Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Criza fara precedent in relatia fermierilor cu ministrul Agriculturii

Reprezentanti ai mai unor asociatii profesionale din agricultura, din 17 judete ale tarii, membre ale Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania LAPAR, au participat, luni si marti, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), la negocierile privind oficializarea pretului de referinta al griului din recolta acestui an. Luni, discutiile au durat 12 ore, iar ieri la ora inchiderii editiei inca nu erau finalizate. Cert este ca, desi in data de 31 mai, in cadrul sedintei Consiliului pe Produs de comun acord membrii Consiliului au convenit asupra sumei de 5.000 lei/kg, ministrul nu accepta. De precizat ca pretul de referinta este o valoare de la care Incep negocierile si, In nici un caz, nu este o suma batuta in cuie cu care se comercializeaza produsul pe piata, pretul final fiind rezultatul negocierilor dintre vinzator si cumparator, al raportului dintre cerere si oferta.

"Nu stim jocurile cui le face, pentru ca procesatorii vor 5.000 lei"

Desi niciodata despre relatia fermieri - Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, nu s-a putut aprecia ca ar fi una de buna colaborare, tensiunile parca nu au fost niciodata atit de evidente ca anul acesta. Pe de o parte, apropierea de 1 ianuarie 2007, a indus o anumita teama in rindul fermierilor, care, nu e un secret pentru nimeni, sint total nepregatiti pentru a face fata socului integrarii. De cealalta parte, nevoit sa cheltuiasca sume insemnate pentru derularea unor programe de dezvoltare rurala impuse de UE, la care, se stie, nu orice fermier are acces, ministrul Agriculturii, a avut sacul aproape gol si nu a mai dispus de suficiente resurse pentru a acorda si alte forme clasice de sprijin. Asa ca de la luna la luna relatia s-a deteriorat, apogeul fiind atins zilele acestea cind, spre surprinderea fermierilor, ministrul Flutur a refuzat sa semneze un ordin care sa oficializeze suma de 5.000 lei lei/kg ca pret de referinta pentru productia de griu din 2006. Aceasta, in ciuda faptului ca pretul a fost stabilit de comun acord in cadrul Consiliului pe Produs Cereale, organism care reuneste reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, producatorilor agricoli, procesatorilor, comerciantilor si ai depozitarilor.
Criza a inceput luni, cind negocierile au durat aproape 12 ore fara nici un rezultat, si a continuat marti, cind la ora inchiderii editiei, rezultatul era inca incert. Se pare ca ministrul a acceptat sa semneze documentul, dar cu 4.500 lei/kg, lucru total neacceptat de fermieri care, in jurul orei 15.00, au parasit sala. "E uluitor ce se intimpla, culmea acum chiar nu stim jocurile cui le mai face, pentru ca procesatorii, chiar si ieri, in cadrul sedintei fulger a Consiliului pe produs au confirmat tot 5.000 lei/kg. Nu mai stim ce sa facem. 4.500 lei/kg nu acceptam, nu ne putem lasa chiar asa calcati in picioare. Am vorbit cu colegii nostri, daca nu rezolvam problema aceasta, macar si din onoare de acum, vom lua cu asalt Ministerul Agriculturii. Nu se mai poate si, in aceste conditii, daca asta se vrea, asta vom da - forta, desi nu ne sta nici in caracter, nici in obisnuinta" a declarat Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii