Mergi la conţinutul principal

Cum au votat brailenii

Duminica, brailenii au avut ocazia sa ii aleaga pe cei care ar trebui sa le reprezinte interesele pentru urmatorii 4 ani, in Parlamentul Romaniei. Desi evenimentul ar fi trebuit sa fie unul important pentru toti cetatenii tarii, asa cum s-a intimplat de fiecare data la alegerile organizate in ultimul timp, indiferent care a fost miza, lumea nu s-a ingramadit la urne. Precizam insa ca, asa scazuta cum a fost prezenta la vot, lucrurile au stat totusi mai bine decit la alegerile locale. Astfel, ieri, la ora 10.00, doar 5,44% dintre brailenii cu drept de vot calcasera pragul sectiilor de votare. Mai precis, doar 5,37% dintre cetatenii cu drept de vot din municipiu se prezentasera la urne pina la acea ora, in vreme ce 5,59% dintre cei aflati in mediul rural votasera deja. Braila se situa la ora respectiva pe locul 13 in tara in ceea ce priveste prezenta la vot, media de la ora 10.00 fiind, totusi, mai ridicata decit cea de la alegerile locale, cind la ora 10.00 doar putin peste 3% dintre braileni votasera. Prezenta la vot s-a mai imbunatatit pe parcursul zilei, la ora 14.00 ajungind la 20,18% fata de media pe tara de 19,84%. La ora prinzului 20,28% dintre cetatenii din municipiu se prezentasera la urne, in vreme ce in mediul rural votasera doar 19,99%. Precizam ca la primul tur de scrutin din vara, de la alegerile locale, prezenta la vot a fost la ora 14.00 de 21,59%, iar noi ne situam pe penultimul loc din tara. Lucrurile s-au mai imbunatatit spre orele 18.00, cind la Braila s-a inregistrat o prezenta la vot de 33,84%, un pic mai mica decit cea inregistrata la nivel national, de 34,48%. Spre seara, 32,02% dintre brailenii din municipiu votasera. Mai harnici au fost insa cei de la tara, care pina la ora 18.00 s-au prezentat la urne in proportie de 36,42%. De remarcat este faptul ca prezenta la vot de la ora 18.00 a fost mult mai ridicata decit cea de la alegerile din vara, cind s-a inregistrat 31,38% in primul tur si 25,57% la al doilea. Procentul a mai crescut odata cu trecerea timpului, ajungind la inchiderea sectiilor de votare la 38,14%, mai precis 37.01% in mediul urban si 40.44% in mediul rural.

Nu au fost incidente majore in ziua votului

Cu o singura exceptie, in ziua votului nu s-au intimplat evenimente deosebite care sa fie considerate incalcari ale legii electorale, insa simbata, 3 cazuri au fost semnalate Prefecturii si reprezentantilor legii. Astfel, asa cum ne-a declarat prefectul Mihaela Marcu, simbata, o formatiune politica a reclamat ca reprezentanti ai Aliantei pentru un Parlament Curat imparteau afise in Piata Concordia, iar in acest caz Politia efectueaza cercetari pentru identificarea persoanelor. Tot simbata, in comuna Unirea, un reprezentant al unui partid a continuat campania electorala circulind prin comuna cu masina proprietate personala, pe care erau lipite afise electorale. Cel in cauza a fost amendat cu 2.500 de lei. Si tot pe data de 29 noiembrie, presedintele sectiei de votare nr. 81 a sesizat IPJ ca pe monitorul publicistic amplasat la intersectia Str. Mihai Eminescu cu B-dul Dorobanti inca se derulau spoturi publicitare electorale, pentru trei partide. Monitorul a fost oprit, iar Politia efectueaza cercetari. Asa cum ne-a explicat presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie Braila, s-a produs o singura modificare in ceea ce priveste componenta comisiilor din sectiile de votare, un membru de la Mircea Voda solicitind sa fie inlocuit deoarece i-a decedat tatal. Duminica autoritatile au fost sesizate de faptul ca in jurul orei 15.00, in localitatea Tataru, comuna Dudesti, conducatorul unui autoturism s-a indreptat inspre sectia de votare nr. 186 si a inceput sa arunce pe geam materiale electorale. In acest caz, Politia efectueaza cercetari pentru identificarea persoanei respective.
De mentionat este si faptul ca un singur detinut a votat in Peniteciarul Braila, solicitind urna mobila.

314.488 de braileni ar fi trebuit sa isi exercite dreptul la vot

314.488 de braileni cu drept de vot au fost asteptati duminica la urne. La dispozitia lor au fost puse 280 de sectii de votare si 702.200 buletine de vot. Conform informatiilor oferite de Prefectura Braila, pentru alegerile parlamentare in sistem uninominal s-au infiintat 145 de sectii de votare in municipiu, 3 la Faurei, 10 la Ianca, 6 la Insuratei si 135 in restul judetului. De asemenea, s-au efectuat 280 de stampile cu "Anulat" si de control,
351.000 de buletine de vot pentru Camera Deputatilor si 351.200 pentru Senat, 390 urne mari si 145 urne mici, transparente. Asa cum a precizat prefectul judetului, Mihaela Marcu, Braila a mai primit de la centru si 1.190 de stampile cu "Votat" dar, cum nu era nevoie decit de 1.170, restul de 20 au fost predate Judecatoriei. Judetul nostru a mai primit si 360.000 de timbre autocolante. De mentionat e faptul ca, din judetul Braila, raportarea cu privire la prezenta la vot au efectuat-o 34 de sectii de votare, stabilite prin extragere.
Pe tot parcursul scrutinului, paza sectiilor de votare a fost asigurata de 452 de politisti, 210 jandarmi, 58 politisti de frontiera, 40 lucratori din cadrul ISU si 250 de politisti comunitari. Astfel, politistii au pazit 148 de sectii, jandarmii 52, Politia de Frontiera 22, ISU 20, iar Politia Comunitara 38 de sectii. In afara de acestia, s-au mai folosit efective pentru asigurarea ordinii in campanie, mai precis 110 de politisti pe zi, 25 de jandarmi si 3 politisti de frontiera, asa cum a declarat adjunctul sefului Politiei brailene, cms. Adrian Gluga.
Precizam ca, pentru buna desfasurare a alegerilor s-au intocmit comisii ale sectiilor de votare, formate din 9 membri. Astfel, in judetul Braila, au activat pe perioada alegerilor 2.520 de membri ai comisiilor de vot, care vor fi platiti cu 66 de lei/zi. Deocamdata nu se stie pentru cite zile vor fi platiti, insa este vorba de cel putin 3 zile.

45 de candidati s-au batut pentru 5 locuri de deputati si 2 de senatori

In Circumscriptia Electorala nr. 9 Braila au incercat sa ii convinga pe braileni ca merita votul lor 45 de candidati. Acestia fac parte din formatiunile politice "traditionale" in judetul nostru, adica PSD, PDL, PNL, PRM si PNG - CD, dintr-o alianta electorala nou infiintata - adica Partidul Verde Ecologist si dintr-un partid care e departe de casa - adica UDMR. Dintre toate partidele, doar ecologisii nu au avut liste complete, ei avind doar 3 candidati. Totodata, singurele filiale care au prezentat liste compuse doar din braileni au fost PDL si PNG - CD, restul partidelor avind strecurati pe lista si cite unul sau mai multi venetici. Asa cum era de asteptat, UDMR a prezentat o lista formata in intregime din persoane domiciliate in Salaj, Cluj, Tirgu Mures si Sfantu Gheorghe - Covasna.
Colegiul numarul 1 pentru Camera Deputatilor cuprinde 44.514 locuitori din cartierele Viziru, Radu Negru, Soseaua Buzaului, Lacu Sarat si Colonia de la km. 10, iar cei sase candidati inscrisi in cursa electorala au fost: Daniela Bartos (PSD), Diana Adriana Tusa (PNL), Florin Cirligea (PDL), Anghel Dencu (PRM), Tudorel Arbunea si Porcsalmi Balint Marton (UDMR).
Colegiul numarul 2 pentru Camera Deputatilor cuprinde 67.680 locuitori din cartierul Calarasi 4, zona centrala a orasului si o mica parte din cartierul Obor, iar candidatii au fost: Doru Damian (PSD), Eugen Badalan (PDL), Horia Vasioiu (PNL), George Moisescu (PRM), Gheorghe Puscasu (PNG-CD) si Szilagyi Robert Istvan (UDMR).
Colegiul numarul 3 pentru Camera Deputatilor cuprinde 80.095 locuitori din cartierele Chercea, Vidin, Apollo, Brailita, Hipodrom si cea mai mare parte a cartierului Obor, iar cei sase candidati au fost: Viorel Balcan (PSD), Grigore Potec (PD-L), Vasile Datcu (PNL), Mircea Constanda (PRM), Ionel Alexandru (PNG-CD) si Szenegeto Attila (UDMR).
Colegiul numarul 4 pentru Camera Deputatilor are 55.160 locuitori si cuprinde orasul Faurei si comunele situate in partea de nord a judetului: Cazasu, Galbenu, Gemenele, Gradistea, Jirlau, Maxineni, Mircea Voda, Movila Miresii, Racovita, Rimnicelu, Romanu, Salcia Tudor, Scortaru Nou, Silistea, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci, Sutesti, Vadeni si Visani. Cei sase candidati au fost Mihai Tudose (PSD), Gabriel Ciochina (PD-L), Ionel Dan (PNL), Smaranda Ionescu (PRM), Adrian Dragan (PNG-CD) si Szabo Tamas (UDMR).
Colegiul numarul 5 pentru Camera Deputatilor are 67.039 locuitori, cuprinde orasul Insuratei si comunele situate in partea de sud a judetului si pe cele din Insula Mare a Brailei: Baraganu, Bertestii de Jos, Bordei Verde, Chiscani, Ciocile, Ciresu, Dudesti, Frecatei, Gropeni, Marasu, Rosiori, Stancuta, Tichilesti, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufesti, Ulmu, Unirea, Victoria, Viziru si Zavoaia. Cei sapte candidati au fost: Cristian Rizea (PSD), Neculai Zotoi (PD-L), Ion Sterian (PNL), Costel Turtoi (PRM), Adrian Raureanu (PNG-CD), Relu Perianu (PVE) si Gyarfas Zsuzsanna (UDMR).
Colegiul numarul 1 pentru Senatul Romaniei este alcatuit din Colegiile 1, 2 si 4 pentru Camera Deputatilor, iar cei sapte candidati au fost: Ion Rotaru (PSD), George Dragu (PD-L), Ion Susanu (PNL), Ilie Lascu (PRM), Zoita Beca (PNG-CD), Gheorghe Marin (PVR) si Barabasi Victor (UDMR).
Colegiul numarul 2 pentru Senatul Romaniei este alcatuit din Colegiile 3 si 5 pentru Camera Deputatilor, iar candidatii au fost Marian Viorel Dragomir (PSD), Constantin Cibu (PNL), Nicolae Mitroi (PD-L), Valeriu Popa (PRM), Tudor Benedict (PNG-CD), Dan Paun (PVR) si Papp Attila (UDMR).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro