Mergi la conţinutul principal

Crucea de Bobotează rămâne în familie

Ca şi anul trecut, cele circa trei tone de apă pregătite de Primărie pentru slujba de sfinţire din ziua Bobotezei s-au dovedit insuficiente pentru sutele de brăileni care au vrut neapărat să ia din Agheazma Mare binecuvântată de Înalt Prea Sfinţitul dr. Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos. Mai mult de 2.000 de oameni au asistat la slujba oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu IPS Casian, pe Esplanada Dunării, iar după ce apa a fost sfinţită credincioşii au fost chemaţi să îşi încarce sticlele aduse de acasă. În scurt timp, cele şase budane din lemn în care se afla agheazma s-au golit. Experienţa anilor trecuţi le-a fost de folos autorităţilor, care au pregătit şi cisternă, ca rezervă, astfel că nimeni nu a plecat cu mâinile goale. Ca şi în anii trecuţi, numărul mare de jandarmi şi poliţişti locali care au vegheat la menţinerea ordinii a făcut ca, la Brăila, lucrurile să decurgă civilizat. În general, cei prezenţi au aşteptat să le vină rândul la robinet, fără să se îmbulzească şi să încerce să intre în faţă, aşa cum s-a întâmplat prin alte părţi.
Slujba de sfinţire a Agheazmei Mari a avut loc, în mod tradiţional, pe Esplanadă, unde şase budane mari din lemn au fost umplute cu apă şi împodobite cu crenguţe de brad. Înainte de a ajunge acolo, soborul de preoţi în frunte cu ÎPS dr. Casian Crăciun a oficiat slujba de Bobotează la Catedrala Naşterii Domnului din Bariera Călăraşilor. Ceremonia religioasă de la catedrală a început la 8.30 şi s-a terminat în jurul orei 10.45, când slujitorii Domnului, însoţiţi de zeci de credincioşi, au pornit într-o procesiune, pe Calea Călăraşilor, până la Esplanadă. Ce întotdeauna, atât pe traseul procesiunii cât şi în zona Esplanadei, arhiepiscopul Casian a împărţit cu dărnicie binecuvântări, stropindu-i pe creştini cu apă sfinţită şi dându-le crucea s-o sărute. Politicienii locali au primit şi ei o porţie sănătoasă de aghesmuire, atunci când Înalt Prea Sfinţitul i-a găsit aliniaţi în dreapta scenei de pe faleză.
După ce Agheazma Mare a fost sfinţită cum se cuvine, arhiepiscopul Casian le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea venirii pe lume a lui Hristos şi a botezării Sale în apele Iordanului, care a adus lumină în întunericul lumii. "Boboteaza înseamnă spălarea de păcat, prin mijlocirea Mântuitorului nostru, Isus Cristos", a spus Casian în cuvântarea adresată creştinilor veniţi să ia agheazmă.

Cel mai aşteptat moment, ascuns de ochii publicului

După sfinţirea apei, cei prezenţi s-au aşezat la coadă pentru a lua agheazmă. Ca de obicei, însă, au fost şi persoane care au venit pe faleză doar pentru a asista la tradiţionala recuperare a crucii din apele Dunării. Din păcate, de pe mal nu s-a putut vedea ceremonialul, deoarece totul s-a petrecut în spatele unui restaurant plutitor. "A fost o organizare execrabilă. Cei care au stabilit locul unde se aruncă crucea nu şi-au dat seama că de pe mal nu se poate vedea nimic?! Am stat în frig vreo două ore pe mal degeaba...", ne-a declarat Cosmin P., unul dintre brăilenii dezamăgiţi.
Anul acesta, numai cinci brăileni s-au înscris în cursă, fiind acceptaţi de autorităţi doar după ce au prezentat analize medicale la zi, din care să reiasă că nu suferă de boli de inimă. Măsura a fost luată pentru a se preîntâmpina un eventual stop cardiac provocat de contactul cu apa rece a fluviului. Chiar dacă nu a fost gerul pe care îl prognozaseră meteorologii, la Brăila temperatura aerului s-a situat, la ora prânzului, în jurul valorii de minus 2 grade Celsius, iar apa Dunării se afla în preajma punctului de îngheţ. Cei cinci înotători brăileni nu au purtat costume neopren, pentru a se proteja cât de cât, aşa cum se întâmplă la Constanţa cu cei care intră în mare pentru recuperarea crucii. Posibilitatea unei urgenţe medicale era, astfel, destul de mare, motiv pentru care două ambulanţe s-au aflat pe mal, echipajele acestora fiind gata să intervină dacă ar fi fost nevoie. De asemenea, scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila au asistat îndeaproape la cursa pentru prinderea crucii. Din fericire, ceremonialul s-a desfăşurat fără incidente. Cei cinci curajoşi au sărit de pe o şalupă, imediat ce ÎPS Casian Crăciun a aruncat crucea de lemn în apă.
Primul care a ajuns la obiectul sfinţit a fost Andrei Nechit, un tânăr de 31 de ani. Acesta participă pentru întâia dată la prinderea crucii, însă a intrat în cursă foarte determinat, prinzând din start un avans considerabil faţă de competitorii săi. După ce a ieşit din apă şi s-a îmbrăcat, Andrei a mărturisit că, în febra emoţiilor, nu a simţit răceala apei în primele momente după ce a intrat în fluviu. "Abia după ce am ajuns la cruce am realizat cât de frig poate să fie. Mă bucur că s-a terminat cu bine şi sunt fericit că am prins eu crucea. O să o păstrez, ca să îmi aducă noroc tot anul", a declarat Andrei Nechit. Acesta e brăilean de origine şi a lucrat mai mulţi ani în Italia, iar în ultima perioadă s-a stabilit la Braşov. El a venit special la Brăila, pentru a prinde crucea de Bobotează. A făcut-o nu doar cu gândul la norocul pe care i l-ar putea aduce obiectul sfinţit ci şi pentru a respecta o tradiţie de familie. "Cel care a prins de opt ori crucea până acum, Bogdan Vasiliu, este vărul meu. El nu a putut să participe anul acesta, fiindcă nu se află în localitate, aşa că am zis să-i ţin eu locul, ca să rămână crucea în familie", a declarat Andrei.
Faptul că sfânta cruce a fost recuperată din Dunăre de un tânăr care s-a întors din Italia în România pentru a-şi face un rost aici l-a bucurat nespus pe ÎPS Casian Crăciun. Acesta şi-a exprimat speranţa că exemplul lui Andrei Nechit va fi luat de cât mai mulţi tineri care să revină în ţară pentru a-şi clădi un viitor pe plaiurile natale.
Pentru că a ajuns primul la cruce, Andrei a primit din partea Primăriei Brăila un plic cu 500 lei şi o pungă cu alimente. Ceilalţi participanţi au fost recompensaţi doar cu alimente. Totodată, şi Biserica, i-a premiat pe cei care au intrat în Dunăre după cruce. Plicurile cu bani au fost înmânate de ÎPS Casian Crăciun, însă valoarea sumelor nu a fost făcută publică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro