului cum a fost aplicată Hotărârea Guvernului nr. 512/2002 (actul prin care s-a realizat transferul celor 1.000 ha de la Vădeni - n.r.) rezultă faptul că, de 15 ani, cea mai mare parte din cele o mie de hectare nu este utilizată potrivit destinaţiei stabilite iniţial”.

Tehnic, transferul către Brăila ar trebui să se facă în două etape: mai întâi CLM Galaţi să adopte o HCLM prin care să cedeze în proprietatea publică a statului lotul de 655,29 ha primit cadou în urmă cu 15 ani, pentru ca, în faza a doua, terenul să fie predat Brăilei şi rămâne de văzut în administrarea cărei autorităţi publice. 

 

De unde a plecat povestea cu “mia de hectare” şi unde s-a ajuns acum

După cum deja se ştie, în anul 2002, autorităţile brăilene s-au trezit că din teritoriul judeţului nostru a fost ruptă o bucată de circa 1.000 ha, pe raza comunei Vădeni, pentru a fi dată în proprietate municipiului Galaţi. Terenul respectiv era în orgada ADS (Agenţia Domeniilor Statului) şi dat spre folosinţă unui arendaş din Vădeni, care s-a luptat în zadar prin instanţe să-şi păstreze dreptul de a-l exploata. Toată povestea cu transferul s-a pus la punct, cel puţin declarativ, fără ştirea oficialilor brăileni, în 2002, pe vremea fostului premier PSD Adrian Năstase, când parlamentarul gălăţean Dan Nica, pe atunci ministru în Guvern, era pe cai mari în ierarhia partidului social-democrat. Pe terenul astfel dobândit au fost construite câteva blocuri, fără a afecta însă toată suprafaţa. Consilierii municipali gălăţeni s-au gândit să dea o întrebuinţare terenului rămas neutilizat şi au aprobat închirierea lui, prin licitaţie publică, cel mai recent episod în acest sens petrecându-se în vara acestui an, şi vizând un lot de 655,29 ha. Iniţial, la aflarea veştii, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că nu şi-ar dori să scormonească trecutul şi să strice din nou relaţiile cu gălăţenii pe acest subiect. Însă cum consilierii judeţeni PNL au intrat pe fir şi au cerut public demararea demersurilor pentru recuperarea terenului, situaţia s-a schimbat pe parcursul ultimelor luni. Astfel, Chiriac a decis să transmită mai multe adrese către Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Agriculturii, către prefectul judeţului Galaţi, dar şi către prim-ministrul Mihai Tudose, în care a relatat faptul că administraţia gălăţeană a închiriat terenul în scop agricol, deşi l-a primit pentru a construi locuinţe sociale. În paralel, consilierii judeţeni PNL, în frunte cu Alexandru Dănăilă, au insistat pe ideea că este nevoie de un proiect de hotărâre al CJ Brăila pentru solicitarea efectivă a terenului pe care nu s-a construit, însă cum majoritatea nu a fost de acord cu propunerea lor, subiectul nu s-a mai concretizat şi a rămas la nivel de dezbateri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro