Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Crimele anului 2013

Lovituri mortale cu coasa, cuţirul sau pumnul. Crime comise pe fondul unor încăierări spontane, izbucnite în baruri sau în plină stradă, alcoolul fiind un factor declanşator. În 2013, şase brăileni şi-au pierdut viaţa în urma unor infracţiuni de omor sau lovituri cauzatoare de moarte. Ultima crimă din acest an a avut loc chiar înainte de sărbători, un individ băut bine lovindu-şi soţia cu cuţitul după ce a tăiat porcul. Statisticile arată că în 2013 poliţiştii brăileni au înregistrat patru infracţiuni de omor, cu două în plus faţă de 2012. La lovituri cauzatoare de moarte s-a păstrat acelaşi nivel, atât în 2013 cât şi anul trecut fiind înregistrate câte două astfel de infracţiuni. 2012, însă, s-a încheiat cu o crimă oribilă, chiar în noaptea de Revelion o femeie fiind omorâtă în bătaie de doi indivizi veniţi să aplice o corecţie concubinului ei.

Ucişi cu coasa

Două crime teribile, unde arma folosită a fost coasa, au avut loc în luna iunie a anului 2013. Un adolescent de 14 ani a fost ucis cu coasa la Vişani, în ziua de 19 iunie. În urma unui conflict între două familii de romi, minorul Ionel Mocanu a primit o lovitură care i-a fost fatală. Cercetările efectuate de poliţiştii de la Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului criminalist, au stabilit că localnicul Mihai Muti, în vârstă de 20 de ani, din satul Vişani, este tânărul rom care i-a înfipt coasa în spate minorului de 14 ani, ucis pentru că a vrut să îşi recupereze soţia. Familia acestuia plătise bani frumoşi pentru o tânără de 15 ani, care urma să îşi împartă viaţa cu cel ucis. Mireasa însă fusese luată acasă de mama vitregă, nemulţumită de banii primiţi. Cele două familii de romi au intrat în conflict, mirele de 14 ani, care a tot insistat să îşi primescă soţia înapoi, fiind străpuns cu o coasă după ce a făcut greşeala de a se opri la casa unde se afla tânăra mireasă şi a intra în vorbă cu fraţii ei. Mihai Muti, zis "Piţa", fratele vitreg al miresei, a ajuns în spatele gratiilor pentru omor calificat. Potrivit anchetatorilor, lovitura cu coasa a fost atât de puternică, încât lama a traversat corpul victimei, creând o plagă de ieşire în zona abdominală, leziunile cauzate conducând la decesul imediat al baiatului de 14 ani.
După numai o săptămână, un alt minor, de 17 ani, din satul Horia, comuna Surdila Greci, a intrat în conflict cu un consătean de 42 de ani, care i-a înfipt coasa în inimă. În toiul nopţii, cei doi s-au întâlnit pe o uliţă şi s-au luat la ceartă, iar atacatorul a lovit cu putere, fără a se gândi că ia viaţa unui om. În noaptea de 27 spre 28 iunie, localnicul Tomiţă Brînzea (42 de ani), înarmat cu o coasă, se deplasa pe stradă când a dat nas în nas cu Cornel C. (17 ani). Din cine ştie ce motive, cei doi nu au putut trece liniştiţi unul pe lângă celălalt, Brînzea sărind asupra minorului şi lovindu-l cu coasa
în zona toracică. Poliţiştii de la Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, au demarat imediat cercetările şi l-au săltat în scurt timp pe ucigaş.

Omorât în bătaie de fiul vitreg

O altă crimă oribilă a avut loc în octombrie, un localnic din satul Căldăruşa, de 46 de ani, găsindu-şi sfârşitul după ce a fost luat la pumni şi picioare de fostul fiu vitreg. Cei doi au consumat alcool şi apoi s-au luat la ceartă, iar tânărul s-a năpustit asupra partenerului de pahar şi l-a lovit până i-a rupt ficatul. După ce a văzut că acesta nu mai mişcă, ucigaşul a sunat la 112 pentru a povesti ce a făcut. Mircea Constantin, de 25 de ani, din comuna Mircea Vodă, a consumat alcool la domiciliul lui Ion A., de 46 de ani, din localitatea Căldăruşa, comuna Traian. Tânărul de 25 de ani l-a luat la bătaie pe tovarăşul de pahar, fost concubin al mamei sale, în urmă cu câţiva ani. Potrivit anchetatorilor, tânărul l-a lovit pe Ion cu pumnii şi picioarele, până l-a lăsat fără suflare, apoi a părăsit locuinţa şi a sunat la 112 pentru a anunţa poliţiştii despre fapta comisă.

Pumnul morţii

Luna august a fost marcată de două omoruri produse în urma unor lovituri de pumn. Un singur pumn în faţă, tras la beţie, i-a adus sfârşitul unui brăilean de 40 de ani, care se afla la o terasă din cartierul Chercea. Victima a primit lovitura ce avea să îi aducă moartea de la un tânăr cu care a intrat în conflict. Bărbatul de 40 de ani a căzut şi s-a izbit cu capul de ciment, însă s-a ridicat şi a plecat acasă. La scurt timp, victima a fost găsită fără suflare, cu capul făcut zob. Potrivit anchetatorilor, în seara de 19 august, în jurul orei 21.30, în timp ce se aflau pe terasa barului "La Muşat", situat pe strada Titu Maiorescu, pe fondul unui conflict spontan şi al consumului de alcool, Costel Ghilic (24 de ani), domiciliat stabil în comuna Scorţaru Nou, şi fără forme legale în municipiul Brăila, l-a
lovit cu pumnul în zona feţei pe Florin R. Victima s-a dezechilibrat şi a căzut, lovindu-se cu capul de suprafaţa betonată a terasei, iar a doua zi a murit la domiciliul său.
La numai câteva zile, un alt bărbat a fost răpus de o lovitură, parcă trasă la indigo. Şi de data aceasta, totul a pornit de la o ciorovăială banală între victimă şi agresor, izbucnită într-un bar situat tot în Chercea, pe Şoseaua Baldovineşti. Bărbatul de 34 de ani, care a căzut cu capul de ciment, a fost dus de urgenţă la spital în Bucureşti, însă medicii nu l-au mai putut salva. Bătăuşul, un surdo-mut care locuia fără forme legale în Brăila, a ajuns în arest. Anchetatorii au stabilit că, între victimă şi Remus Raşcu Berescu (27 de ani), din municipiul Roman, judeţul Neamţ, s-a iscat un conflict. Victima lovea aparatul de jocuri mecanice, pentru că ieşea în pierdere, iar tânărul de 27 de ani a încercat să o liniştească şi i-a aplicat o lovitură cu pumnul în zona feţei, aceasta dezechilibrându-se şi căzând pe spate pe pardoseala din gresie. Agresorul a plecat liniştit acasă, iar bărbatul de 34 de ani, aflat în stare foarte gravă, a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde, pe 24 august, a decedat. Tânărul care a aplicat lovitura mortală a ajuns în spatele gratiilor, el fiind judecat pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (LCM). Zilele trecute, în primă instanţă, inculpatul Remus Raşcu-Berescu a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendare, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila. Sentinţa nu este definitivă.

Înjunghiată în inimă, la pomana porcului

Luna aceasta, o crimă sângeroasă a zguduit satul Custura, comuna Racoviţa, o femeie de 55 de ani fiind înjunghiată cu un cuţit, chiar de soţ, la pomana porcului. Pe fondul consumului de alcool, Anghel Soare (55 de ani) a ajuns să comită o crimă. În timp ce petrecea alături de familie tăierea porcului de Crăciun, Lenuţa Soare s-a trezit cu un cuţit înfipt în inimă, victima fiind găsită fără suflare în casă chiar de soacra ei. Localnicii au spus că în familia victimei, alcoolul era baza de multe ori, iar scandalurile se ţineau lanţ. Potrivit anchetatorilor, conflictul dintre soţii Soare, care aveau cinci copii, a pornit de la faptul că unul dintre fii ar fi primit prea mult şorici de la porcul abia tăiat. Anghel Soare a ajuns în spatele gratiilor, fiind cercetat pentru omor calificat.

Jefuită şi ucisă în noaptea de Revelion

O femeie de 48 de ani nu a mai apucat anul 2013, chiar în noaptea de Revelion fiind trimisă pe lumea cealaltă. Ionel Surdu, zis "Taliu", de 42 de ani şi Vasile Dervis, zis "Vidanjă", de 38 de ani, au dat buzna în casa unui brăilean pentru a-i aplica o corecţie, însă nu l-au găsit şi s-au răzbunat pe concubina acestuia. Vasilica Girip, zisă "Sica", din cartierul Radu Negru, o femeie în vârstă de 48 de ani, a fost atacată în locuinţa concubinului ei, Sorin Lica, fiind lovită cu cruzime în zona toracică, leziunile provocate fiindu-i fatale. În noaptea de 31 decembrie 2012 spre 1 ianuarie 2013, cei doi atacatori, înarmaţi cu o toporişcă, au escaladat gardul locuinţei, au spart două uşi, apoi au început să-l caute pe proprietar, cu care intraseră anterior într-un conflict, pentru a-i trage o mamă de bătaie. În camera amenajată ca dormitor, se afla victima Girip Vasilica, care dormea, fiind învelită cu o plapumă, astfel încât nu putea fi observată. Inculpaţii au crezut că învinuitul Sorin Lica se ascundea sub acea plapumă, astfel încât au început să îi aplice victimei mai multe lovituri. După aplicarea loviturilor, inculpaţii au dezvelit victima, au constatat că nu este persoana căutată, iar Surdu Ionel i-a mai aplicat câteva lovituri cu toporişca (cu coada ori cu partea metalică neascuţită) în zona şoldului stâng. Înainte să părăsească locul faptei, atacatorii au sustras din casă un cojoc, o geacă de blugi şi o damigeană cu cinci litri de vin. Recidiviştii "Taliu" şi "Vidanjă" au fost săltaţi de poliţişti în ziua de 3 ianuarie, fiind trimişi apoi în judecată de procurori. În urmă cu două luni, Ionel Surdu, cel care a aplicat lovitura mortală victimei, a fost condamnat de Tribunalul Brăila la 19 ani închisoare, pentru omor calificat, iar Vasile Dervis a primit o pedeapsă de 7 ani închisoare. Pedeapsa nu este însă definitivă, în cauză fiind deja declarat recurs.

 
Categorie articol: 

Comentarii