Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CULTURA: Cenzurarea piesei "Blonda, chiorul şi piticul", criticată de ministrul Culturii

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat vineri, pentru NewsIn, că respinge orice formă de cenzură, inclusiv în cazul piesei "Blonda, chiorul şi piticul", şi spune că Primăria Capitalei, în subordinea căreia se află Salla Dalles, trebuie să demareze o anchetă în acest caz.

"Nu am văzut piesa, dar în calitate de ministru şi ca om de cultură nu sunt de acord cu nicio formă de control asupra unui act cultural, indiferent despre ce ar fi vorba. Indiferent ce ar conţine o piesă de teatru, este un act cultural şi trebuie respectat ca atare", consideră demnitarul.

Piesa de teatru "Blonda, chiorul şi piticul" a avut premiera la Sala Dalles, sâmbătă, 14 mai. Autorul şi regizorul piesei, Ştefanis Lupu, afirmă că, înainte de premieră, directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, i-ar fi spus că trebuie să schimbe titlul piesei şi pe unul dintre actori, care ar semăna cu şeful statului, în caz contrar piesa urmând să nu se mai joace. "Eu sunt pusă de ei, cu spectacolul ăsta m-aţi terminat", susţine regizorul că i-ar fi zis directoarea.

Ulterior, când sala de spectacol începea să se umple, de la intrare au fost luate toate afişele şi banerele piesei, mai spune regizorul.

Ştefanis Lupu afirmă că titlul piesei sale nu este altceva decât o strategie de marketing. Pe de altă parte, autorul mai spune că "Blonda, chiorul şi piticul" este o satiră a socie­tăţii de astăzi, şi nicidecum o piesă politică.

"Directoarea a trecut două săptămâni pe lângă afişul piesei şi nu a spus nimic. S-a trezit cu cinci minute înainte de premieră, când lumea intra în sală (...) Voi merge cu spectacolul prin toată ţara, să vadă toată lumea despre ce este vorba", a mai spus Lupu, la Realitatea TV.

Informaţiile au fost confirmate de o parte a actorilor din distribuţie. Contactată de cei de la Jurnalul Naţional, directoarea Sălii Dalles a refuzat să comenteze subiectul.

Piesa a fost mutată în clubul La Scena, tot din Bucureşti, unde va fi prezentată cu titlul şi distribuţia originale.
Categorie articol: 

Comentarii