Mergi la conţinutul principal

Criză de sânge la Brăila

În ultimele luni, la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila a scăzut simţitor numărul de donatori. Dacă, de obicei, se prezentau zilnic 45-50 de donatori, în lunile iulie şi august numărul donatorilor de sânge abia se ridică la 25-35 de persoane în fiecare zi. Îngrijorător este faptul că nu este vorba doar de o scădere a numărului de donatori pe această perioadă de vară, care coincide cu sezonul concediilor, ci şi de o scădere a numărului de donatori comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor precedenţi. Mai exact, dacă în primul semestru al anului 2014, la Centrul de Transfuzii s-au prezentat 5.202 donatori, în primul semestru al acestui an au fost doar 4.767, motiv pentru care chiar şi cele mai frecvente grupe de sânge, 0 şi A, au ajuns să fie deficitare acum. Sunt zile în care, din nefericire, se înregistrează şi sub 30 de donatori.
Dr. Magdalena Iugulescu, directorul Centrului de Transfuzii Brăila, ne-a spus că explicaţiile acestui fenomen sunt, pe de o parte, că populaţia activă din judeţ - însemnând persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani - este plecată din ţară, iar pe de alta, exigenţa la trierea donatorilor. Referitor la acest aspect, dr. Iugulescu a precizat că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, poate dona sânge, dar există şi o serie de reguli ce trebuie respectate. "Nu poate dona oricine. Donează doar persoanele sănătoase, de aceea există o serie de persoane care sunt respinse de la donare temporar sau definitiv. Este o triere foarte strictă, datorită unei legislaţii care trebuie pusă în aplicare pentru protejarea donatorilor şi pentru a avea pungi de sânge de cea mai bună calitate. Există norme privind informaţiile ce trebuie oferite donatorilor de sânge şi de componente sanguine de origine umană". Altfel spus, există foarte multe criterii de excludere temporară sau permanentă a donatorilor: consum de medicamente, boli infecţioase, hepatite, HIV, sifilis, cardiopatie ischemică, accident vascular cerebral, obezitate, diabet, consumul de sucuri colorate chimic sau energizante, care colorează plasma. În anumite cazuri, un factor negativ îl reprezintă analfabetismul celor care vor să doneze, dar nu înţeleg despre ce este vorba şi nici nu ştiu să semneze că acceptă să doneze 450 mililitri de sânge.

Donatorul trebuie să se hidrateze înainte de a da sânge

Dr. Magdalena Iugulescu apreciază că, în ultimii ani, tatuajele donatorilor ridică adevărate probleme, în sensul că persoanele respective nu înţeleg de ce sunt amânate de la donare, deşi pot exista riscuri reale în astfel de cazuri. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu persoanele care iau tratament pentru diverse afecţiuni şi care sunt acceptate ca donatori, dar pentru că au luat medicamente în dimineaţa donării, sunt amânate. Unii dintre aceşti donatori nu înţeleg despre ce este vorba şi nu se mai întorc la Centrul de Transfuzii. Alţii, nu ştiu dacă este indicat sau nu să se hidrateze în ziua donării de sânge, motiv pentru care dr. Magdalena Iugulescu recomandă o bună hidratare cu o zi înainte, dar şi în dimineaţa donării, cât şi după aceasta. "Se donează 450 ml de sânge. Este incorect să doneze flămând. Donatorul trebuie să bea lichide naturale, lapte, apă, etc, nu este corect să donezi o jumătate de litru de sânge flămând, pentru că ţi se poate face rău. Acest lucru se regăseşte şi în formularul de donare, cu tot ce pot mânca sau bea donatorii. De aceea trebuie citit formularul, donatorii trebuie să înţeleagă documentele respective, iar analfabeţii sunt excluşi de la donare, potrivit noilor reglementări ale legii".

CTS are nevoie de 15-20 donatori noi pe zi

Deşi numărul donatorilor de sânge este în scădere, directorul CTS Brăila consideră că nu ar fi benefică o creştere bruscă a acestora, prin campanii de donare din partea unor instituţii, cum ar fi jandarmeria, poliţia, unităţile militare, care au fost de un real ajutor în ultimii ani. "Nu vrem să primim o sută de donatori pe zi, pentru că noi avem donatori fidelizaţi; ne dorim 15-20 donatori noi zilnic, fiindcă în a doua parte a zilei, aceleaşi persoane intră în laborator pentru analize sau la fracţionarea sângelui în subproduse. Ne dorim permanent donatori, dar dacă vin foarte mulţi donatori odată, surplusul îl transportăm la Bucureşti, iar noi tot cu deficit rămânem", a precizat dr. Magdalena Iugulescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro