Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Criza? Care criza?

Cred ca cele doua intrebari de mai sus sunt indreptatite. Nimeni pana acum n-a definit inteligibil "criza". Nu s-a spus de unde vine, cum vine si de ce vine. Explicatiile de genul "a cazut bursa", "oamenii au imprumutat bani si nu mai au de unde sa-i dea inapoi", "este dezechilibru pe piata financiara" reprezinta doar reiterarea unor efecte. Cum adica "a cazut bursa"? Dar cand s-a facut Bursa, cei care au facut-o nu stiau ca poate sa si "cada"? Cum adica "oamenii au imprumutat bani si nu mai au de unde sa-i dea inapoi"? Dar Bancile, cand au dat imprumuturi si pe o perioada de 40 de ani, nu s-au gandit ca, poate, nu-i vor mai primi inapoi? Sau cum adica "este dezechilibru pe piata financiara"? Per a contrario, inseamna ca a fost si un echilibru pe piata financiara si atunci cineva se ocupa de treaba asta si raspundea in aceeasi masura. Sau, de fapt, nu a fost niciodata vreun "echilibru"?
Cine ar imprumuta o suma mare de bani unui necunoscut care, recomandat de alti doi necunoscuti, se jura cu acte-n regula ca in cativa ani va da dublu inapoi? Raspunsul e simplu: nimeni altcineva decat unul teribil de lacom. Un om cu mintea la locul ei nici nu si-ar dori un asemenea castig, nici nu si-ar face planuri pe cateva decenii inainte. Acest sistem ametitor, cel bancar, a zapacit de cap atat categoria lacomilor, compusa dintr-un numar extrem de mic de oameni avuti, cat si categoria "disperatilor", a majoritatii oamenilor saraci care au inteles ca, din ceea ce castiga, nu vor putea niciodata agonisi cat sa nu moara de foame si sa mai si puna ceva de o parte pentru a gusta din "bunatatile" lumii. Este bine si frumos sa dai unei tinere familii o casa, dar este grotesc si cumplit s-o scoti dupa cativa ani din ea si sa-i explici ca-i "criza". Este omenesc sa lasi si pe altul sa traiasca, dandu-i de munca, dar cum este sa-i explici ca, de maine, nu mai poate sa traiasca, ca te-ai razgandit, a intervenit ceva necunoscut, straniu, nu stii de unde vine si nici nu te intereseaza, dar gata, nu mai e loc pentru toata lumea?
Cine are o pasiune arzatoare pentru explicatiile sofisticate, pentru analizele docte emise de grasani imbuibati, pentru indelung studiatele rapoarte facute pe coltul genunchiului, cred ca face o confuzie. Nu politica l-a facut pe om, ci omul a facut politica. Corecta intuitie este aceea ca un singur lucru e clar: de "undeva", nu stim de unde - sau poate stim - se hotaraste cand avem dreptul sa respiram si cand nu, cand avem voie sa mancam si cand nu, cand avem voie sa credem in Dumnezeu si cand nu, cand putem sa murim sau cand trebuie sa ne abtinem de la treaba asta, ca mai avem putin de slugarit. Organizatorii acestei lumi nu au nici convingeri politice, nici economice, nici culturale, nici religioase, iar noi, popor din coada Europei, stim bine asta.
Deja a inceput canibalismul social. Din primavara va fi un adevarat festin. Cine va manca pe cine? Iammi, iammi!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii