Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Criminal prins după 10 ani

* în primăvara acestui an, urmăritul a fost, din nou, prins în Italia * dacă procedura de extrădare ar mai fi durat câteva zile, brăileanul ar fi scăpat definitiv de pedeapsă, deoarece urma să i se prescrie condamnarea * Florinel Obretin a mai avut de-a face cu legea, fiind acuzat de ofiţerii de la Crimă Organizată că a dus fete în Serbia

Un brăilean în vârstă de 37 de ani, căutat prin Interpol pentru o tentativă la omor comisă în urmă cu 10 ani, a fost prins în Italia şi extrădat în favoarea autorităţilor române. Dacă procedura ar mai fi durat câteva zile, Florinel Obretin, zis "Borcan" ar fi scăpat definitiv de pedeapsa la care fusese condamnat, întrucât urma să i se prescrie mandatul. Bărbatul a mai fost capturat în Italia la sfârşitul anului 2001, însă din cauza legislaţiei de la acel moment nu a putut fi extrădat. Brăileanul a avut de-a face şi cu Crima Organizată, fiind acuzat că a plasat, în baruri de noapte din Serbia, mai multe prostituate cu vîrste cuprinse între 14 şi 22 de ani.

"Borcan" era urmărit la nivel internaţional deoarece se sustrăgea executării pedepsei de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor. Instanţa de judecată l-a găsit vinovat că în ziua de 15 aprilie 1999, în timp ce se afla în bazarul amplasat pe strada Danubiu din Brăila, l-a înţepat cu un foarfece de tuns oile în abdomen pe Cornel A., producându-i leziuni corporale ce i-au pus viaţa în pericol. "Marţi, o escortă din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, din care a făcut parte şi un lucrător de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, l-a preluat din Milano - Italia pe Florinel O. (37 de ani), din municipiul Braila. Cel în cauză a fost încarcerat în Arestul Central Bucureşti", a precizat subinspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

Florinel Obretin a reuşit să plece din România înainte ca poliţiştii să aibă în mână documentul în baza căruia puteau să-l "cazeze" în penitenciar. În octombrie 2001, brăileanul a fost arestat în Italia, unde a stat după gratii aproximativ trei săptămâni, însă, din cauza legislaţiei de la acel moment, nu a putut fi extrădat. Fiind eliberat, "Borcan" a reuşit să stea liber încă opt ani, fiind capturat de autorităţile italiene pentru a doua oară, în primăvara acestui an. Procedura de extrădare a durat câteva luni, Obretin fiind la un pas să scape definitiv de pedeapsa la care fusese condamnat, întrucât luna aceasta urma să i se prescrie mandatul.

"Borcan" a plasat prostituate în Serbia

În perioada în care era judecat pentru tentativă la omor, Florinel Obretin s-a ales cu un dosar penal şi la Crima Organizată, fiind acuzat că a plasat în baruri de noapte din Serbia mai multe prostituate cu vârste cuprinse între 14 şi 22 de ani. Reţeaua, condusă de soţii Obretin, avea legături cu proxeneţi şi călăuze din vestul ţării, în special în Oraviţa, locul pe unde se trecea fraudulos frontiera României cu Serbia. "Dansatoarele" erau transportate cu trenul până la Timişoara sau Craiova, de unde plecau apoi, în câteva zile, la Oraviţa. Pe malul Dunării aştepta o barcă cu motor, condusă de o călăuză care căra "marfa" până pe malul sârbesc al Dunării. Ajunse în Serbia, prostituatele erau vândute patronilor de cabaret din fosta Iugoslavie. Fiecare fată îşi avea preţul ei, care varia în funcţie de vârstă, experienţă şi, bineînţeles, de aspectul fizic.

Din cele şapte fete transportate pe filiera Obretin, cea mai tristă experienţă a avut-o Camelia G., care la acel moment avea doar 14 ani. Scăpată de vigilenţa părinţilor, Camelia s-a împrietenit cu Mihaela Ş., care locuia pe aceeaşi stradă cu ea. Mihaela a fost cea care a scos-o în lume, ducând-o, la un moment dat, într-unul din barurile din centrul oraşului. Chiar în seara în care brăilenii şi-au cunoscut noua pradă, au şi plecat spre Timişoara. "Am stat o noapte la nişte prieteni de-ai lui «Borcan», apoi am plecat la Craiova şi, de aici, la Oraviţa. La o săptămână am pornit, împreună cu Mihaela şi «Borcan», pe malul Dunării. Aici, pe la ora 16.30, ne-au suit într-o barcă cu motor, ne-au acoperit cu nişte pături şi ne-au spus să rămânem aşa până ne anunţă călăuza să ieşim afară. Drumul cred că a durat cam o oră. Când am ajuns pe celălalt mal, ne aştepta un sârb cu o maşină frumoasă, care ne-a dus într-o cămăruţă, unde mai erau şi alte două fete din Moldova. În cămăruţa asta am stat închise câteva zile, până să ne ducă la bar. Pentru că nu aveam buletin şi nici paşaport, nu m-au primit la bar, aşa că m-au trimis înapoi în ţară, la «Borcan»", ne-a declarat, la momentul anchetei, Camelia.

Aventura fetei nu s-a oprit însă aici. Ea a fost dusă, din nou, în Iugoslavia şi vândută unui "patron care cumpăra şi vindea fete". "Îmi aduc aminte că îl chema Agron şi era din Macedonia. El locuia într-o casă mare cu o fată, Nataşa, din Moldova. Am auzit de la Nataşa că pentru mine s-ar fi dat 4.600 mărci", a povestit Camelia. N-a rămas nici de data aceasta în Iugoslavia. Prin intermediul acestui Agron, Camelia, împreună cu două albaneze şi o moldoveancă, au fost transportate în Grecia. Toată gaşca a fost prinsă la frontieră, de poliţia grecească şi dusă în arest. "Am stat în arest o lună şi jumătate, după care m-au trimis acasă cu avionul. Am ajuns la Otopeni, de unde am luat trenul spre Brăila. Singurii bani pe care i-am câştigat în acest timp au fost 10 mărci, date de una dintre colegele mele, ca să am cu ce mă întoarce acasă", a mai spus Camelia.
Like / Share

Comentarii