Mergi la conţinutul principal

Crimă şi tortură la Spitalul de Psihiatrie

La numai 30 de ani, un brăilean a ajuns să fie omorât în bătaie chiar în timp ce se afla la spital, unde, în mod normal, ar fi trebuit să primească îngrijiri medicale şi nu corecţie cu bastonul. Culmea, cel care i-a aplicat loviturile mortale a fost chiar un supraveghetor, în vârstă de 57 de ani, angajat al Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila. Şocant este faptul că pacientul a fost lovit cu cruzime în timp ce era total lipsit de apărare, fiind legat în cămaşă de forţă şi sedat. Bărbatul care i-a curmat viaţa a ajuns în spatele gratiilor, fiind cercetat pentru infracţiunea de lovituri cauzatoare de moarte.
Tragedia s-a întâmplat în seara zilei de 6 august, când Ionel Dragu a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Brăila, fiind dus chiar de către mama sa, care a observat că, în ultimul timp, acesta se simţea din ce în ce mai rău şi era tot mai slăbit. Femeia le-a spus medicilor că fiul ei suferă de hepatită cronică şi epilepsie şi a aşteptat să îi fie făcute investigaţii medicale. Medicii l-au consultat şi au decis ca tânărul să fie internat la Spitalul Judeţean Corp B - Secţia de Gastroenterologie. În jurul orei 22.00, pe fondul afecţiunilor medicale, bolnavul a început să aibă un comportament deranjant pentru ceilalţi pacienţi, având vedenii şi fiind agitat. În aceste condiţii, medicul de gardă a decis ca Ionel Dragu să fie transferat la Spitalul de Psihiatrie. El a fost urcat într-o ambulanţă al cărei echipaj era format din asistentă, şofer şi un brancardier, fiind transportat la cealaltă unitate medicală. La internare, pacientul a fost preluat de dr. Ştefan Bobocescu, asistenta Lenuţa Muşat şi supraveghetorul de serviciu Cornel Ghica. Întrucât era confuz şi agitat, bolnavului i s-a făcut un tratament specific, după care a fost dus într-un salon şi legat de pat de către supraveghetor. La un moment dat, Ionel a cerut să meargă la baie, astfel că a fost dezlegat, însă, la întoarcerea pe holul de la triaj, a luat un scaun dintr-o cameră alăturată şi i-a dat în cap supraveghetorului. Angajatul spitalului a cerut ajutor, la locul incidentului venind imediat doctorul, asistenta, paznicul de la poartă şi un pacient. Ionel Dragu a fost dus în salon, unde a primit calmante şi a fost contenţionat (legat de pat). Rămas singur cu bolnavul, supraveghetorul Cornel Ghica şi-a pierdut cumpătul şi a început să îl lovească cu bastonul de cauciuc, mai ales în zona capului şi a testiculelor, până l-a lăsat fără suflare. În dimineaţa zilei de 7 august, mama tânărului l-a căutat la Spitalul Judeţean, de unde a aflat că fiul său a fost transferat la Psihiatrie, însă, când a ajuns acolo, la ora 8-8.30, i s-a spus că acesta a murit.

Supraveghetorul a fost arestat, medicul şi asistenta sunt urmăriţi penal

Cazul a ajuns imediat în atenţia poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, care, sub coordonarea unui procuror, au demarat cercetările pentru a stabili cum a murit bărbatul internat. Anchetatorii au muncit zile în şir, au audiat zeci de persoane, atât angajaţi ai spitalului cât şi pacienţi, reuşind să adune probe care să dovedească vinovăţia supraveghetorului. Necropsia efectuată de medicul legist a arătat clar că tânărul de 30 de ani a murit în urma loviturilor aplicate cu bastonul atât în cap, cât şi pe restul corpului. Pe 21 august, Cornel Ghica a fost reţinut pe ordonanţă, pentru 24 de ore, iar apoi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-au dus în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă. Nici medicul de la Psihiatrie şi nici asistenta, care erau de tură când bolnavul a fost omorât în bătaie, nu au scăpat de urmărirea penală. "Sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au început urmărirea penală împotriva învinuitului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovituri şi vătămări cauzatoare de moarte. De asemenea, s-a mai început urmărirea penală faţă de alte două persoane angajate în cadrul unităţii medicale, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea infractorului şi fals material în înscrisuri oficiale, respectiv abuz în serviciu contra intereselor persoanelor", a precizat agent principal Camelia Bucur din cadrul Biroului de Presă al IPJ Brăila. Ieri, Cornel Ghica a fost dus în faţa judecătorilor Tribunalului Brăila, care au admis propunerea procurorului de caz şi au dispus arestarea preventivă a bărbatului de 57 de ani, pentru o perioadă de 29 de zile. "S-a reţinut în sarcina inculpatului că în noaptea 6 spre 7 august, în calitate de supraveghetor la Spitalul de Psihiatrie «Sf. Pantelimon» Brăila, i-a aplicat mai multe lovituri cu un baston de cauciuc pacientului Dragu Ionel, internat în acest spital, iar urmare a loviturilor primite, pacientul a decedat", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.
În urma necropsiei, medicul legist a stabilit că victima prezenta leziuni la mâni, glezne şi toraco-abdominale, care s-au putut produce prin contenţie (procedeul de imobilizare prin legare de pat). În plus, bărbatul avea şi răni grave la cap, coapse şi în zona genitală, acestea fiind cele care i-au cauzat moartea.

Ancheta internă de la Psihiatrie, nefinalizată

Conducerea Spitalului de Psihiatrie "Sf Pantelimon" a dispus efectuarea unei anchete interne pentru a se stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul. Personalul care a fost de tură în noaptea respectivă a dat declaraţii despre cele întâmplate însă, până la această dată, comisia de anchetă condusă de dr. Aurel Macarie nu a ajuns la o concluzie. Potrivit managerului unităţii spitaliceşti, Florentin Crăciun, acesta este primul eveniment de o asemenea gravitate, petrecut la Psihiatrie, iar ancheta nu a fost încă finalizată, având în vedere faptul că există anumite neconcordanţe între declaraţii. "Trebuie să vedem ce s-a întâmplat în acea seară, pentru că sunt neclarităţi din punct de vedere al respectării fişei postului. Pe măsură ce apar neconcordanţe în declaraţii, punem întrebări. Nu am finalizat deocamdată ancheta internă, dar ceea ce vom stabili sunt lucruri strict administrative", ne-a declarat Florentin Crăciun. Gestul supraveghetorului i-a şocat pe colegi, care îl ştiau ca pe un om liniştit, cu foarte mulţi ani de vechime în spital, fără să fi avut vreodată conflicte cu pacienţii. După incidentul din 6 august, bărbatul a intrat în concediu medical. "Având în vedere gravitatea faptei, din punct de vedere administrativ, trebuie să-i suspendăm contractul de muncă, însă aşteaptăm să se pronunţe anchetatorii. În momentul de faţă, angajatul este în concediu medical. Indiferent de circumstanţe, este inadmisibil ce s-a întâmplat, dacă asta e realitatea", a mai spus Florentin Crăciun.
După tragicul eveniment, conducerea spitalului intenţionează să monteze camere de luat vederi şi pe holul de la Triaj, singurul din spital unde aparatura de supraveghere lipseşte, asta pentru a preveni apariţia unor incidente în această zonă, considerată una cu risc scăzut până acum. "Legea nu permite montarea de camere de supraveghere în saloane, ci doar pe holuri. La Triaj nu avem camere de luat vederi, aici nu s-a întâmplat niciodată până acum vreun incident. Dacă ar fi fost supraveghere video şi pe holul de la Triaj, poate nu se ajungea la o situaţie atât de gravă. În orice caz, nu ar fi fost nevoie de atâtea declaraţii, pentru că ar fi fost totul înregistrat. Vom instala sistem de supraveghere şi pe acest hol", a spus Crăciun.
O altă măsură pe care o va lua conducerea spitalului este aceea de a supune periodic unor testări psihologice infirmierele, supraveghetorii şi asistentele medicale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro