Mergi la conţinutul principal

Creste numarul divorturilor, in special din cauza violentei in familie

Oficial, Braila se situeaza intre judetele cu cea mai mare rata a divortialitatii (cu 2,23 divorturi la 1.000 de locuitori), dar si printre cele mai sarace regiuni ale Romaniei, tinind cont de veniturile salariale obtinute de braileni si de numarul somerilor inregistrati la Fortele de Munca. Declinul familiei brailene - institutie aflata la baza societatii, locul in care ar trebui sa fie crescuti si educati viitorii membri ai comunitatii - reprezinta un proces ireversibil, mai mult decit ingrijorator. Din nefericire, majoritatea cuplurilor care se despart sint tinere. Specialistii sint de parere ca principala cauza a divortului o reprezinta violenta domestica, urmata de saracie si nepotrivirea de caracter, mai precis lipsa comunicarii in cupluri.
Dramele familiale sint reflectate cel mai bine de cifrele din statistici. Potrivit Directiei Regionale de Statistica Braila (DRS), in anul 2005, numarul casatoriilor incheiate in municipiul si judetul Braila a scazut cu aproape 13%. Astfel, daca in 2004 numarul cuplurilor care au spus "da" in fata ofiterului starii civile a fost de 2.273, anul trecut numarul acestora a scazut la 1.986. Rata nuptialitatii a fost, in 2005, de 5,3 la mia de locuitori, sub media inregistrata la nivel national (6,6 la mie).
Specialistii sint de parere ca lucrurile stau si mai rau in ce priveste divortialitatea. Potrivit sursei citate, numarul divorturilor inregistrate pe rolul instantelor din judetul Braila a cunoscut o evolutie ascendenta in anul 2005, comparativ cu 2004, ajungind de la 2,01 la 2,23 divorturi la mia de locuitori (media pe tara este de 1,54). Daca, in urma cu doi ani, la Braila, se inregistrau 749 divorturi, anul trecut, numarul acestora a crescut la 827. Practic, la 5 casatorii incheiate la Braila, corespund 2 divorturi. La acestea, se adauga asa-zisele "despartiri in fapt" cind sotii, desi casatoriti cu acte, sint separati de ani de zile. Inutil sa mai spunem ca fiecare divort ascunde o drama si ca, in cele mai multe cazuri, copiii sint "victime colaterale" ale conflictelor dintre soti.
Surse autorizate din cadrul Palatului de Justitie ne-au declarat ca principalele cauze ale divorturilor sint: violenta domestica (verbala si fizica), lipsurile de orice fel, nepotrivirea de caracter, lipsa comunicarii, lipsa afectiunii. "Divorturile sint mai frecvente in primii cinci ani de casnicie si la cuplurile la care unul din soti este plecat "la munca" in Spania sau Italia", sint de parere specialistii. Cu alte cuvinte, saracia genereaza conflictele din interiorul cuplurilor si, in ultima instanta, declinul familiei brailene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro