Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Critica dreptei

Parlamentarii Alianţei Creştin Liberale (ACL) Brăila nu au ratat ocazia de a critica programele politice lansate de doi dintre cei mai importanţi contracandidaţi ai lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie - social democratul Victor Ponta şi candidatul independent Monica Macovei. Dacă în urmă cu câteva zile redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au dat ocazia aleşilor PSD să îşi expună eventualele obiecţii vizavi de programele politice ale contracandidaţilor lui Ponta, ce au fost publicate de cotidianul nostru sub genericul "Bătălia pe proiecte", acum a venit rândul politicienilor PNL - PDL. În linii mari, atât deputaţii Vasile Varga (PNL), Alexandru Nazare (PDL), cât şi senatorul liberal Cătălin Boboc par să împărtăşească ideea că proiectul lui Ponta nu prezintă altceva decât "minciuni electorale". În schimb, dacă liberalii au fost destul de tăioşi în privinţa programului Monicăi Macovei, Nazare nu a dorit să îi aducă reproşuri, dimpotrivă, aprecieri.

Varga: "Ponta se demontează, Macovei vine cu un populism în stil nou"

Potrivit deputatului liberal Vasile Varga, prin programul lansat în cursa pentru alegerile prezidenţiale, Victor Ponta spune că va face ca preşedinte ce nu a fost în stare ca prim-ministru, astfel criticându-şi singur propria guvernare. Mai mult, PNL-istul susţine că în calitate de premier, candidatul PSD a avut doi ani la dispoziţie pentru a pune în aplicare planul USL, însă nu a reuşit. "Lecturând progamul de candidat al premierului Victor Ponta, am descoperit cea mai bună şi organizată critică la adresa propriei guvernări din ultimii doi ani şi jumătate. Da, Victor Ponta este prim-ministru al României de doi ani, 5 luni şi o săptămână! Sunt descrise pe larg nerealizările şi incompetenţa prim-ministrului Ponta în capitole foarte bine delimitate, punctând toate minusurile guvernării. Nu înţeleg alături de colegii mei cum un premier atât de nerealizat ca Victor Ponta, după cum iată o recunoaşte după doi ani jumătate, poate veni să propună tot el zeci de pagini de lucruri pe care nu a fost în stare să le pună în practică deja ... dar ca preşedinte! Programul candidatului la preşedinţie Victor Ponta este acelaşi program cu al premierului Ponta, este plin de lucruri pe care un premier are îndatorirea să le facă, nu un preşedinte. De fapt, sunt aceleaşi lucruri pe care Ponta ni le tot promite, dar nu se ţine de cuvânt că le face. Le-a promis cu USL, le-a promis fără USL, acum le promite în postura de candidat. Atâta doar că acum nu mai este deloc credibil!", afirmă Varga. Mergând pe aceeaşi linie, deputatul îl numeşte pe Ponta un candidat complet neserios, chiar mincinos, acuzându-l că este un tânăr care se joacă cu speranţele oamenilor şi cu gurvernarea ţării. "Ce putem să mai înţelegem de la un premier în funcţie care a avut tot timpul şi prerogativele să acţioneze, dar care vine acum să ne promită că abia atunci când va ajunge la preşedinţie se va ocupa de: reforma electorală, modernizarea administraţiei, combaterea sărăciei, renegocierea redevenţelor, mari proiecte de infrastructură - în special autostrăzi! -, atragerea de fonduri europene, locuri de muncă pentru tineri, finanţarea armatei? Păi nu sunt acestea toate la un loc obiective ale unui prim-ministru? Ce fel de candidat este cel care fiind premier în funcţie vine să promită că abia ca preşedinte va face de exemplu: informatizarea sistemului judiciar? Ce a căutat să facă doi ani şi jumătate premierul Ponta până acum? Da, suntem deficitari în multe din aceste aspecte, dar vinovatul principal astăzi este însuşi premierul în funcţie Victor Ponta", a mai completat sursa citată

Programul Monică Macovei - un populism de stil nou, la modă

Aşa cataloghează Vasile Varga programul politic al candidatului independent la preşedinţia României, Monica Macovei, declarându-se complet dezamăgit de lipsa de pragmatism a acesteia. "Am citit cu toată deschiderea programul doamnei Macovei, însă am fost dezamăgit. Nu vreau, de aceea, să fac multe referiri. Speram să găsesc acolo pragmatism şi ceva mai calculat, tocmai pentru că vine din partea cuiva cu o pregătire mai degrabă europeană. Tocmai pentru că şansele dumneaei în cursă sunt foarte mici speram să găsesc o platformă raţională şi fără promisiuni aberante. Din păcate, doamna Macovei încearcă să se afirme cu un soi de populism de stil nou. Să atragă atenţia cu orice preţ. Programul său este de fapt o lungă listă de promisiuni de toate felurile, răspunsuri radicale la tot felul de nemulţumiri ale oamenilor.
Pe româneşte, candidatul Monica Macovei a trecut în programul său cam tot ce sună şi «dă» bine pentru oamenii nemulţumiţi de politică. Aş spune că programul ei este mai degrabă un program de campanie, nu un program de preşedinte. Promisiunile sunt atât de diversificate încât depăşesc nu doar mandatul unui preşedinte, ci şi pe cel al unui prim-ministru. Sunt lucruri de care, odată ajunsă preşedinte, nu ar avea cum să se ocupe vreodată", a declarat Varga. Totodată, deputatul a subliniat că, din punctul său de vedere, românii nu au nevoie să fie amăgiţi cu promisiuni exotice şi fantasme ale unor candidaţi "care se visează pe cai albi şi care se imaginează luptând de unii singuri împotriva tuturor".

Boboc: "Macovei se crede părintele justiţiei, iar Ponta vinde gogoşi"

Şi senatorul liberal Cătălin Boboc a preferat să îşi concentreze atenţia îndeosebi asupra programului politic lansat de Victor Ponta, subliniind că din punctul său de vedere Monica Macovei nu este un candidat care poate fi luat în seamă în cursa electorală. "În cazul doamnei Macovei, program politic este mult spus. Dumneaei are câteva teme cunoscute şi arhicunoscute. După părerea dumneaei, este părintele justiţiei româneşti, ceea ce, sigur că, e departe de adevăr. Pentru că nu o consider un candidat serios în această cursă - serios în sensul de luat în seamă ca potenţial viitor preşedinte -, nu aş avea ce să discut vizavi de programul dânsei", a afirmat scurt Boboc, la adresa "Decalogului" lansat de Macovei. În schimb, PNL-istul nu a ratat ocazia să critice programul politic lansat de Ponta, pe care l-a acuzat că nu face altceva decât să vândă gogoşi. "De asemenea, nu am mare lucru să discut despre domnul Ponta dintr-un motiv foarte simplu: poate să aibă el un program de o pagină sau de o mie de pagini, pentru mine e totuna de vreme ce nimic din ce spune domnul Ponta nu este credibil. Adică domnul Ponta serveşte numai gogoşi. Cum aş putea eu să cred într-un program oricât de bine ar fi el scris, pentru că oricum domnul Ponta nu respectă nimic, dar absolut nimic? Atunci nu am ce să comentez. Domnul Ponta, în afară de proiecte şi promisiuni ar fi bine să facă ce are de făcut, pentru că are toate pârghiile. Domnul Ponta este prim-ministru, adică omul care până la urmă influenţează într-un mod cât mai direct viaţa românilor de aproape doi ani de zile. Deci, de la domnul Ponta eu nu mai ascult promisiuni pentru că a avut ocazia să promită, dar să şi facă. Până acum nu mi-a dovedit sub nicio formă treaba asta, motiv pentru care nu am de gând să mă aplec asupra vreunui program politic, ca să îl citesc. Eu gogoşi nu înghit!", a mai afirmat senatorul. Boboc nu a ezitat să amintească şi episodul "Ponta - ofiţer SIE", precizând că, din punctul său de vedere, un posibil garant al Constituţiei României, ceea ce Victor Ponta ar deveni în cazul în care ar câştiga alegerile -nu are dreptul să încalce prevederile acesteia. "Pentru că fiind procuror, ai mai avut şi o altă astfel de funcţie, lucru interzis chiar prin Constituţie, nu prin vreo lege mai măruntă. Deci nu am ce comenta despre programul domnului Ponta pentru că nu pot să cred absolut nimic din ce spune dumnealui", a conchis liberalul.

Nazare: "Minciuna domină tot proiectul Ponta. No comment Monica Macovei"

În ceea ce-l priveşte pe deputatul PDL Alexandru Nazare, acesta a preferat să îşi concentreze atacul împotriva adversarului social democrat. Potrivit parlamentarului, folosirea însemnelor naţionale în scopuri electorale de către Victor Ponta reprezintă o dovadă de ipocrizie ieşită din comun. De asemenea, sloganul "Marea Unire a Românilor" nu pare să fi picat tocmai pe gustul deputatului PDL-ist, susţinând că în ultimii doi ani de guvernare românii au fost cu siguranţă mai degrabă dezbinaţi de PSD-işti. Acesta a continuat prin a "taxa" punctual mai multe elemente din cadrul programului lansat de Ponta. "Degeaba vorbim de dialog şi consultări, dialog cu toate părţile politice, cu societatea civilă, atât timp cât în doi ani a fost cea mai netransparentă guvernare de după 1990. Ponta a fost mai netransparent chiar decât Adrian Năstase, în tot ce a făcut. De la achiziţii publice până la mari proiecte, cu exemple concrete: a schimbat prin ordonanţă de urgenţă de trei ori Legea Achiziţiilor publice, de trei ori a făcut-o prost. (...) Vorbeşte despre modernizarea administraţiei, revizuirea Constituţiei. Păi oricum nu el a zis că într-un an de zile face reforma administrativă, regionalizarea, nu el s-a autoproclamat în revizuitorul Constituţiei? Dar ce, a făcut ceva?! Plus că toate lucrurile astea au fost deja promise, deja toată lumea s-a convins că-s minciuni, nu ştiu cine îl mai crede. «Întărirea politicii de coeziune». Păi, să mă ierte Dumnezeu, cum vrei să întăreşti tu poziţia de coeziune, dacă în ăştia doi ani de zile cât ai fost la Guvernare ai negociat un acord de parteneriat în care fondurile europene sunt centralizate şi sunt tot în mâna unor baroni şi în mâna câtorva oameni de la Centru?! Adică un model clar ineficient, care e perpetuat în dorinţa de a menţine puterea centralizată şi pentru a folosi asta în scop electoral", a declarat Nazare. Acesta a mai subliniat că referirea la România ca "Grânar al Europei" este de asemenea cu scop strict electoral, pentru că în timpul guvernării PSD nu s-a văzut nicio îmbunătăţire în sectorul agricol. "Hub tehnologic? La fel. Ce a făcut în guvernarea lui pentru lucrul ăsta? Ne promite că intrăm în zona euro în cinci ani. Păi, să mă ierte Dumnezeu, noi am tot amânat, chiar el a amânat să intre în zona euro. Noi nici nu ştim când intrăm în Schengen. Mai degrabă ne-ar spune asta, pentru că în Schengen am fost amânaţi tot din cauza proastei guvernări şi rapoartelor de ţară proaste pe care le avem de la Bruxelles. «Mari proiecte de investiţii în infrastructură, autostrăzi în special». Da, m-am lămurit, a făcut autostradă de la Buzău la Brăila de s-a spălat pe cap cu ea. Ne-a promis că o face prin garanţii de stat, prin fonduri europene, prin «Connecting Europe» şi a ajuns până la final un drum expres care e nefinanţabil până în 2020. Mulţumim! Aşa investeşte Ponta în infrastructură. Ca să nu mai zic că nu are un km de autostradă pornit şi inaugurat de el. Nu ştiu cum investim în tineri, că pleacă peste hotare?! Numai anul ăsta am nenorocit 100.000 locuri de muncă. De securitate naţională, ne-am convins, ştim ce îi poate pielea. Ca să concluzionăm tot acest program: «Ulciorul nu merge la apă de mai multe ori». Lumea s-a prins cât de mincinos este şi dacă au profitat de români o dată, creându-le speranţe cu USL-ul şi el căţărat pe USL a ajuns prim-ministru, a doua oară nu mai merge! Nu poţi să îi minţi de două ori şi să obţii acelaşi rezultat, adică din prim-ministru să ajungi preşedinte. Deci minciuna domină tot proiectul Ponta, fie el proiect de partid, Guvern sau de viitor preşedinte", a mai afirmat Nazare.

"Nu am cum să critic programul Monicăi pentru că are la bază un respect faţă de statul de drept"

Alta a fost atitudinea deputatului PDL-ist în privinţa programului lansat de Monica Macovei. Potrivit lui Alexandru Nazare o critică a unui alt candidat de pe partea dreaptă a eşichierului politic nu este deloc binevenită în contextul în care, cel mai probabil, va exista o colaborare în turul doi de scrutin. "Nu am divergenţe fundamentale cu programul Monicăi Macovei. Nici nu am cum să critic programul Monicăi pentru că are la bază un respect faţă de statul de drept şi faţă de justiţie, de care avem nevoie. Însă nu am de gând să îl critic dintr-un singur motiv: eu cred că noi toţi, care suntem pe partea dreaptă, indiferent cum suntem şi unde suntem, trebuie să avem o singură ţintă. Nu să vorbim unii despre alţii, de aceea eu niciodată nu am discutat, nu numai de Monica, nu am discutat nici de PMP, n-am zis nimic nici de alţi candidaţi de pe dreapta. Toţi candidaţii cu potenţial de a lua voturi din dreapta nu fac obiectul comentariilor mele. Eu discut cu candidatul de stânga pentru că în turul doi va trebui toţi să ne dăm mâna. Toţi reprezentanţii partidelor şi oamenii, echipele din spatele acestor candidaţi de dreapta, aşa că nu mi se parte constructiv să ne criticăm", a conchis sursa citată.

 
Categorie articol: 

Comentarii