Mergi la conţinutul principal

Cu pistolul în sediul Poliţiei

• Fănuţa Şişu, din comuna Dudeşti, s-a dus să-şi viziteze concubinul încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Brăila, având în poşetă un pistol cu aer comprimat, model GAMO, calibrul 4,5 mm • femeia a fost imediat dezarmată şi luată la întrebări în legătură cu provenienţa armei • anchetată pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, Fănuţa a declarat că a cumpărat pistolul din Spania şi că l-a introdus în ţară pe la Vama Nădlac • “pistolara de la Dudeşti” umbla cu arma în poşetă de vreo doi ani, spun anchetatorii, şi intenţiona să-l vândă pe bani frumoşi

 

O brăileancă de 34 de ani, din comuna Dudeşti, s-a pomenit cu dosar penal, după ce a avut tupeul să intre înarmată în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Fănuţa Şişu a fost anchetată şi trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (art. 342 Cod penal), urmând să dea ochii cu magistraţii Judecătoriei Brăila. Oamenii legii nu-şi explică ce anume a determinat-o pe Fănuţa să meargă la Poliţie cu pistolul în poşetă, cu atât mai mult cu cât era vorba de Arestul IPJ, păzit cu străşnicie de oamenii cu epoleţi.

 

Pistolul adus din Spania era în perfectă stare de funcţionare

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, la data de 25 aprilie 2016, în evidenţele instituţiei a fost înregistrat procesul verbal de sesizare din oficiu întocmit de ofiţerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase “cu privire la faptul că Şişu Fănuţa a fost depistată în camera de vizită a Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, având asupra sa o armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără a fi autorizată în vederea deţinerii unei asemenea arme”. Poliţiştii BAESP precizau, de asemenea, că femeia achiziţionase arma din spaţiul european şi o introdusese fără drept în ţară, la sfârşitul anului 2014.

Anchetatorii au refăcut filmul incidentului mai mult sau mai puţin armat din sediul IPJ, stabilind că, în ziua de 20 aprilie 2016, Fănuţa Şişu, din localitatea Dudeşti, s-a prezentat la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Brăila (CRAP), pentru a-i aduce alimente concubinului său, Bancu Mihai Lucian, aflat în arest preventiv. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează:

“Conform procedurilor, inculpata Şişu Fănuţa a fost invitată în camera de vizitare, unde i s-a pus în vedere să predea bunurile a căror deţinere este interzisă. În continuare, s-a procedat la efectuarea unui control asupra bagajelor pe care inculpata le avea în deţinere, ocazie cu care a fost identificat, în geanta sa, un pistol cu aer comprimat, marca GAMO, model PT 90, calibru 4,5 mm”.

După ce a fost dezarmată, “pistolara din Dudeşti” a fost pusă să “dea cu subsemnatul” şi să explice de unde are arma pe care a avut tupeul să o ia cu sine în sediul Poliţiei.

Femeia de 34 de ani a declarat că pistolul îi aparţine şi că l-a cumpărat din Spania, fără a putea prezenta vreun act în dovedirea acestei afirmaţii. Fănuţa Şişu a mai spus că a introdus fără probleme arma achiziţionată în România, pe la Vama Nădlac (la sfârşitul anului 2014) şi că a păstrat-o la domiciliu, intenţionând să o comercializeze. Acesta era şi motivul pentru care purta pistolul în geantă, a mai spus brăileanca prinsă în flagrant delict.

Pe parcursul urmăririi penale, nu s-a putut dovedi fără putere de tăgadă faptul că Fănuţa Şişu ar fi cumpărat pistolul din spaţiul european şi că l-ar fi introdus ilegal în ţară. Nefiind alte probe în afară de declaraţia inculpatei, procurorul de caz a dispus clasarea cauzei în ceea ce priveşte infracţiunea de contrabandă calificată.

Demn de precizat este faptul că, în februarie a.c., Fănuţa Şişu a solicitat instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie, după ce l-a dat în judecată pe un brăilean, altul decât concubinul arestat preventiv. Asta ar explica, măcar în parte, de ce umbla cu pistolul în geantă, deşi nu avea permis de armă. Câteva zile mai târziu, însă, Fănuţa a renunţat la judecată.

“În urma verificărilor efectuate la Registrul Naţional al Armelor Integrat (RNAI) de la nivelul Poliţiei Române, s-a stabilit că inculpata Şişu Fănuţa nu este autorizată pentru a deţine arme letale sau neletale, iar arma identificată asupra acesteia nu figurează înregistrată în sistem”, a mai precizat reprezentantul parchetului, la finalizarea cercetărilor.

Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Brăila a precizat că arma găsită asupra femeii venite la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Brăila este în stare de funcţionare, fiind încadrată în categoria armelor neletale supuse autorizării.

Dosarul “pistolarei din Dudeşti” a fost trimis spre soluţionare instanţei de judecată.

 

Ce este Arestul Poliţiei şi cum funcţionează

Potrivit site-ului Poliţiei Române, Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă (fost Arest IPJ) este organizat şi funcţionează la nivel de birou în cadrul IPJ Brăila, conform dispoziţiilor Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. El reprezintă “structura de specialitate care asigură primirea, înregistrarea, încarcerarea, paza şi supravegherea, escortarea, punerea în libertate, respectarea drepturilor şi libertăţilor precum şi a obligaţiilor ce revin persoanelor private de libertate”.

Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă funcţionează în sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Cât priveşte vizitele la CRAP, “persoanele private de libertate aflate în CRAP Brăila, pot fi vizitate, conform planificării, de soţ sau de soţie ori de rudele până la gradul IV inclusiv, iar de alte persoane doar cu consimţământul acestora, în spaţiul special amenajat la sediul IPJ Brăila, sub supravegherea vizuală, direct, a lucrătorilor de poliţie”.

De asemenea, persoanele sosite la vizită sunt supuse controlului de specialitate, precum şi celui antiterorist, care constau în “observare, palpare, control corporal sau în utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare a armamentului, muniţiei sau substanţelor stupefiante, toxice ori explozive sau a obiectelor interzise”, fiind obligate să prezinte un act de identitate (în caz contrar nefiind acceptate la vizită).  Persoanele în stare de ebrietate, cele care încearcă să introducă obiecte interzise în Arestul IPJ, precum şi persoanele care pun în pericol siguranţa persoanei vizitate sau a locului de deţinere nu sunt admise la vizită. Ba, mai mult, se pomenesc şi cu dosar penal, cum este cazul Fănuţei Şişu, de la Dudeşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro