Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cu lehamite, despre politica si politicieni

Imi este din ce in ce mai greu sa fiu obiectiv cind ma gindesc la oamenii politici din Romania. Nu, nu sint tentat sa inclin balanta in favoarea unuia sau a altuia, ci sa arunc talerele, cu totul, la fiare vechi.
Ipocrizia si teatrul prost pe care il joaca politicienii romani mi se pare acum mai scirbos decit in anii '90, cind, fie si pentru faptul ca la vremea aia mai erau rataciti prin partide si citiva naivi, visatori ori citiva nebuni dezinteresati, viata politica, desi tensionata, prindea, macar din cind in cind, sclipiri de sinceritate. Acum, clica politrucilor de tot felul imi pare un cub rubik slinos intors pe toate fetele, cu toate patratelele acelea rosii-albe-galbene-verzi-albastre amestecate, o salata tiganeasca, un terci nefiert, in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea, iar proiectele inseamna doar interese personale sau de grup. Iata, de exemplu, Partidul Liberal Democrat. Presedintele filialei locale galatene a PLD, Marius Necula, este un fost vicepresedinte PSD. La Braila, dincoace de Siret, nemuritorul Sabau a fost ales presedinte dupa ce a candidat, asemenea strabunului Ceausescu, de unul singur. Intr-un asemenea context, ce aspiratii poate avea un tinar dispus sa intre in politica intr-un partid la care apreciaza doctrina? Ce aspiratii pot avea tinerii braileni care si-au pastrat vie o firava scinteie idealista, cind vad ca de ani de zile, pe fotoliile de conducere ale partidelor se lafaie aceiasi dinozauri care, din cind in cind, schimba partidul sau pica victima vreunui tovaras care a avut abilitatea sa organizeze o lovitura de palat? Partide in care troneaza familii, dinastii ori clanuri - stranii organizatii straine de democratie - incearca sa mimeze la Braila democratia. Familia Vasioiu la PD, gasca lui Cibu la PNL, acolitii APR-istului Sabau la PLD, Moisestii la PRM si cuibul de vulturi peste care apasa banii lui Stancu, la PSD - aceasta e lumea care face politica in Braila. Ei impart cascavalul, ei dreneaza banii, ei isi dau si-ti dau la gioale.
Durerea in fund pe care politicienii o au fata de electorat rezulta din felul in care sint vazute lucrurile de sefii de la Bucuresti. Iata, de pilda, cum liderul PLD anticipeaza senin ca, la Braila, e posibil sa fie teleportati parlamentari din Capitala si la urmatoarele alegeri, de parca nu sintem satui de Buruiana, Sandu ori Teodorescu: "Daca o organizatie judeteana obtine peste media pe tara la alegerile locale, jos palaria, centrul nu se baga. Isi aleg singuri parlamentarii. Dar daca obtine sub media pe tara, atunci i se va desemna unul de la centru. De altfel, noi incurajam parlamentarii si pe cei care doresc sa ajunga parlamentari ca sa faca in permanenta vizite in teritoriu, pentru ca, in cazul in care vor fi nevoiti sa reprezinte un anumit judet sa nu fie straini de problemele acestuia si oamenii sa ii cunoasca si sa ii sprijine". Asadar, in loc sa cultive si sa promoveze noi lideri pe plan local, partidele prefera sa-si pastreze locurile eligibile pentru clientela selecta din capitala.
Si asa poate intelegem inca o data de ce o lege cum e cea a votului uninominal se lasa atit de mult asteptata.
Categorie articol: 

Comentarii