Mergi la conţinutul principal

Criza din Ucraina: războiul declaraţiilor se suprapune peste războiul în toată regula din est

NATO a cerut vineri Rusiei să "înceteze acţiunile militare ilegale" din Ucraina, denunţând o "escaladare gravă a agresiunii militare ruse". Denunţând o "escaladare gravă a agresiunii militare ruse", secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat "în termenii cei mai puternici dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale internaţionale".
"Facem apel la Rusia să înceteze acţiunile militare ilegale, să înceteze sprijinul pentru separatiştii înarmaţi şi să ia măsuri imediate şi verificabile în vederea unei detensionări a crizei", a declarat Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles.
NATO nu va închide uşa Ucrainei dacă această ţară doreşte să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, a mai declarat Anders Fogh Rasmussen, după ce Kievul şi-a anunţat intenţia de a relansa procesul de aderare. "Permiteţi-mi să vă amintesc decizia luată în 2008 de NATO, conform căreia Ucraina va deveni stat membru", a declarat Rasmussen.
"Ucraina a decis să continue o politică de nealiniere", a subliniat el. "Respectăm pe deplin dacă Parlamentul ucrainean decide să schimbe această politică", deoarece noi "aderăm la principiul că fiecare ţară are dreptul de a decide singură, fără ingerinţe din exterior", a precizat Rasmussen.

Putin are o viziune mai radicală

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile de la Kiev ar trebui "forţate" să negocieze pe fond" cu separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor armate ucrainene în estul Ucrainei. "Autorităţile ucrainene trebuie forţate să înceapă negocieri pe fond. Nu pe probleme tehnice (...), ci pe fond (...): care vor fi drepturile populaţiei din Donbas, Lugansk, din sud-estul ţării", a afirmat Putin în cursul unui summit al tineretului rus.

Forţe ruse de menţinere a ocupaţiei

Forţele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), echivalentul NATO, "sunt pregătite să participe la orice operaţiune de menţinere a păcii", a declarat secretarul general al organizaţiei, Nikolai Bordiuja, pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti. El a fost întrebat în legătură cu posibilitatea de a se recurge la forţele de menţinere a păcii în estul Ucrainei, devastat de o insurgenţă a armatei proruse şi unde Kievul şi occidentalii au denunţat joi "incursiunea" trupelor ruseşti.
"Forţele de menţinere a păcii pot fi mobilizate pe teritoriile ţărilor membre şi dincolo de acestea", a anunţat Bordiuja. ODKB include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Numărul victimelor se apropia vineri de 3000

Aproape 2.600 de persoane au fost ucise de la jumătatea lui aprilie în conflictul din estul Ucrainei, a anunţat vineri ONU într-un raport, acest bilanţ crescând pe fondul luptelor din zonele dens populate, relatează Mediafax. "Cel puţin 2.593 de persoane au fost ucise între jumătatea lui aprilie şi 27 august", precizează raportul. "Tendinţa este alarmantă. Există o creştere semnificativă a numărului morţilor din est", a declarat secretarul general adjunct pentru drepturile omului al ONU, Ivan Simonovici, într-o conferinţă de presă.
Numărul morţilor ajunge la "aproape 3.000 dacă se iau în calcul cele 298 de victime ale prăbuşirii zborului MH17", avionul malaysian doborât în iulie de o rachetă, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, a adăugat el, la prezentarea raportului, la Kiev.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro