Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cuba, in stare de alerta in asteptarea uraganului Ike, de categoria a 4-a

Provinciile orientale din Cuba au fost plasate simbata in stare de alerta in asteptarea, duminica seara, a uraganului Ike, care se va indrepta apoi catre centrul insulei, pina in apropierea statiunii balneare Varadero, au anuntat meteorologii, citati de AFP.
La o saptamina dupa trecerea uraganului Gustav, care a devastat vestul tarii, Ike "reprezinta o amenintare grava" pentru Cuba in timp ce in prezent, in insulele Bahamas, acesta a devenit uragan de categoria a 4-a pe scara Saffir-Simpson, de cinci nivele, fiind insotit de rafale de vint de 215 kilometri pe ora, a anuntat Centrul de meteorologie din Cuba (Insmet), intr-un comunicat.
Apararea civila cubaneza a decretat simbata "stare de alerta ciclonica" pentru provinciile orientale Guantanamo, Santiago de Cuba, Granma, Holguin, Las Tunas si Camaguey, pentru a permite evacuarea zonelor expuse riscului de inundatii, potrivit televiziunii nationale cubaneze.
Provinciile centrale Ciego de Avila, Villa Clara, Sancti Spiritus si Cienfuegos, precum si cele occidentale Matanzas, vecina cu Havana, au fost avertizate de Apararea civila.
Dupa trecerea sa prin Bahamas, Ike urmeaza sa ajunga duminica seara pe coastele cubaneze ale provinciei Holguin, apoi sa urce pe axa nord-vest, traversind tot centrul insulei. Centrul uraganului ar trebui sa paraseasca tara marti, nu departe de Havana si de cea mai mare statiune balneara din tara, Varadero, din provincia Matanzas, situata la 140 de kilometri est de Havana, apoi isi va continua traseul catre Statele Unite, potrivit Centrului american pentru uragane (NHC) cu sediul la Miami, Florida.
Aceasta traiectorie se poate totusi schimba in cursul orelor urmatoare, potrivit meteorologilor. NHC a anuntat ca Ike se va indrepta apoi catre Golful Mexic si statul american Louisiana.
Valurile pe care le va forma ar putea sa masoare intre patru si 4,5 metri. In ceea ce priveste precipitatiile, acestea ar putea provoca inundatii de 10-20 de centimetri, chiar 30 de centimetri in Bahamas si 50 de centimetri in Cuba. Alunecari de teren sint, de asemenea, posibile, potrivit NHC.
Vestul Cubei a fost devastat in urma cu o saptamina de un uragan de categoria a 4-a, Gustav, care desi nu a provocat victime in mod oficial pe aceasta insula comunista, a distrus total sau partial peste 100.000 de locuinte, fiind insotit de rafale de vint cu o viteza medie de 240 de kilometri pe ora, iar uneori chiar de 340 de kilometri pe ora, un record penru Cuba.
Gustav a provocat moartea a peste 100 de persoane in Caraibe si in sudul Statelor Unite.
In Haiti, Gustav si un alt uragan, Hanna, au provocat moartea a peste 500 de persoane.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii