Mergi la conţinutul principal

Criză de donatori de sânge din grupele B negativ şi 0 negativ

• la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila a crescut cererea de sânge pentru grupele B negativ şi 0 negativ • problema este că numărul donatorilor s-a diminuat semnificativ pentru toate grupele de sânge, aceştia ajungând de la 50 pe zi (în anul 2014), la 30 pe zi, în cursul acestui an • mai mult, în ultimele două săptămâni, doar 20-25 de persoane au trecut pragul, zilnic, centrului

 

Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, iar în prezent, unitatea face apel la brăilenii cu grupa de sânge B negativ şi 0 negativ, care se încadrează în profilul donatorului, să vină la sediul de pe strada R.S. Campiniu şi să doneze. În ultimele două săptămâni, criza de donatori s-a accentuat, cel mai probabil muncile câmpului ţinându-i ocupaţi. Dacă în anii anteriori, erau aproximativ 50 de persoane pe zi venite să doneze sânge la centrul brăilean, numărul a scăzut la 30 pe zi, iar în ultimele săptămâni, s-a ajuns la 20-25 de donatori pe zi.

Reamintim că în ultimii doi ani s-a înregistrat o scădere a donatorilor brăileni. Faţă de 2014, când erau peste 10.000 de persoane donatoare de sânge, în 2016 numărul acestora s-a diminuat semnificativ, ajungând la 8.558 donatori. În primele cinci luni ale anului 2017, au trecut pragul centrului de transfuzie doar 3.400 de donatori.

Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila are nevoie de donatori pentru toate grupele de sânge, în special de B negativ şi 0 negativ. Cei care intenţionează să facă acest act umanitar trebuie să îndeplinească nişte condiţii. În primul rând, donatorul să fie sănătos tun şi să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani (pentru cei care au peste 50 de ani, este necesară şi o adeverinţă de boli cronice, eliberată de medicul de familie). Femeile trebuie să aibă între 60 şi 100 kg, iar bărbaţii între 70 şi 110 kg, iar tensiunea să fie între 12 şi 16.

 

Cum ne prezentăm la donare?

Curaţi, îmbrăcaţi decent şi mâncaţi. În funcţie de numărul donatorilor, procesul se poate prelungi până la ora 11.00, tocmai de aceea se recomandă ca oamenii să mănânce înainte de a pleca de acasă. Bineînţeles că şi aici este o listă cu alimentele pe care ai voie să le consumi înainte de a dona sânge. Spre exemplu, cu o zi înainte de a merge la centrul de transfuzie, trebuie să ne hidratăm, iar în dimineaţa donării avem voie să bem lichide naturale, cum ar fi apă, ceai şi compot. Putem mânca alimente sărace în grăsime: pâine, covrigi, biscuiţi, dulceaţă, miere, fructe şi legume. Este interzis consumul de lichide colorate chimic, ouă sau produse lactate!

Încă un aspect ce trebuie menţionat este acela că este necesară şi a doua donare de sânge în termen de 6 luni, pentru ca toate produsele sanguine obţinute să fie securizate, apoi livrate către spitale.

Deşi donarea de sânge este un act benevol, gratuit şi anonim, cei care-şi ajută semenii primesc la schimb o zi liberă de la serviciu, o adeverinţă prin care-şi pot cumpăra abonament pentru mijloacele de transport în comun la jumătate de preţ şi şapte tichete de masă în valoare de 9,5 lei/tichet. De asemenea, persoanele din judeţ care vin şi donează sânge îşi pot deconta biletele dus-întors la centru.

De ce e bună donarea? Specialiştii susţin că donarea de sânge previne infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro