Mergi la conţinutul principal

Cu mască sau fără mască

Nu trebuie să-l asculţi neapărat pe Klaus Iohannis şi nici să faci că el. Da, nici el nu a purtat masca de protecţie tot timpul, la summitul UE de la Bruxelles, cu toate că, deşi era opţională, ar fi putut da un exemplu. Nu trebuie să-l asculţi neapărat nici pe premierul Ludovic Orban, şi nici să faci ca el. Da, nici el nu a purtat masca în ziua în care şi-a serbat ziua de naştere, cu câţiva membrii ai Guvernului, în cabinetul din Palatul Victoria. Nu trebuie să-l asculţi neapărat nici pe Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi nici pe Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii. Chiar dacă sunt ambii medici, ocupă funcţii politice. Nu-l asculta nici pe primarul Municipiului, Marian Dragomir, care, supărat pe o declaraţie a premierului Orban despre faleza Dunării, a denumit masca de protecţie ca fiind doar „o botniţă”, impusă aiurea de Guvern. Cu atât mai mult, nu trebuie să mă asculţi pe mine.

Ascultă-i  însă pe specialişţi. Fii atent la ce spun medicii, în general, medicii infectionişti, în special. Ascultă-i pe cei din secţiile de Terapie Intensivă. Ascultă-i pe virusologi, pe cercetătorii în domeniul bolilor infecţioase. E simplu: foloseşte-te de telefonul ăla pe care citeşti toate teoriile conspiraţioniste posibile şi caută informaţii din ambele tabere. Caută pe Google şi află ce se mai întâmplă prin jurul nostru ori prin lume, măcar legat de purtarea măştilor de protecţie. Nu suntem noi singurii. N-or fi toţi la fel de proşti. Grecia a reintrodus obligativitatea purtării măştii. Deocamdată, în toate spaţiile publice închise. Ştii câte cazuri are Grecia? Doar 4.300! Belgia a introdus obligativitatea purtării măştii peste tot. Şi belgienii să fie cu toţii proşti? În Spania la fel: masca este obligatorie oriunde nu se poate menţine o distanţă de siguranţă de 1,5 metri faţă de celelalte persoane. Germania introduce obligativitatea testării tuturor persoanelor care vin din zone de risc. Marocul tocmai ce a reintrodus carantină totală în 8 mari oraşe. Australia ce zici, ţi se pare o ţară dezvoltată, de încredere? Tocmai ce-a înregistrat un număr record de cazuri noi, iar în unele state s-a introdus obligativitatea purtării măştii. Şi sunt doar câteva exemple, semn că totuşi pericolul ar trebui luat în serios. Pentru că mai toată lumea o face.

Şi, în definitiv, cu ce te încurcă dacă porţi masca? Are rostul să te protejeze, nu să te controleze. Dacă e să te controleze cineva, o face de mult, de când ai telefonul ăla mobil cu tine peste tot. Telefonul ştie absolut tot ceea ce faci, de ani buni încoace. De-aia i se spune „smartphone” – e posibil să fie mai inteligent decât ţine. Nu-i însă o ruşine.

Nu, masca de protecţie nu e botniţă. Poţi respira prin ea, poţi vorbi prin ea. Poţi înjura în continuare prin ea şi Guvernul, şi pe Iohannis, şi pe Bill Gates, şi pe primar. Te poţi plimba liniştit cu ea pe faţă pe Faleză. Nu te face nici mai prost, nici mai deştept. Nu, nu eşti mai interesant dacă nu o porţi, şi nici mai special. Chiar dacă nu crezi că te protejează, nici nu-ţi face vreun rău. Există totuşi o şansă să-ţi facă un bine. Chiar dacă nu crezi în şansa asta, ce ai de pierdut? Ce te costă să păstrezi o distanţă fizică de 1,5 - 2 metri faţă de toţi ceilalţi, cu excepţia persoanelor cu care locuieşti? Cu ce te deranjează să fii mai atent pe unde pui mâna şi să te speli mai des? Cu ce te încurcă de fapt purtarea unei măşti? Nimic din toate astea nu te fac să fii altfel decât eşti deja. Te fac doar să fii sau măcar să pari mai precaut şi mai responsabil. De când au devenit astea nişte defecte?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro