Mergi la conţinutul principal

Criza noastră nu este aceeaşi cu criza lor

Se vorbeşte atât de mult despre politică în ultima vreme, despre alegeri, voturi, renumărare, anulare, câştigători, perdanţi, alianţe, fraude electorale şi câte şi mai câte, încât pare că nimeni nu mai vorbeşte despre cealaltă criză: cea economică. Pare că toată lumea a uitat de ea. Politicienii şi, odată cu ei, aproape toţi românii, îşi consumă energia pentru cu totul alte teme decât cea care ar trebui să-i preocupe cel mai mult: situaţia economică a ţării, care, fie vorba între noi, e dezastruoasă. Toate aceste discuţii despre politică nu fac altceva decât să deturneze atenţia generală de la problemele tot mai grave cu care se confruntă România: şomaj tot mai ridicat, o lipsă de finanţare acută a sistemului bugetar, blocaj financiar în sectorul privat şi o scădere tot mai dramatică a puterii de cumpărare. Îşi mai aminteşte cineva că bugetul de stat pe anul viitor trebuia să fi fost aprobat până joi, pentru ca România să primească cea de-a treia tranşă a împrumutului de la FMI, în valoare de 1,5 miliarde de euro? Ştie cineva că statul s-a împrumutat de la bănci, recent, de 1,5 miliarde de euro, pentru a putea plăti pensiile şi salariile în luna decembrie? Dar oare politicienii cunosc faptul că alte zeci de mii de oameni îşi vor pierde locurile de muncă în această iarnă? Sau că mulţi vor fi deja disponibilizaţi până de Anul Nou? Nu ştiu cât de conştientă este actuala clasă politică de dezastrul în care se găseşte ţara, dar sincer nu dă niciun semn că se sinchiseşte prea mult de asta.
Cât despre cetăţenii acestei ţări, văzuţi până acum doar ca "electoratul nostru" ori "electoratul lor", "adevărata majoritate" ori "poporul suveran", puţini politicieni realizează că au de-a face cu oameni care o duc din ce în ce mai greu. De la bugetarii al căror salariu va fi diminuat fix de Sărbători, în contul celor patru zile de concediu forţat neplătit, până la cei peste 6.000 de ceferişti care vor fi disponibilizaţi ori până la angajaţii din trustul lui Vântu, care tocmai ce-au fost anunţaţi că de la 1 ianuarie vor rămâne fără slujbă.
Culmea este că, prinsă în valul luptei politicie, majoritatea populaţiei pare că a uitat subit de criza economică pe care o traversează. Politicienii au reuşit, într-un mod perfid, să distragă atenţia de la adevăratele probleme ale ţării ori să le insufle oamenilor că gata, criza cea mare s-a terminat şi ne întoarcem la vremurile de până acum un an. Nu este deloc aşa. Cine îşi imaginează că greul a trecut, se înşeală amarnic. Cine crede că 2009 a fost anul cel mai dificil ori cine se lasă păcălit de o asemenea afirmaţie va fi dezamăgit profund. Nu, greul se va vedea abia la anul, când şomajul va continua să crească dramatic, când preţurile se vor umfla de la o lună la alta şi când taxele se vor majora usturător - măsură pe care sunt foarte curios cum o vor putea justifica viitorii guvernanţi, oricare ar fi ei. "Beţia" ieşirii din criză va mai dura până după Sărbători, politicienii neavând curaj să spună acum cât de rău vor sta, de fapt, lucrurile. Pe urmă, vor găsi şi explicaţii: că nu s-au aşteptat, că statisticile spuneau altceva, că situaţia nu a putut fi controlată, că de vină sunt factorii externi şi tot aşa. Nu cred că o să auzim pe vreunul care să recunoască pur şi simplu că este vina lui sau care măcar să-şi ceară scuze pentru ignoranţa - voită sau nu - de care a dat dovadă. Parcă mai ieri auzeam cu toţii poveştile cu "România nu va fi afectată de criza financiară", "E o criză virtuală", "Nu avem nevoie de banii de la FMI"... De fapt, se întâmpla în urmă cu un an, tot înainte de Sărbători. Ce a urmat, ştim cu toţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro