Mergi la conţinutul principal
Greu tare cu licitaţiile la CJ Brăila

Criza Lapte fără Corn

• elevii brăileni vor primi, cel puţin acum, la debutul noului an şcolar, doar lapte şi fructe • produsul de patiserie încă nu a fost contractat de către Consiliul Judeţean Brăila care se chinuie, încă din luna mai, să lanseze licitaţia • abia în iulie s-a publicat în SEAP anunţul de licitaţie, iar acum, cu câteva zile înainte de primul clopoţel, procedura achiziţiei încă nu a depăşit faza cea mai grea, cea a contestaţiilor • iar cum în cursa pentru cele 3,7 milioane de lei, fără TVA - valoarea estimată a contractului multianual - sunt înscrise nu mai puţin de 5 ofertanţi, ar fi un miracol ca CJ-ul să scape fără contestaţii • de un optimism nejustificat, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac încă mai speră că licitaţia se va încheia până la debutul anului şcolar 2017 – 2018 • în ultimii 3 ani, au fost tot timpul întârzieri şi probleme la programul guvernamental “Lapte – Corn”, care pentru copiii necăjiţi înseamnă foarte mult

 

Peste o săptămână începe noul an şcolar iar Consiliul Judeţean a fost prins din nou pe picior greşit, cel puţin cu una dintre componentele programului guvernamental Lapte-Corn-Fructe. Mai precis, este vorba despre produsul de patiserie din pachet (sau Cornul aşa cum este cunoscut), pentru care autoritatea locală se tot câcâie de luni bune cu procedura selecţiei unui furnizor. De fapt, licitaţia a fost lansată în luna iulie, cu termen de înscriere a firmelor interesate până pe 7 august, şi cu o perioadă de evaluare a ofertelor până vineri, 1 septembrie. Dacă vor fi şi contestaţii, şi este de aşteptat să se înregistreze astfel de incidente, dată fiind istoria ultimilor ani la capitolul Licitaţii pentru Lapte-Corn şi, mai ales, că sunt totuşi 5 firme ofertante înscrise în cursa pentru cele aproape 3,7 milioane lei fără TVA, este clar că elevii brăileni vor mai avea de aşteptat săptămâni, dacă nu chiar luni, până când vor primi pachetul întreg. N-ar fi pentru prima dată când se întâmplă astfel de sincope: anul trecut, de exemplu, în septembrie, CJ Brăila nu reuşise să contracteze furnizorul pentru Lapte şi Corn.  

 

Greul de-abia acum începe

Început de an şcolar fără corn pentru elevii brăileni. Devine din ce în ce mai clar că povestea de anul trecut, când CJ Brăila nu reuşise finalizarea procedurii de atribuire a contractului multianual pentru componenta Corn, se va repeta şi acum. De ce spunem asta? Simplu: suntem la începutul lunii septembrie, în câteva zile va suna primul clopoţel din anul şcolar 2017 - 2018, iar autoritatea locală este încă în derulare cu licitaţia pentru produsul de patiserie. De fapt nu a stabilit încă nici data la care va avea loc în SEAP licitaţia electronică - etapa finală a procedurii lansată de CJ Brăila încă din vara acestui an. Surse oficiale din cadrul autorităţii locale ne-au explicat că autoritatea contractantă, mai precis comisia de licitaţie, abia a finalizat evaluarea DUAE depuse de ofertanţi şi abia apoi poate trece la partea de evaluare a propunerilor tehnice şi financiare ale ofertanţilor. După ce va fi încheiată această etapă se va putea stabili data efectivă la care va avea loc licitaţia electronică pe SEAP. Asta dacă nu cumva vor fi formulate contestaţii din partea eventualelor firme ori asocieri ale căror oferte nu vor fi declarate admisibile în urma evaluării, fiindu-le astfel blocată intrarea la licitaţia electronică. “Noi acum suntem în evaluare DUAE care se termină chiar astăzi, 1 septembrie. După aceea, va începe evaluarea de propunere tehnică şi apoi financiară şi abia apoi se vor face invitaţiile (invitaţiile de participare, către ofertanţii admişi, la licitaţia electronică - n.r.). Astfel încă nu s-a stabilit data licitaţiei electronice. Avem 5 ofertanţi, şi nu vă putem da numele deocamdată, dar vă pot spune că sunt atât din judeţul nostru cât şi din alte judeţe”, ne-a declarat Cătălin Murea, vicepreşedintele CJ Brăila, cel care are în competenţă partea de achiziţii publice ale autorităţii locale. Întrebat de ce sunt atât de largi termenele în cadrul acestei proceduri de achiziţie publică, dat fiind faptul că, de exemplu, lansarea licitaţiei a avut loc la începutul lunii iulie, data înscrierii firmelor la licitaţie a fost 7 august, iar termenul maxim de evaluare a expirat vineri, 1 septembrie, sursa citată a precizat că “Termenele în procedura de licitaţie sunt stabilite prin lege”. De altfel, la fel a explicat şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac atunci când i s-a solicitat un punct de vedere pe această speţă din partea reporterilor “Obiectiv”.

Ca o paranteză DUAE - Document Unic de Achiziţie European reprezintă o declaraţie pe propria răspundere a operatorului economic, potrivit căreia acesta nu se află într-una dintre situaţiile de excludere şi îndeplineşte criteriile de calificare şi selecţie, precum şi, după caz, respectă regulile şi criteriile obiective care au fost stabilite în scopul limitării numărului de candidaţi calificaţi care urmează să fie invitaţi să participe în cadrul procedurilor de atribuire care se derulează în mai multe etape, aşa cum este cazul licitaţiei de la CJ Brăila pentru Corn.

 

Periplul licitaţiei la Corn a început, atenţie, încă din luna mai!

Revenind la discuţia cu vicele Murea, la întrebarea dacă a fost depăşită etapa în care se pot formula contestaţii din partea firmelor înscrise la licitaţie, sursa citată a precizat că: “Practic, după fiecare etapă a evaluării pot apărea contestaţii, iar după susţinerea licitaţiei se mai pot face contestaţii, însă doar la rezultatul atribuirii”. Altfel spus “distracţia” contestaţiilor şi “paracontestaţiilor” de-abia acum începe. “Vă daţi seama că noi am vrea să se termine mai repede această licitaţie”, a continuat sursa citată, “dar sunt toţi aceşti paşi ce trebuie urmaţi. Ce-i drept, au fost şi foarte multe solicitări de clarificări, demers care amână fiecare în parte cu câte 5 zile calendarul licitaţiei. Partea bună a acestor clarificări este aceea că ne ajută mult în etapa de evaluare”. Întrebat dacă poate înainta un termen orientativ când s-ar putea încheia efectiv licitaţia, acesta a spus că nu poate face un astfel de prognostic. La fel, nici şeful de judeţ, Francisk Chiriac nu a putut înainta un termen final, dar şi-a manifestat speranţa ca licitaţia să se termine până la debutul anului şcolar.

De precizat că totuşi, autoritatea locală a trimis încă din cursul lunii mai documentaţia de licitaţie pentru avizare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, însă abia pe final de iunie - începutul lunii iulie, a primit OK-ul final, după cum a explicat, acum câteva luni, vicepreşedintele CJ Brăila, Ionel Epureanu: “Strategia şi documentaţia au fost validate în sistemul SEAP pe 5 iulie, în contextul în care au fost depuse pe 25 mai. Documentaţia a fost, din păcate, respinsă de două ori şi a trebuit făcute modificări conform recomandărilor autorităţii în domeniu astfel că termenul de depunere a ofertelor este 7 august (...). Sperăm să nu fie complicaţii la procedura de achiziţie şi astfel să reuşim să avem stabilit cât mai repede furnizorul pentru componenta Corn, dar este greu de estimat în acest moment cum se vor derula lucrurile”. Iată că, până la urmă, temerea sursei anterior citate este pe cale să se adeverească.

Interesant ar fi de făcut totuşi o paralelă între procedura de achiziţie pentru corn de la Brăila şi cea de la Galaţi pentru Lapte şi Corn, întrucât ambele autorităţi au avut aceeaşi scadenţă în ce priveşte înscrierea la procedură a firmelor interesate de contractele scoase la bătaie. Surse din administraţia gălăţeană ne-au confirmat că acolo comisia de licitaţie a comunicat deja încă de vineri, 1 septembrie, decizia de atribuire, urmând ca de la acel termen să curgă cele 10 zile pentru contestarea rezultatului procedurii. Asta înseamnă că în lipsa vreunei contestaţii, se va putea trece la semnarea contractului, astfel încât, din a doua zi de şcoală, să se poată începe distribuirea produselor în cadrul programului guvernamental. La noi, după cum aţi văzut, comisia de licitaţie abia este la debutul evaluărilor ofertei tehnice şi celei financiare, ambele etape cu risc de contestaţie.

 

Acum, CJ Brăila vrea contract pe doi ani şcolari

Aşa cum arată anunţul de licitaţie lansat, în luna iulie, în SEAP de către CJ Brăila, se urmăreşte încheierea unui acord cadru, cu maxim 3 agenţi economici, care să acopere o perioadă de 2 ani şcolari, iar valoarea estimată a contractului ar fi undeva la aproape 3,7 milioane lei, fără TVA (3.685.829,4 lei, mai precis).

Contractul este împărţit pe două loturi, primul grupând unităţile de învăţământ din municipiu, iar al doilea, pe cele din judeţ. Lotul I a luat în calcul un efectiv de minim 14.000 de elevi, maxim 15.371, pentru o perioadă cuprinsă între minim 100 de zile şi maxim 180 de zile, la un preţ estimativ de 0,33 lei fără TVA/zi/elev.

La lotul II s-au luat în calcul un minim de 14.000 de elevi, maxim 15.180, cu acelaşi preţ estimativ de 0,33 lei.

Atribuirea se va face prin licitaţie deschisă, având unic criteriu de selecţie, “preţul cel mai scăzut” cu precizarea că în urma stabilirii ofertelor admisibile, înainte de stabilirea ofertei câştigătoare, autoritatea contractantă va organiza ca etapă finală o licitaţie electronică. Vor fi invitaţi toţi ofertanţii care au depus oferte admisibile, să prezinte preţuri noi.

Potrivit datelor disponibile în SEAP, la licitaţie s-au înscris 5 ofertanţi pentru cele două loturi în care a fost împărţit contractul (lotul I - distribuire în municipiu şi lotul II - distribuire în judeţ) SC “Alpiline” - Brăila, SC “Logistic Media Pop Art” - Ocna Mureş, judeţul Alba, asocierea având drept lider pe “Management Objectives” - Bucureşti şi drept asociat, doar pentru lotul II pe cei de la “Vel Pitar” - Râmnicu Vâlcea, SC “Patisgal” - Galaţi şi SC “Voipan Sil” - Câmpina, judeţul Prahova. 

 

Licitaţii împotmolite în contestaţii

Dacă e să privim în urmă, vom observa că nu este pentru prima dată când laptele şi cornul ajung foarte târziu în unităţile de învăţământ din Brăila. În anul şcolar 2014-2015 elevii au aşteptat şapte luni până să primească ambele produse. Ei au primit iniţial laptele, însă cornul a ajuns abia în luna aprilie 2015, când mai erau două luni până la încheierea cursurilor. La acea dată, Consiliul Judeţean Brăila, condus de preşedintele interimar Viorel Mortu, a lansat procedura la începutul lunii iulie 2014, în august fiind programată deschiderea ofertelor. Ca de fiecare dată, problemele au apărut din cauza contestaţiilor înregistrate. La componenta “Lapte” nu au fost probleme, pentru că a fost un singur ofertant înscris la licitaţie, firma “Risk” care a şi câştigat contractul în valoare de 4 milioane lei. În ceea ce priveşte componenta “Corn”, unde valoarea contractului era de 2 milioane lei, procedura s-a blocat pe fondul contestaţiilor depuse de cele trei firme înscrise la licitaţie: “Management Objectives” Bucureşti, având asociată firma “Vel Pitar” Râmnicu Vâlcea şi subcontractant SC “Velrom” Târgovişte, firma brăileană “Risk Com” SRL şi asocierea “Voipan Sil” Câmpina - “Eden Garden” Plopeni.
Programul de achiziţii a fost lansat cu întârziere şi în anul şcolar 2015 - 2016, mai precis, cu o lună înainte de începerea cursurilor, iar licitaţiile au fost programate în a doua jumătate a lunii octombrie 2015. Pentru ca pachetul să ajungă la copii încă din primele zile de şcoală, Viorel Mortu, preşedintele CJ Brăila la vremea respectivă, a venit cu o soluţie de moment şi a făcut atribuire directă până la licitaţia propriu-zisă. În acel an şcolar, valoarea programului a fost de 4,25 milioane lei plus TVA.

Reamintim că, nici în anul şcolar 2016 - 2017 elevii brăileni nu au primit pachetul lapte corn în formulă completă, iar asta tot din cauza contestaţiilor. Abia în cursul lunii mai, anul acesta, aşadar cu puţin timp înainte de vacanţa de vară, Consiliul Judeţean Brăila a anunţat atribuirea loturilor “Lapte” şi “Fructe” către firma brăileană “Alpiline” aparţinând lui Ştefan Rădulescu, în cadrul unor contracte multianuale, cu o valoare cumulată de peste 13,4 milioane lei, fără TVA.

 

„Lapte – Corn”, o afacere profitabilă pentru familia Rădulescu şi firmele sale

O scurtă trecere în revistă a contractelor din anii anteriori pe programul guvernamental “Lapte-Corn” arată că SC “Risk Com”, una dintre afacerile familiei Rădulescu, a câştigat ani la rând pe acest segment. De exemplu, pentru anul şcolar 2004-2005, firma a încasat din bani publici un milion de euro. Şi în anul următor suma a fost aceeaşi, abia în sezonul 2006 – 2007 înregistrându-se o creştere: un pot total de 1,1 milioane euro. În următorul an plusul a fost mai mare, ajungându-se la o valoare de 1,3 milioane euro, iar în anul şcolar 2008 - 2009 a fost de 1,6 milioane euro. Pentru anul 2009 -2010 potul a crescut la 1,7 milioane euro, în contextul în care valoarea unui pachet a fost de 1,17 lei cu tot cu TVA, neschimbată şi în anul şcolar 2010 – 2011. Şi în următorii ani şcolari povestea s-a repetat în sensul că aceeaşi firmă a câştigat licitaţiile, ajungând ca până la debutul vacanţei de vară din 2014 suma totală din program cuvenită SC „Risk Com” SRL să atingă circa 9,3 milioane euro.

Mai departe, în anul şcolar 2015 – 2016 au fost desemnaţi furnizori în programul „Lapte – Corn” cei de la „Alpiline” SRL Brăila (în fapt, o afacere aparţinând aceleiaşi familii Rădulescu) pentru componenta lapte – 0,871 milioane euro, alături de bucureştenii de la “Management Objectives” pentru componenta corn – circa 0,3 milioane euro. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro