Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Critici şi explicaţii pentru lucrările la străzile din comuna Chiscani

• la finele lunii trecute, consilierul local PNL al comunei Chiscani, Costică Gorgan, a atras atenţia că lucrările care se realizează la reţeaua de apă şi canalizare în localitate nu sunt conforme cu devizul • la vremea respectivă, primarul Chiscaniului, Costică Cojea, nu a dorit să comenteze, însă acesta a trimis în cele din urmă un răspuns scris • Cojea a întrebat la rândul său societăţile care lucrează şi a precizat că administratorii i-au dat asigurări privind calitatea lucrărilor • de cealaltă parte, cetăţenii comunei sunt nemulţumiţi de modul în care se asfaltează în prezent şi se plâng că stau cu săptămânile în praf

 

Scandalul legat de modul în care se asfaltează străzile în comuna Chiscani continuă. Dacă la finele lunii trecute consilierul local PNL al comunei Chiscani, Costică Gorgan, sesiza faptul că lucrările la reţeaua de apă - canalizare din localitate nu se fac conform cu devizul aprobat la nivelul Consiliului, acum a venit şi răspunsul oficial din partea primarului Costică Cojea (PSD).

Pe scurt, reamintim că Gorgan ne-a informat că deşi întreaga investiţie ce se realizează în prezent în cofinanţare între Primăria Chiscani şi Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila costă peste 6 milioane lei, în teren nu se respectă devizul aprobat de Consiliul Local, dând ca exemplu ceea ce se întâmpla pe strada unde locuieşte, Mateiu Caragiale. Consilierul liberal a acuzat că maiul mecanic pentru compactare nu este folosit, că nu se toarnă umplutură de nisip pe lângă conducte, că nu se utilizează pământ coeziv, că se tasează cu un buldoexcavator şi nu se lucrează pe straturi. De asemenea, a dorit să sublinieze că lucrarea a ajuns la nivelul gurilor de canalizare astfel că în momentul în care se va asfalta acestea vor fi astupate, dar şi că nivelul străzii îl depăşeşte pe cel al curţilor oamenilor, astfel că vor apărea probleme în momentul în care vor exista precipitaţii. Precizăm că imediat după ce au apărut aceste acuzaţii în spaţiul public, directorul general al CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, a intervenit şi a dat asigurări că lucrarea cu pricina se realizează corect, conform planului şi că pentru orice greşeală de acest gen, este plătită tot din banii Companiei, astfel că nimeni nu ar avea vreun interes să nu execute lucrările aşa cum trebuie.

 

Cojea susţine că Gorgan a făcut acuzaţii defăimătoare

 

La vremea respectivă, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să ia legătura cu primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, în legătură cu lucrările care se execută la nivelul localităţii, însă acesta ne-a informat prin sms că va răspunde doar dacă îi înaintăm o solicitare scrisă în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Astfel că am transmis acea solicitare la care ni s-a răspuns că Primăria Comunei Chiscani a remis adresa noastră către persoanele şi societăţile în măsură să răspundă la aspectele sesizate de consilierul liberal privind modul în care se lucrează. Astfel, Cojea ne-a informat la rândul său că toate lucrările sunt executate corect şi l-a acuzat pe Gorgan că a intrat în campanie electorală, motiv pentru care a ieşit în spaţiul public cu o serie de acuzaţii defăimătoare.

“Conform adreselor primite de la societăţile şi specialiştii care au câştigat licitaţiile publice deschise, precum şi de la diriginţii de şantier şi, totodată, responsabilii tehnici cu execuţia celor trei lucrări la care face referire domnul consilier local PNL, Costică Gorgan, prin acuzele pe care le aduce, ne-au comunicat că a fost respectat şi se respectă proiectul şi caietul de sarcini, dovadă în acest sens fiind Cartea tehnică a construcţiei în care se regăsesc procesele verbale de lucrări ascunse aprobate de dirigintele de şantier, RTE şi executant, precum şi procesele verbale în fază determinantă la control, la care a participat inspectorul din cadrul Inspectoratului Judeţean de Construcţii Brăila. Avem certitudinea că domnul consilier local PNL, Costică Gorgan, a făcut acuzaţii defăimătoare cu privire la partea de lucrări privind reţeaua de apă, canalizare şi asfaltare, orice insinuare sau acuzaţie privind calitatea lucrărilor executate fiind nefondată şi lipsită de orice minimă documentare”, a afirmat Cojea.

De asemenea, în privinţa cotelor capacelor de canalizare, sursa citată a adăugat că acestea sunt corelate cu cele din proiectul de modernizare a drumurilor, şi nu cu cele de la cotele drumului existent, iar costurile de execuţie ale acestora sunt cuprinse în propunerea financiară aferentă obiectivului.

“Mai mult decât atât, referitor la reţeaua de apă, la întocmirea situaţiilor de lucrări se are în vedere punerea la plată strict a lucrărilor executate în teren şi a materialelor puse în manoperă conform devizului ofertat ce a stat la baza întocmirii acordului semnat între Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Dunărea Brăila şi instituţia noastră. Referitor la ceea ce «consideră» domnul consilier local PNL, venim cu precizarea că dânsul este în campanie electorală, dovadă fiind cele aproximativ 30 petiţii adresate Primăriei Chiscani şi aproximativ 6 petiţii adresate Instituţiei Prefectului Judeţului Brăila, care au fost remise instituţiei noastre, toate formulate în cei 3 ani de mandat de consilier local, precum şi abţinerile şi voturile «împotrivă», dar cel mai important este evidentă distorsionarea unor informaţii reale pe care le face la orice oră din zi şi din noapte. Este clar că toate aceste aspecte «constatate» de către domnul consilier PNL sunt pentru ca execuţia lucrărilor să nu-şi urmeze bunul mers şi să nu se finalizeze nicio lucrare. Toate acuzaţiile defăimătoare sunt pentru a-i pune într-o lumină proastă pe oamenii care, într-adevăr doresc să facă ceva pentru comunitatea din Chiscani, dar nu pot din cauza acestor acuzaţii ce se dovedesc a fi nereale, susţineri care nu confirmă nimic în realitate, dar şi pentru a ajunge la conducerea Primăriei”, a mai adăugat primarul, cu precizarea că Gorgan şi-a făcut un obicei din a denigra modul de executare a lucrărilor de pe raza comunei Chiscani.

Cojea a mai acuzat că Gorgan încearcă să învrăjbească locuitorii, chiar dacă acuzaţiile sale sunt doar “presupuneri absurde”.

“Faţă de aceste aspecte, vă comunicăm faptul că dorim să fim lăsaţi să ducem la îndeplinire lucrările în curs de desfăşurare. Atât constructorii, cât şi specialiştii în executarea lucrărilor efectuate pe raza comunei Chiscani îşi asumă întreaga responsabilitate faţă de calitatea lucrărilor”, a conchis Cojea.

 

Locuitorii din Chiscani, nemulţumiţi de cum se asfaltează

 

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au stat totuşi de vorbă cu câţiva locuitori ai comunei Chiscani în legătură cu modul în care se asfaltează acolo, ca urmare a unor sesizări primite în acest sens, iar oamenii s-au arătat total nemulţumiţi. Aceştia s-au plâns că pe strada “Sf. Dumitru” deşi trebuie să fie asfaltată, deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că stau într-un mediu total anormal, plin de praf. Mai mult, au atras atenţia că pe singura stradă unde s-a asfaltat deocamdată, din câte au văzut nu s-a aplicat înainte un strat de pietriş aşa cum ar fi fost normal. De asemenea au semnalat că străzile sunt mult prea înalte, că nu există şanţuri, astfel că atunci când va ploua se tem că toată apa de pe şosea le va inunda curţile.

“Nemulţumirea noastră cea mai mare este cu praful ăsta de pe străzi. S-au apucat de lucru, dar au plecat utilajele în altă comună din câte am înţeles şi ne-au lăsat aşa. Nu pot să las un geam deschis din cauza prafului. Au trecut dimineaţă pe aici şi cică au stropit. Dar unde au stropit?! Că vedeţi şi dumneavoastră praful! Au asfaltat o singură stradă şi nici pe aceea nu au terminat-o. Aseară (n.r. - miercuri seară) a plecat la altă lucrare şi au zis că revin luni (n.r. - astăzi). Dacă vor veni şi luni... Au promis că fac şi strada asta. Dar nu se face! Mai mult praf se face! O singură stradă este asfaltată în toată comuna, dar nu este terminată! Dar uitaţi, aşa se procedează... în valuri. Pe dedesubt e pământ. Au pus asfaltul peste praf, nu e piatră acolo. Să vedeţi la canalizări, la căminele acelea de apă. La prima ploaie se saltă toate în sus. Pe stradă acolo, au asfaltat fără să pună pietriş înainte. Nu e normal aşa ceva!”, s-au plâns cetăţenii din Chiscani.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au trecut chiar pe lângă un loc de joacă  pentru copii, acoperit la propriu de un nor de praf.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii