Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Creste valoarea punctului de pensie

Ieri, in cadrul sedintei Comitetului Consultativ de Dialog Civic, a fost prezentata o informare privind masurile luate de Casa Judeteana de Pensii (CJP) Braila, pentru aplicarea la nivelul judetului nostru a Legii nr. 250/2007, care modifica Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Directorul executiv al CJP, Stefan Sinpetru, a precizat ca o noutate, care in mod sigur ii va multumi pe pensionari, se refera la cresterea valorii punctului de pensie. De la 1 ianuarie 2008, acesta va ajunge pina la 37,5% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale, iar de la 1 ianuarie 2009, pina la 45%. Potrivit noului act normativ se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care doresc sa isi completeze venitul asigurat, iar baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale o constituie venitul brut realizat lunar. De asemenea, atunci cind o persoana indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de virsta, pensia anticipata devine pensie pentru limita de virsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de virsta facindu-se la cerere. Potrivit noilor prevederi, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, fata de 30 de zile cum prevedea Legea 19/2000.
Directorul executiv al CJP a mai precizat ca si pensionarii agricultori vor beneficia de o marire a punctului de pensie.
"Incepind cu 1 septembrie 2007, punctajul anual pentru fiecare an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste, precum si pentru fiecare an de contributie realizat de taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, pina la data intrarii in vigoare a Legii nr.80/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, reprezinta 0,57255 puncte, fata de 0.25000. De aceasta prevedere beneficiaza 5.512 pensionari braileni", a spus Stefan Sinpetru.
La ora actuala, la nivelul CJP Braila sint inregistrati 79.556 persoane care beneficiaza de pensie de asigurari sociale si 20.841 de pensionari din sectorul agricol.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii