Mergi la conţinutul principal
Un fost deputat de Brăila, infractor notoriu

Cristian Rizea, urmărit internaţional

• numele fostului parlamentar PSD Brăila, Cristian Rizea, este cel mai recent adăugat în baza de date a Poliţiei Naţionale la capitolul “persoane urmărite” • acesta a fost condamnat, pe 18 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor • Cristian Rizea s-ar afla în prezent în Statele Unite ale Americii • acesta a activat ca deputat de Brăila din 2008 până în 2016, însă este gălăţean la origini şi a ajuns în judeţul nostru în urma unor impuneri politice de la Centru

 

De la fotografii pe bannere în campanii electorale pentru Parlamentul României, la fotografii pe pagini cu urmăriţi internaţional pe site-ul Poliţiei - cam aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte traiectoria carierei politice şi nu numai a fostului deputat PSD Brăila, Cristian Rizea. Numele acestuia este cel mai recent adăugat pe lista persoanelor urmărite de Poliţia Română la nivel internaţional. Asta, după ce fostul parlamentar a fost condamnat definitiv, pe 18 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. După cum s-a precizat în presa centrală, plecându-se de la declaraţiile avocatului său, Rizea s-ar afla în prezent la nişte rude în Statele Unite ale Americii, iar potrivit datelor publicate de Poliţia Română acesta s-a sustras punerii în aplicare a pedepsei cu închisoarea. Revenind la faptul că este urmărit de poliţişti, deşi pe site-ul Interpolului încă nu au fost publicate date despre fostul deputat, pe site-ul Poliţiei Române i-a fost realizat profilul, sub motivarea: “Mandat de executare a pedepsei cu închisoarea”. Practic, pe lângă o fotografie, cel mai probabil cea din cartea de identitate a lui Rizea, poliţiştii au adăugat şi faptul că acesta este născut în Municipiul Galaţi, pe 12 aprilie 1969, dar domiciliat în Bucureşti, Sector 1. La rubrica “Semnalmente”, poliţiştii precizează că nu se cunosc date în acest sens deocamdată. Cât despre acţiunile care au condus la punerea lui în urmărire, oamenii legii amintesc mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 87 din 18.03.2019, emis de către Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, dar şi faptul că Rizea s-a sustras punerii în aplicare a acestuia.

 

Pentru ce a fost condamnat Rizea la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare

Aşa cum am precizat şi în ediţiile trecute, fostul deputat PSD Brăila Cristian Rizea a fost condamnat, recent, de ÎCCJ la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Decizia a fost una definitivă şi a menţinut sentinţa din prima instanţă. După cum s-a precizat şi în presa centrală, Rizea este acuzat de DNA că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi. În acelaşi dosar, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Lucian Colţea, cetăţean american, deoarece acesta a decedat. Tot din presa centrală aflăm că în luna februarie, avocatul său a anunţat că ex-deputatul de Brăila „se plimbă din loc în loc” în ţară şi străinătate pentru că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil, iar în prezent se află la nişte rude în SUA, după cum a relatat Agerpres. „Clientul meu mi-a dat un înscris olograf, în care solicită să fie citat la cabinetul de avocatură. Cristian Rizea nu are un domiciliu fix şi a trebuit să plece din Complexul Stejarii. Se plimbă din loc în loc în ţară şi străinătate. Are probleme financiare. Este în SUA în vizită la nişte rude. Nu are mijloace financiare. Nu vrea să dea o declaraţie în dosar”, a afirmat la vremea respectivă avocatul Alexandru Morărescu. Tot acesta sublinia atunci că Rizea plătea o chirie de 2.000 euro pe lună pentru o locuinţă în clubul rezidenţial „Stejarii” din Capitală.

Cristian Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. Acesta le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

 

Cum arată sentinţa Curţi Supreme

Potrivit datelor prezentate de site-ul g4media.ro, sentinţa Curţii Supreme a fost următoarea: “Cu majoritate, Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelantul - inculpatul Rizea Cristian împotriva sentinţei penale nr.680 din data de 07 decembrie 2017 pronunţată de ÎCCJ - Secţia penală în dosarul nr.1291/1/2016. Desfiinţează, în parte sentinţa apelată şi rejudecând: în baza art. 396 alin. (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) teza a III-a, încetează procesul penal faţă de intimatul inculpat Colţea Lucian sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă prev. de art. 61 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 din Codul penal şi spălare de bani prev. de art. 29 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 41 alin. (2) din Codul penal din 1969 şi art. 5 din Codul penal, ca urmare a decesului inculpatului. În baza art. 25 alin. (3) prin raportare la art. 397 alin.(3) din Codul de procedură penală dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: - contractul de împrumut nr.1/ 2.12.2009 încheiat între Colţea Lucian şi Beja George Andrei; - contractul de împrumut nr. 1/02.12.2009 încheiat între Beja George Andrei şi Rizea Cristian; - contractul de împrumut nr. 1/06.12.2009 încheiat între Colţea Lucian şi Beja George Andrei; - contractul de împrumut nr. 1/06.12.2009 încheiat între Beja George Andrei şi Rizea Cristian; - antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 962/21.04.2010 la BNPA Durnescu Mihaela Gabriela şi Polihovici Daniel şi - antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 963/21.04.2010 la BNPA Durnescu Mihaela Gabriela şi Polihovici Daniel. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei în primă instanţă cu privire la inculpatul Colţea Lucian rămân în sarcina statului. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelantul-inculpatul Rizea Cristian rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelantul inculpat Rizea Cristian şi intimatul inculpat Colţea Lucian, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 martie 2019. Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie doar cu privire la încetarea procesului penal în ceea ce îl priveşte pe intimatul inculpat Colţea Lucian ca urmare a intervenirii decesului acestuia”.

Reamintim că deşi nu este brăilean la origini, Cristian Rizea a devenit deputat de Brăila în mandatul 2008-2012, fiind o variantă impusă de la Centru pe listele Alianţei politice PSD ^ PC. Ulterior, acesta a mai obţinut un mandat de parlamentar tot la PSD Brăila, în colegiul uninominal 5, în perioada 2012 - 2016. Până în 2013, Rizea a fost preşedinte PSD Diaspora, iar în 2015 devenise preşedintele PSD în Sectorul 5 din capitală. La alegerile locale din 2016 Rizea a rupt legăturile cu social-democraţii pentru a candida la Primăria Sectorului 5 din capitală, înscriindu-se pe listele Partidului România Unită (PRU). În aprilie 2017 însă, potrivit unor declaraţii pentru presa centrală ale preşedintelui PRU, Bogdan Diaconu, fostul deputat de Brăila a fost exclus şi din acest partid. Asta după un episod în care administratorul unui hotel din centrul Vasluiului a acuzat public faptul că Rizea şi George Ciprian Târdea (ambii candidaţi PRU pentru alegerile Parlamentare la vremea respectivă), au locuit acolo timp de o lună şi jumătate, iar în seara alegerilor, când au aflat că nu au ieşit deputaţi, şi-au strâns lucrurile pe furiş şi au plecat fără să achite nota de plată, paguba fiind de 43.000 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro