Mergi la conţinutul principal

Cu tomberoanele pe bulevard

Uneori, se poate spune pe bună dreptate că şi administraţia locală dă involuntar o mână de ajutor în acest sens. De exemplu, când s-a dat ultima amendă pentru aruncarea gunoaielor pe jos?
Bunăoară, dacă vorbim despre reabilitarea bulevardului Dorobanţi, de exemplu, aceasta a costat circa 30 milioane de euro, proiect cu cofinanţare europeană. Şantierul ar fi trebuit finalizat în decembrie 2013, însă, chiar dacă la suprafaţă pare totul terminat, lucrările încă mai continuă în subteran, deoarece trebuie încheiată şi reabilitarea canalului colector de sub bulevard. Astfel, termenul limită a fost prelungit până în luna octombrie a acestui an.

Ştiţi câtă vâlvă s-a făcut atâta amar de vreme cu renovarea Bulevardului Dorobanţilor! Când s-au apucat să întoarcă strada cu susul în jos cu mânie proletară, meşterii lui Manole au experimentat zi-lumină şi cât de elastici sunt nervii cetăţenilor care au suportat cu stoicism inconfortul unui şantier care părea să nu se mai închidă. Muncitori bântuiţi de lehamite, locatari ai blocurilor din zonă care umblau teleghidaţi pe pasarele improvizate din scânduri care trosneau pe la toate intersecţiile, circulaţie deviată, nervi întinşi, mizerie, zgomot şi praf. Toate acestea, în speranţa că, la finalizarea lucrărilor, aşteptarea nu avea să fie în zadar, că se va fluidiza circulaţia, că vor exista locuri de parcare "în spic", similare celor de pe Calea Călăraşilor. În mare parte, nu a ieşit chiar rău, de ce să nu recunoaştem?
Dar, după ce s-au investit milioane de euro în reabilitare, maşinile sunt în continuare parcate cu faţa spre bordură şi, mai nou, multe locuri de parcare sunt ocupate de tomberoanele de gunoi ale blocurilor din zonă. Desigur, atât maşinile, cât şi tomberoanele care sunt aşezate direct pe carosabil sunt ale locatarilor. Ei bine, deşeurile, ca şi maşinile, nu pot fi ascunse. Se spune că gradul de civilizaţie este proporţional cu creşterea cantităţii de gunoi pe cap de locuitor. Un american, de exemplu, aruncă anual 1,5 tone de gunoi. Un român, aproximativ 400 kg de deşeuri. Pe Bulevardul Dorobanţilor, dar şi în alte zone din oraş, se simte deja o creştere a gradului de civilizaţie. Sub diverse pretexte, tomberoanele sunt scoase la vedere, începe să mustească bunăstarea în oraş. Mai ales acum, în luna lui Cuptor. Expresia de buni gospodari a devenit o lozincă, un clişeu pe afişele electorale. Suntem prizonierii unor clişee. Gospodarii unui oraş au pus batista pe ţambal, iar locatarii din zonă orbecăie să găsească un loc de parcare printre tomberoanele amplasate direct pe carosabil. Pubelele respective aparţin operatorului de salubritate RER. Conducerea acestei firme spune că locatarii blocurilor sunt cei care au solicitat amplasarea lor pe bulevard şi nu în spatele blocurilor. Nimeni nu ştie ce este de făcut, dar toată lumea are dreptate. Trăim vremuri murdare. Realităţile amare ne macină zilele. Ne trebuie forţă să îmbrăcăm realitatea în staniol.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro