Mergi la conţinutul principal

Criminal mort în Penitenciar

condamnat la 20 de ani închisoare pentru omor deosebit de grav, inculpatul  Cornel Ghica, supraveghetorul de la Spitalul de Psihiatrie care în august 2012 a ucis în bătaie un pacient de 30 de ani, şi-a găsit sfârşitul • el se afla în executarea pedepsei în Penitenciarul Brăila şi era cunoscut cu probleme medicale, fiind cardiac • deţinutul a fost dus la spital, în urmă cu o săptămână, unde a rămas internat sub supravegherea medicilor • sâmbătă, 16 februarie, personalul medical din cadrul spitalului a declarat decesul deţinutului de 63 de ani • pe 24 mai 2013, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe Cornel Ghica, atunci de 58 de ani, pedeapsa rămând definitivă la Curtea de Apel Galaţi • diagnosticat cu “tulburare afectivă organică” şi având discernământul diminuat, în noaptea de 6 spre 7 august 2012, Ghica i-a dat o lecţie dură pacientului Ionel Dragu, care fusese imobilizat la pat, lovindu-l cu bestialitate în zona capului şi zona inghinală, cu un baston de cauciuc

 

Cornel Ghica, supraveghetorul de la Spitalul de Psihiatrie care în 2012 a ucis în bătaie un pacient, a murit în timp ce se afla în executarea pedepsei cu închisoarea. Încarcerat la Penitenciarul Brăila, după ce a primit o condamnare de 20 de ani închisoare pentru omor deosebit de grav, bărbatul de 63 de ani, care avea probleme cardiace, a ajuns la spital şi după mai bine de o săptămână de la internare şi-a dat sfârşitul. Fapta comisă de acesta a fost însă una extrem de gravă şi a şocat întreaga comunitate brăileană la momentul producerii. Având discernământul diminuat, în noaptea de 6 spre 7 august 2012, Ghica i-a dat o lecţie dură pacientului Ionel Dragu, care fusese imobilizat la pat, lovindu-l cu bestialitate în zona capului şi zona inghinală, cu un baston de cauciuc. În 2013, ucigaşul şi-a primit condamnarea, alături de el primind pedepse cu închisoarea, însă cu suspendare, şi medicul care fusese de gardă în noaptea crimei, dar şi asistenta medicală aflată în tură la Spitalul de Psihiatrie.

Reprezentanţii Penitenciarului Brăila ne-au confirmat decesul persoanei condamnate care se afla în custodia unităţii de detenţie. “În data de 8 februarie 2019, în jurul orei 20.40, o persoană privată de libertate aflată în custodia Penitenciarului Brăila a fost prezentată la o unitate spitalicească din reţeaua sanitară publică, cu o stare generală alterată, impunându-se internarea acesteia. Persoana în cauză se afla în evidenţa unităţii cu o serie de afecţiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri şi tratament potrivit recomandărilor medicilor specialişti. În ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei în cauză a fost declarat în data de 16 februarie 2019, în jurul orei 16.49, în cadrul unităţii spitaliceşti. În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea familiei persoanei condamnate, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi judecătorului de supraveghere a privării de libertate”, se arată în comunicatul transmis de Penitenciarul Brăila.

 

Poveste de groază la Spitalul de Psihiatrie

La numai 30 de ani, un brăilean a ajuns să fie omorât în bătaie chiar în timp ce se afla la spital, unde, în mod normal, ar fi trebuit să primească îngrijiri medicale şi nu corecţie cu bastonul. Culmea, cel care i-a aplicat loviturile mortale a fost chiar un supraveghetor, în vârstă de 57 de ani, angajat al Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Brăila. Pacientul a fost lovit cu cruzime în timp ce era total lipsit de apărare, fiind legat în cămaşă de forţă şi sedat. Drama lui Ionel Dragu a început în seara zilei de 6 august 2012, (ora 23.30), când a fost transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă la Spitalul de Psihiatrie. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, de gardă în acea noapte erau medicul Ştefan Bobocescu Kesikis, specialist neuropsihiatrie pediatrică, asistenta Lenuţa Muşat şi supraveghetorul Cornel Ghica. Întrucât era agitat, Dragu a fost legat de pat, din dispoziţia medicului, şi i s-a administrat o injecţie cu Diazepam. Numai că, după ceva timp, pacientul a primit o bătaie soră cu moartea şi nu a mai scăpat viu.

După cum au stabilit anchetatorii, în toiul nopţii, la ora 2.00, pacientul (care se eliberase din legături) “a ieşit din salon şi l-a atacat pe supraveghetorul Ghica Cornel, trântindu-l la pământ şi lovindu-l cu un scaun în zona capului”. După incident, Ghica, ajutat de paznic, l-a imobilizat la pat pe Dragu, legându-l de mâini şi de picioare şi aplicându-i peste piept aşa-numitul “jug” (un cearşaf înfăşurat), iar asistenta Muşat i-a administrat, din nou, tratament medicamentos pentru a-l linişti.

Supraveghetorul s-a hotărât să se răzbune însă, şi după ce cadrele medicale s-au retras, în jurul orei 3.00, Cornel Ghica a revenit în salonul pacientului. Nu venise să vadă cum se simte, ci pentru a-i da o lecţie. Profitând de faptul că nu se mai afla nimeni în salon, au arătat anchetatorii, supraveghetorul l-a lovit cu bastonul de cauciuc în zona capului şi zona inghinală. Ţipetele şi gemetele bărbatului agresat au fost auzite de pacienţii din saloanele învecinate şi de asistenta care era de gardă, dar care nu a făcut nimic pentru a-l ajuta pe Dragu. “Deşi victima a continuat să ţipe şi să se vaite o lungă perioadă de timp, asistenta Muşat Lenuţa nu s-a alarmat şi nu a ieşit din cabinetul său pentru a vedea ce se întâmplă, întrucât «majoritatea pacienţilor ţipă când sunt imobilizaţi». În plus, asistenta a declarat că ştia că în salon se află Cornel Ghica, considerat de încredere”, a precizat procurorul care a coordonat ancheta.

În dimineaţa zilei de 7 august 2012, la ora 7.30, asistenta Lenuţa Muşat a fost înlocuită de o altă asistentă şi un alt supraveghetor care l-au găsit pe Dragu Ionel legat de pat, de mâini şi de picioare. “Acesta prezenta logoree şi incontinenţă verbală, iar asistentei medicale i-a atras atenţia capul diform al pacientului, care prezenta în partea dreaptă un mare hematom de culoare cianotică, urmare a acumulării de sânge”, au precizat anchetatorii.

Alarmată, asistenta i-a adus la cunoştinţă medicului Bobocescu Kesikis starea pacientului, iar acesta i-a spus să-i măsoare tensiunea arterială. Cum pacientul nu mai avea puls, a fost solicitat un echipaj de la Ambulanţă, pentru resuscitare, însă era prea târziu, decesul fiind consemnat la ora 9.25. S-a dat startul anchetei în acest caz. În faţa anchetatorilor, nici Cornel Ghica, nici ceilalţi doi inculpaţi nu au recunoscut săvârşirea faptelor. Supraveghetorul a spus că pacientul s-ar fi lovit singur de pereţii salonului, asistenta că ar fi fost adus de la Spitalul Judeţean cu hematom la cap, iar medicul de gardă că “Biletul de trimitere” fusese întocmit sumar, nefiind precizate leziunile constatate de el la internare. Oamenii legii i-au audiat pe medicul de gardă de la Spitalul Judeţean, Petru Ganciu, şi pe celelalte cadre medicale aflate la serviciu, inclusiv asistenta şi brancardierul care l-au transportat pe Ionel Dragu la Spitalul de Psihiatrie. Cu toţii au afirmat că pacientul nu prezenta niciun fel de semne de violenţă în momentul în care a fost transferat la Psihiatrie. Martorii au precizat că Dragu devenise agitat şi că solicitase singur să fie transferat la Spitalul “Sf. Pantelimon”. Cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală, dr. Bobocescu a recunoscut că a completat în Foaia de observaţie menţiunea “agresivitate, la examinare se constată hematom temporal drept şi numeroase echimoze...” după decesul pacientului, “fiindu-i teamă de cercetarea ce urma să fie făcută de poliţie şi aflându-se sub imperiul unei stări de şoc”. După moartea pacientului Ionel Dragu s-a efectuat o anchetă internă de către conducerea Spitalului de Psihiatrie. Aceasta a stabilit că atât medicul Ştefan Bobocescu Kesikis, cât şi asistenta Lenuţa Muşat, nu şi-au respectat fişa postului. Potrivit conducerii spitalului, ambii angajaţi au fost sancţionaţi disciplinar cu reducerea salariului cu 10% pe o durată de 3 luni şi, în plus, li s-a interzis să mai lucreze în tura de noapte.

 

Torţionarul de la Psihiatrie trimis la închisoare

Cazul a ajuns imediat în atenţia poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, care, sub coordonarea unui procuror, au demarat cercetările pentru a stabili cum a murit bărbatul internat. Anchetatorii au audiat zeci de persoane, atât angajaţi ai spitalului cât şi pacienţi, reuşind să adune probe care să dovedească vinovăţia supraveghetorului. Necropsia efectuată de medicul legist a arătat clar că tânărul de 30 de ani a murit în urma loviturilor aplicate cu bastonul atât în cap, cât şi pe restul corpului. Pe 21 august 2012, Cornel Ghica a fost reţinut pe ordonanţă, pentru 24 de ore, iar apoi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-au dus în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă. Nici medicul de la Psihiatrie şi nici asistenta, care erau de tură când bolnavul a fost omorât în bătaie, nu au scăpat de urmărirea penală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus apoi trimiterea în judecată a inculpaţilor şi dosarul a ajuns pe rolul instanţei. Pe 24 mai 2013, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe Cornel Ghica, autorul crimei de la Spitalul “Sf. Pantelimon”, la 20 de ani de închisoare. Instanţa de fond l-a obligat la plata sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale şi la tratament medical de specialitate, pe motiv că suferă de afecţiuni psihice. Acelaşi complet de judecată l-a condamnat pe medicul de gardă Bobocescu Kesikis la 5.000 de lei amendă penală, iar pe asistenta Muşat la 3.000 de lei amendă penală.

În urma apelului formulat de procurori şi inculpaţi, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, iar pedepsele aplicate la sfârşitul anului 2013 au fost mai mari. Judecătorii instanţei superioare au admis apelurile Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi ale mamei celui ucis cu cruzime, respingând, totodată, apelurile declarate de inculpatul Cornel Ghica şi de unitatea la care lucra în calitate de supraveghetor. Magistraţii gălăţeni au dispus condamnarea medicului care a fost de gardă în noaptea crimei, Ştefan Bobocescu Kesikis, de 57 de ani, la o pedeapsă de 8 luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru favorizarea infractorului şi fals intelectual. Asistenta Lenuţa Muşat, de 38 de ani, a primit 6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Prin aceeaşi sentinţă penală, Curtea de Apel Galaţi a dispus obligarea inculpatului Cornel Ghica la plata sumei de 200.000 de lei daune morale către familia celui ucis, în solidar cu Spitalul de Psihiatrie Brăila, şi 5.000 de lei despăgubiri materiale.

Diagnosticat cu “tulburare afectivă organică” şi având discernământul diminuat, supraveghetorul Cornel Ghica a afirmat, printre altele, în legătură cu pacientul pe care l-a lovit cu sălbăticie în cap şi în zona inghinală: “După ce am început să-l lovesc, a ţipat şi mai tare, la un moment dat rugându-mă să nu-l mai bat şi să-l las să-şi mai vadă fetiţa”. Ionel Dragu a murit înainte de a apuca  să-şi mai vadă familia.

Sâmbătă, 16 februarie, şi-a încheiat socotelile cu viaţa şi criminalul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro