Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cum alegi cel mai bun depozit bancar

Recunoscut ca investitie cu un grad de risc foarte scazut, depozitul bancar nu realizeaza randamente foarte ridicate. Pentru cei care prefera solutii sigure conteaza foarte mult alegerea unui depozit bancar rentabil. In acest context, cele mai semnificative aspecte care trebuie analizate in momentul alegerii bancii pentru constituirea unui depozit sint dobinzile si comisioanele de retragere de numerar. De asemenea, diversificarea ofertei implica alegerea tipului de dobinda a depozitului: variabila sau fixa.
Dobinzile au scazut mult in a doua jumatate a anului trecut ajungind chiar sub indicele de inflatie, ceea ce a facut ca multi romani sa-si retraga banii din banci. Sesizind pericolul, in primul trimestru al acestui an, bancile comerciale au inceput sa creasca timid randamentele la depozitele la termen.
Primul criteriu in alegerea bancii unde vrei sa economisesti este nivelul dobinzii existente. In prezent, citeva banci ofera randamente pozitive (peste inflatie) la depozite: Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Alpha Bank si Libra Bank, insa ultimele doua, deocamdata, nu sint prezente pe piata braileana prin intermediul unor sucursale sau agentii.
Cel de-al doilea criteriu este reprezentat de valoarea comisioanelor de retragere de numerar, care pot contribui la scaderea randamentului, diminuat oricum de impozitul de 16%. Nu trebuie pierduta din vedere ponderea pe care o constituie profilul clientului si gradul de incredere intr-o anumita banca in alegerea depozitului.
Pentru a acoperi orice fel de cerere venita din partea clientilor, bancile au lansat mai multe tipuri de produse: depozite cu dobinda variabila (banca poate modifica rata dobinzii pe perioada depozitului in functie de evolutia pietei) si depozite cu dobinda fixa (banca asigura o rata fixa a dobinzii pe perioada depozitului, indiferent de evolutia pietei). Ultima varianta poate fi considerata, de altfel, si cea mai avantajoasa solutie, in conditiile in care, pe perioada depozitului, dobinda pietei ramine neschimbata sau scade.
Cele mai cautate depozite sint cele constituite pe timp de o luna sau trei luni, diferenta dintre dobinzile pentru acestea si cele cu durata de 12 luni fiind de un punct procentual. Situatia se datoreaza cresterii usoare a mediei dobinzilor bancare pe termen scurt. Insa nu doar atit. Dobinzi mai mari pe termene scurte ar putea sa insemne si ca bancile respective doresc sa atraga cit mai multe lichiditati pe termen scurt datorita unor nevoi specifice de finantare sau creditare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii