Mergi la conţinutul principal

Culita Tarita risca pedeapsa cu inchisoarea

Incendierea intentionata a miristilor din incinta indiguita a Insulei Mari a Brailei ar putea avea consecinte foarte grave pentru firma "TCE 3 Brazi" si patronul acesteia, Culita Tarita. Dupa ce au aplicat doua amenzi, una de 250.000 lei si una de 500.000 lei (500 milioane de lei vechi), fara nici un rezultat, si dupa situatia provocata vineri dimineata, cind tot orasul era sufocat de fumul adus de vint din Insula, comisarii de mediu braileni au schimbat foaia. Astfel, Comisariatul Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu a inaintat la Parchetul de pe linga Judecatoria Braila o plingere penala impotriva firmei "TCE 3 Brazi", in baza Legii Mediului 265/2006. Astfel, dupa cum ne-au explicat specialisti in drept, daca cercetarile efectuate de procurori vor dovedi ca situatia a fost provocata cu buna stiinta, societatea in cauza risca sa isi piarda licenta si sa i se opreasca activitatea, iar administratorul, recte Culita Tarita, poate primi amenda penala sau chiar condamnare la inchisoare.
Comisarii de mediu, politistii si pompierii care s-au deplasat, vineri, 20 iulie, in IMB, au constatat ca, pe terenul arabil administrat de "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamt, punctul de lucru Braila, erau aprinse 20 de focare, pe teritoriul a 11 ferme, suprafata afectata de foc intinzindu-se pe circa 550 ha. Anterior controlului din 20 iulie, comisarii de mediu au amendat "TCE 3 Brazi" cu 25.000 lei, pe 7 iulie, si, pentru ca incendierea ilegala a miristilor a continuat, s-a mai aplicat o amenda de 50.000 lei, pe 16 iulie. Totodata, doi sefi de ferma, angajati ai firmei lui Tarita, au fost sanctionati cu cite 6.000 lei, pe care trebuie sa-i plateasca din propriul buzunar.
Potrivit Legii Mediului, incendierea miristilor se poate face legal doar daca sola respectiva este afectata de boli sau daunatori ce nu se pot combate altfel decit prin foc. Agricultorii prefera, insa, sa provoace intentionat incendii, pentru a elibera terenul de resturile vegetale ramase in urma recoltarii culturilor de paioase - griu, orzoaica etc. Si asta deoarece indepartarea mecanica a resturilor vegetale, cu plugul tras de tractor, este mult mai costisitoare decit focul. Specialistii atrag, insa, atentia ca daca pe termen scurt agricultorii scapa de o cheltuiala, pe termen mediu pot avea pierderi mult mai mari, fiindca temperaturile degajate de vegetatia in flacari distrug microflora si microfauna, lasind solul fara nutrientii care ii asigura potentialul productiv natural.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro