Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Culturile agricole, în pericol

Vremea neobişnuit de caldă din această perioadă constituie un risc major pentru culturile înfiinţate în toamna trecută. În primul rând, spun specialiştii, fără repaosul vegetativ din iarnă culturile s-au dezvoltat şi dacă va veni cumva un episod de ger, fără un strat protector de zăpadă, acestea vor fi puternic afectate, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alţi ani. Iar cea mai vulnerabilă din acest punct de vedere este rapiţa. "Pericolul mare pentru culturile din câmp la acest moment este lipsa stratului de zăpadă protector. Dacă, Doamne fereşte!, în aceste condiţii vine gerul, plantele vor suferi un şoc termic ce va avea repercusiuni mari în ce priveşte recolta", ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila. Aceeaşi temere o împărtăşesc şi fermierii brăileni, mai ales că cea mai recentă prognoză meteo nu spune mai nimic de ninsori, dar vorbeşte de scăderea temperaturilor. "Până acum nu au fost precipitaţii semnificative, dar, mai ales, nu au fost ninsori. Temperaturile ridicate au permis plantelor să se dezvolte mai repede, iar la rapiţă, de exemplu, planta are deja frunze mari. Fără zăpadă, dacă va veni un episod de temperaturi negative, plantele vor avea de suferit, ajungând în cazuri extreme chiar şi la compromiterea culturilor. Noi sperăm, totuşi, că nu ne vom confrunta cu asemenea probleme", ne-a declarat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila. 

Veştile de la meteorologi nu sunt deloc îmbucurătoare pentru agricultorii brăileni întrucât cea mai recentă prognoză indică un posibil viitor episod de frig în următoarea perioadă, fără a fi însoţit însă de ninsori: "Vremea rămâne mai caldă decât în mod obişnuit, în intervalul 6 - 12 ianuarie, când valorile diurne ale temperaturilor vor fi în medie de 6 - 8 grade, iar în cursul nopţilor se vor înregistra în jur de 0 grade. După 13 ianuarie este estimată o scădere apreciabilă a temperaturii, spre valori medii ale maximelor în jurul a 0 grade şi minime ce se vor situa între -6 şi -4 grade, ceea ce reprezintă regim termic normal pentru mijlocul lunii ianuarie. Probabilitatea de precipitaţii, mai ales ninsori slabe, va creşte în intervalul 13 - 17 ianuarie".
Al doilea risc pentru culturile din câmp generat de temperaturile neobişnuit de ridicate este din punct de vedere fitosanitar, cunoscut fiind faptul că gerul de peste iarnă distruge pe cale naturală o parte dintre dăunătorii şi bolile specifice culturilor. "Direcţia Agricolă Brăila a emis încă din cursul lunii decembrie mai multe informări pentru producătorii agricoli din judeţ cu privire la lucrările de prevenire şi combatere a bolilor şi dăunătorilor. Astfel, fermierii au fost îndemnaţi să execute în paralel cu lucrările de sezon şi tratamente specifice pentru prevenirea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor", a mai spus Traian Cişmaş.
Potrivit situaţiei operative privind stadiul însămânţărilor din toamna 2013 la nivelul judeţului nostru, prezentată de DADR Brăila, culturi de rapiţă au fost înfiinţate pe o suprafaţă de peste 25.000 ha, la orz pe o suprafaţă de peste 24.000 ha, în timp ce la grâu însămânţările s-au făcut pe aproape 71.000 ha.

 
Categorie articol: 

Comentarii