Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Crima din Brăiliţa. Judecata

procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Militaru Costel, bărbatul care în toamna anului trecut i-a înfipt cuţitul în inimă unui cunoscut, după o ceartă cruntă • inculpatul de 37 de ani a fost cercetat în stare de arest pentru infracţiunea de omor, acum el fiind trimis în faţa instanţei unde se va stabili pedeapsa pentru fapta comisă • dosarul a fost deja înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila, însă nu s-a stabilit vreun termen de judecată • în seara de 25 noiembrie, Mihai Stănică, zis “Budală” a fost înjunghiat cu un cuţit pe o stradă din cartier Brăiliţa şi nu a mai mişcat

 

Ucigaşul din cartier Brăiliţa a fost trimis în faţa instanţei, pentru a răspunde pentru fapta comisă. În toamna anului trecut, un conflict spontan izbucnit în stradă, între doi cunoscuţi care mai aveau se pare câte ceva de împărţit, avea să ducă la moarte. O lovitură de cuţit aplicată direct în inimă avea să îi aducă sfârşitul lui Mihai Stănică, zis “Budală”, la numai 41 de ani.

 

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Militaru Costel, în vârstă de 37 de ani, cu antecedente penale, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de omor. După cum se arată în rechizitoriu, inculpatul Militaru Costel şi victima, Mihai Stănică, au locuit în cartier Brăiliţa, iar de-a lungul timpului între cei doi s-a creat o stare conflictuală. Victima era cunoscută ca fiind o persoană care consuma frecvent alcool, iar pe fondul stării de ebrietate crea conflicte verbale şi fizice. Pe de altă parte, arată procurorul, inculpatul purta în mod curent, uneori legat de cadrul bicicletei pentru a fi vizibil, un cuţit cu lungimea de 40 cm, din care lama 26 cm. Ziua de 25 noiembrie avea să fie una mortală, victima şi cel care i-a adus moartea intrând de două ori în conflict, în mijlocul străzii.

Potrivit procurorului, în ziua de 25 noiembrie 2018, victima l-a insultat pe un  martor pe stradă, ceea ce a determinat o reacţie din partea bărbatului în cauză, a fratelui său, dar şi a inculpatului Militaru Costel, care era văr cu cei doi. Aceştia au agresat victima în faţa locuinţei sale. Concubina lui Stănică a apelat serviciul unic de urgenţe, la faţa locului deplasându-se un echipaj de poliţie care a aplicat sancţiuni contravenţionale pentru cei implicaţi în conflict.

Numai că ce era mai rău avea să se întâmple mai pe seară. În jurul orei 21.00, inculpatul şi victima s-au întâlnit din nou la intersecţia străzilor Dumbrava Roşie şi Valea Călugărească, iar între cei doi a reizbucnit conflictul, mult mai violent. “Inculpatul Militaru Costel i-a aplicat victimei o lovitură cu cuţitul în toracele anterior stâng, creând o plagă penetrantă profundă. Bărbatul înjunghiat a încercat să se îndepărteze, ba chiar să riposteze cu un cuţit pe care îl avea asupra sa, însă după câţiva metri a căzut în spaţiul verde de lângă un imobilul situat pe strada Dumbrava Roşie nr. 161, unde a decedat”, au stabilit anchetatorii. După agresiune, atacatorul a pătruns într-un imobil de pe strada menţionată, unde proprietarul îi permitea să locuiască într-o baracă, şi a ascuns cuţitul sub o placă din beton. Ştiind ce a făcut, inculpatul chiar a dat foc unor obiecte de îmbrăcăminte pe care le purtase în timpul celor două altercaţii cu victima.

 

Victima găsită fără viaţă, în baltă de sânge

 

Nu a durat prea mult de la atacul violent şi cel înjunghiat a fost descoperit de o femeie care locuia în zona unde s-a produs omorul. Potrivit procurorului, după aproximativ jumătate de oră de la atac, victima a fost găsită de o femeie care i-a cerut sprijinul chiar inculpatului, acesta din urmă discutând chiar cu operatorii serviciului unic de urgenţe. Un echipaj de la ambulanţă s-a deplasat la faţa locului, personalul medical stabilind că victima prezenta o plagă înjunghiată. S-a constatat decesul.

În urma primelor cercetări s-a stabilit că victima a avut anterior un conflict cu doi fraţi, dar şi cu inculpatul. Nu a durat prea mult şi anchetatorii au stabilit cu cine se certase victima şi cine este cel care i-a luat viaţa.

A doua zi, pe 26 noiembrie 2018, suspectul Militaru Costel, care fusese săltat de poliţişti, a descris modul în care a înjunghiat victima şi a spus unde a ascuns arma, fiind efectuată o conducere în teren şi preluată arma crimei din locul unde fusese ascunsă. După cum se arată în rechizitoriul Parchetului, în urma necropsiei s-a stabilit că victima a suferit “plagă înţepată - tăiată toracică, penetrantă, perforantă în cord, aflată în legătură directă şi nemijlocită cu decesul din seara de 25 noiembrie 2018”.

Audiat fiind, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor. Militaru Costel a avut o atitudine sinceră în cursul urmăririi penale. Acesta are antecedente penale, anterior fiindu-i aplicate pedepse cu închisoarea care nu atrag însă starea de recidivă. La data de 26 noiembrie, faţă de inculpat a fost luată măsura reţinerii, iar Tribunalul Brăila a dispus spoi măsura arestului preventiv faţă de bărbatul acuzat de infracţiunea de omor. Măsura arestului a fost prelungită lună de lună, inculpatul fiind şi acum tot în spatele gratiilor.

S-a dispus trimiterea în judecată a lui Militaru Costel, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila la data de 18 aprilie. Nu a început încă judecată întrucât s-au invocat unele excepţii în cauză.

 

Crima din Brăiliţa a şocat întreaga comunitate brăileană

 

Liniştea dintr-o seară de week-end, 25 noiembrie 2018, avea să fie tulburată de un atac sângeros comis în stradă, în cartier Brăiliţa. În jurul orei 22.00 s-a dat dat alarma la Poliţie, asta după ce anterior s-a cerut intervenţia unei ambulanţe. Cei care au sunat la numărul de urgenţe 112 au anunţat că un bărbat a fost înjunghiat la intersecţia străzilor Dumbrava Roşie cu Valea Călugărească. Vecinii care l-au găsit căzut, în faţa unei porţi, au fost convinşi că acesta a băut mai mult şi nu s-a mai putut ţine picioare. Din păcate, medicii de la ambulanţă care s-au deplasat la locul indicat au constatat că bărbatul, pe numele lui Mihai Stănică, zis “Budală”, nu mai era viu. S-a constatat decesul, trupul neînsufleţit fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei. Oricum, în urma anchetei la faţa locului, poliţiştii au constatat urmele de violenţă. Personalul medical a stabilit că victima suferise o plagă tăiată în hemitorace, rana fiind extrem de gravă şi hemoragia mare. S-a stabilit că este vorba despre o infracţiune de omor.

Vecinii lui “Budală”  au rămas şocaţi după ce au descoperit trupul bărbatului, mai ales după ce au aflat că acesta chiar este mort. O femeie le-a spus redactorilor că a ieşit din curte şi l-a văzut pe bărbat, fiind convinsă că îi este rău, aşa că a chemat ambulanţa. “Am ieşit să iau nişte mentă pentru băieţel ca îl durea burtica şi cand am ieşit din curte am avut un şoc când l-am văzut, am chemat un vecin, el a spus că nu pune mâna pe el că îi este frică. Am chemat-o pe cumnata şi ea cică este un vecin din cartier. Am întrebat-o dacă respiră.«După cum se pare nu respiră!», a spus ea. Am sunat la Ambulanţă, o fi băut sau nu, i-o fi rău sau nu, eu am sunat totuşi la ambulanţă. Să vină să vadă ce se întâmplă. Sunt în stare de şoc!. Şi acum tremur de frică. Nu am auzit nimic, chiar nimic...nimic....niciun zgomot care să ne atragă atenţia.  Se mai întâmplă câte ceva pe aici pe la noi prin cartier, dar se mai aude câte ceva, dar acum nu s-a auzit nimic”, a spus femeia care a făcut descoperirea macabră. Şi soţia lui Mihai Stănică a primit îngrozită vestea morţii soţului. Ea ştia de cearta avută de bărbatul său cu nişte vecini, care ar fi pornit de la o banală înjurătură. După conflict, bărbatul a intrat în casă şi s-a îmbrăcat, apoi a plecat. Femeia nu s-a gândit că nu o să îl mai vadă în viaţă pe soţul său.

Imediat, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului, au dat startul cercetărilor pentru a-l identifica pe suspectul de crimă. Chiar înainte de crimă poliţiştii fuseseră chemaţi să calmeze spiritele între victimă şi agresor. S-au dat nişte amenzi, însă nu s-a putut preveni fapta mult mai gravă care avea să se produsă ulterior, tot între cei care intraseră în conflict. Poliţiştii au întocmit atunci dosar penal şi au efectuat cercetări sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor. Exista un cerc de suspecţi. De la IPJ Brăila ni s-a comunicat că, anterior incidentului, victima şi un alt bărbat au fost sancţionaţi contravenţional la Legea 61/1991 pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

În seara de 25 noiembrie, unul dintre suspecţi a fost ridicat de poliţiştii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) de acasă. Acesta a fost condus la audieri, la sediul IPJ Brăila. Era vorba chiar despre bărbatul care a comis omorul din stradă, respectiv inculpatul Militaru Costel, el fiind apoi arestat.

Acum, după trimiterea în judecată, instanţa va decide pedeapsa pe care o merită bărbatul acuzat de omor.
Categorie articol: 

Comentarii