Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Crucea de pe biserica Sf. Parascheva, aproape doborâtă de vânt

• fixarea crucii de 3 metri înălţime şi 60 kg greutate a necesitat o intervenţie foarte complicată • cu ajutorul unui utilaj foarte performant al Concivia, lucrarea a fost făcută cu succes, în ciuda gerului de afară

 

Se întâmplă extrem de rar ca o cruce de biserică să fie îndoită de vânt, însă exact asta a fost situaţia, la sfâşitul săptămânii trecute, pe biserica Sf. Cuvioasa Parascheva, din Piaţa Concordiei. Construit recent, lăcaşul de cult îşi arată deja anumite hibe. Din fericire, s-a intervenit la timp,  pentru ca un nou viscol să nu conducă la ruperea crucii şi provocarea de daune turlei şi chiar la accidentarea cuiva.

Biserica a fost construită de firma brăileană “Concas”, însă de acoperiş s-a ocupat o firmă din Vrancea, aceasta asigurând şi montarea crucii. Inginerul Niţă Avram, cel care a asigurat dirigenţia de şantier, s-a ocupat, zilele trecute de rezolvarea problemei. Acesta ne-a explicat că crucea, înaltă de 3 metri şi grea de circa 60 de kilograme, se află la 24 de metri înălţime. “Din proiect, investiţia a fost calculată (cu 1,2%  garanţie ) să reziste la un vânt de 80 km/h, respectiv o rezistenţă 64 kg/mp. Numai că la rafală şi chiar insistent, vântul a ajuns, în perioada când Brăila s-a aflat sub cod roşu de vreme rea, la 120 km/h, perpendicular exact pe latura crucii...”, ne-a spus ing. Niţă Avram.

Singura macara potrivită pentru o astfel de intervenţie a fost găsită la firma brăileană “Concivia”. Utilajul are 60 de tone, cu un braţ ce se poate extinde până la 60 de metri. Intervenţia, derulată pe un ger năpraznic, a necesitat o atenţie maximă şi sincronizarea manevrelor efectuate, fiindcă nacela şi cablul aveau balans la cea mai mică adiere de vânt. Crucea a fost consolidată inclusiv cu pene metalice şi apoi izolată hidro. “Pentru sprijinul dat şi profesionalismul dovedit, colegii noştri de la Concivia merită toate mulţumirile!”, a ţinut să precizeze ing. Niţă Avram.
Categorie articol: 

Comentarii