Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cristian Preda: Ponta seamănă cu Geoană

"Victor Ponta are problemele pe care le avea şi Mircea Geoană. El nu este, în ochii lui Traian Băsescu, un candidat credibil pentru poziţia de premier. Pe de altă parte, V. Ponta nu este, în ochii pesediştilor, un candidat credibil pentru poziţia de prezidenţiabil", susţine Preda într-o scurtă analiză.
Potrivit europarlamentarului PDL, preşedintele PSD ar fi creat USL tocmai pentru "a face uitate" aceste două "dificultăţi majore", însă noua construcţie politică ascunde problemele, în loc să le rezolve.
"Victor Ponta a unit PSD cu PNL pentru ca, pe de o parte, poziţia de prezidenţiabil să îi fie «distribuită» lui Antonescu, iar, pe de alta, pentru ca şansele lui de a deveni premier să pară că nu mai ţin de Traian Băsescu, ci doar de obţinerea unui scor mai mare de 50% la legislative", consideră Preda.
El adaugă că, fiind "lipsit de experienţă", Ponta a uitat că "PSD nu a mers niciodată în alegerile prezidenţiale pe mâna unui candidat din alt partid". "E, de altfel, singura formaţiune care a reuşit nu doar să aibă un candidat la fiecare scrutin prezidenţial, dar şi să îl impingă în turul al doilea, de câte ori nu a câştigat cursa. Cred că peneliştilor nu le-a scăpat acest detaliu", punctează Cristian Preda.

"PNL a intrat în USL interesat, în primul rând, de participarea la guvernare", susţine Preda

"Un prezumtiv scor mai mare de 50% pentru USL îl obligă pe Traian Băsescu să numească un premier de la această formaţiune, dar nu îi impune un anumit nume. La limită, Preşedintele e liber să îl desemneze şi pe Crin Antonescu candidat la funcţia de premier. Mi-e greu să cred ca pesediştilor mai experimentaţi le-a scăpat un asemenea scenariu", mai scrie el.
"PNL a intrat în USL interesat, în primul rând, de participarea la guvernare. Acest partid nu a reuşit să fie prezent în guvern decât atunci când a participat la alegeri într-o coaliţie, adică în 1996 şi în 2004. Atunci când s-a angajat în competiţia legislativă pe cont propriu, PNL fie nu a intrat în Parlament (1992), fie a trecut pragul electoral, dar a rămas în opoziţie (1990, 2000, 2008). În ambele ocazii în care a fost actor guvernamental, PNL şi-a abandonat partenerul înaintea următorului test electoral: aceasta e experienţa pe care au trăit-o si PNŢCD în 1999-2000, şi PDL în 2007-2008", adaugă Cristian Preda.
La finalul argumentelor invocate, europarlamentarul PDL conchide: "Încercând să nu semene cu Mircea Geoană, Victor Ponta oferă ocazia PNL de a face ceea ce a mai făcut în trecut, iar pesediştilor iluzia că l-ar putea pune în dificultate pe Traian Băsescu. De fapt, actualul lider PSD nu e diferit de cel care l-a precedat."
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii