Mergi la conţinutul principal

Cristian Rizea este cercetat de ANI

* de asemenea, ANI a sesizat şi ONPCSB şi ANAF privind tranzacţiile bancare realizate de Cristian Rizea * "Totul este o comandă politică, este o mizerie şi zâmbesc la lucrurile astea", a declarat Rizea pentru postul Antena 3

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Constanţa să pună lupa pe veniturile realizate de Rizea în timpul mandatului de parlamentar, sesizând totodată ONPCSB şi ANAF privind tranzacţiile bancare realizate de social-democrat.

După cum se arată în presa centrală, inspectorii de integritate au depistat în cazul lui Cristian Rizea existenţa unei diferenţe izbitoare, în cuantum de 1.264.024,83 lei, aproximativ 300.250,56 euro, între averea dobândită de pesedist şi veniturile realizate în perioada 19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010. Însă aceasta nu este singura neregulă găsită de inspectorii ANI. Aceştia au mai constatat şi existenţa unor tranzacţii bancare suspecte, în valoare de 3.033.765,7 lei, aproape 719.583,73 euro, şi 199.600 de euro. În plus, inspectorii de integritate ar mai fi descoperit şi tranzacţii comerciale şi elemente vizând o posibilă încălcare a obligaţiilor fiscale.

Tranzacţii suspecte

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, veniturile totale rezultate din înstrăinarea proprietăţii, din salarii şi cedarea folosinţei bunurilor de către Cristian Rizea, împreună cu soţia sa, Josette Ane-Marie, în perioada 19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010, au fost de 327.911 lei. În ceea ce priveşte averea deţinută, în cadrul căreia au fost identificate "părţi de natură nejustificată" de cei doi, aceasta este de 1.591.935,83 lei, conform datelor înscrise în evidenţele fiscale.

În legătură cu tranzacţiile bancare, inspectorii de integritate au constatat că cei doi soţi deţin 5 conturi bancare - două în lei şi trei în euro -, toate deschise la Unicredit Ţiriac Bank. Tranzacţiile bancare suspecte depistate de inspectori fac referire la un cont în lei. Conform ANI, la deschiderea acestui cont "au fost efectuate plăţi către titularii de cont, în cuantum total de 3.033.765,7 lei şi 199.600 euro", bani extraşi integral în aceeaşi zi de către Cristian Rizea. Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat că, în martie 2006, soţia deputatului a transferat dreptul de proprietate asupra a două apartamente situate în Bucureşti către Jana Sterian, contra sumelor de 210.000 lei, respectiv 186.447,80 euro.

Concret, ANI a sesizat Comisia de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Constanţa pentru efectuarea acţiunii de control privind averea dobândită şi veniturile realizate de către Cristian Rizea, în calitate de deputat, în perioada 19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010. Motivul sesizării Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) îl reprezintă tranzacţiile bancare. De asemenea, inspectorii de integritate au sesizat şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a verifica tranzacţiile comerciale suspecte şi posibila încălcare a obligaţiilor fiscale prevăzute de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.

"Totul este o comandă politică"

În legătură cu acest subiect, Cristian Rizea a intrat în direct, ieri, pe postul de televiziune Antena 3, declarând că totul este o "comandă politică". "Totul este o comandă politică, este o mizerie şi zâmbesc la lucrurile astea. Să vă explic de ce. Până acum, Agenţia Naţională de Integritate nici nu m-a chemat, nici nu m-a înştiinţat că mă cercetează, pentru că dacă m-ar fi chemat cu documente, ar fi văzut că nu mai există nicio probă şi nicio motivaţie pentru a trimite dosarul în instanţă (...) E vorba de un împrumut pe care l-am luat şi l-am dat la câteva luni înapoi. Există declaraţie notarială legalizată, autentificată. Deci, este absolut o mizerie ceea ce se întâmplă, doar pentru a crea tam-tam", a explicat Rizea pentru postul de televiziune.

Reamintim că, dincolo de cele depistate de ANI, deputatul PSD mai este cercetat şi de către DNA într-un scandal cu fonduri europene ale cărui rădăcini ajung în perioada 2002-2005, când Rizea se afla la şefia Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT). Mai exact, Rizea este cercetat în dosarul penal 27/P/2011, privind modul în care au fost utilizate fondurile europene nerambursabile acordate ANSIT-ului. Sub acest aspect, până la această oră, pesedistul trebuie să dea socoteală de 3 milioane de euro, bani pe care ANSIT-ul trebuie să-i returneze Uniunii Europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro