Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Crescatorii vor primi subventii pentru cumpararea de berbeci si tapi de inalta valoare genetica

Crescatorii de ovine si caprine vor primi bani de la stat pentru achizitia de berbeci si tapi de "inalta valoare genetica", care sa imbunatateasca performanetele raselor locale la productia de carne, lapte sau pielicele. Acestea sint prevederile unui proiect de ordin elaborat de Ministerul Agriculturii. Sprijinul financiar ar urma sa fie acordat sub forma de prima la cumpararea animalelor, atestate prin certificat de origine si va reprezenta 60% din pretul de achizitie, fara sa depaseasca 1.000 de lei pentru fiecare animal.
Berbecii si tapii "de inalta valoare genetica" vor fi folositi la reproductie, pentru imbunatatirea performanetor raselor locale, in conditiile in care fermierii nu obtin deocamdata randamente la nivelul celor din alte state UE.
Beneficiarii sprijinului pentru achizitia de berbeci si tapi vor fi crescatorii care fac parte dintr-o asociatie de profil, au pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor sau sint in curs de pregatire si detin un anumit numar de femele ovine/caprine, potrivit proiectului de ordin al Ministerului Agriculturii.
Astfel, fermierii trebuie sa detina minim 30 de femele pentru fiecare berbec/tap cumparat, acesta fiind numarul minim care asigura utilizarea eficienta la reproductie. Totodata, crescatorii trebuie sa cumpere intre 2 si 25 de berbeci/tapi.
De finantare pot beneficia si asociatiile de crescatori de ovine si/sau caprine care au angajat cel putin un inginer zootehnist si cumpara un numar de berbeci/tapi cuprins intre 10 si 200 capete, in vederea utilizarii la insamintari artificiale sau monta dirijata.
Cererile vor putea fi depuse pina la 25 noiembrie, la directiile agricole judetene, insotite de mai multe documente, potrivit proiectului de ordin, in care mai este mentionat ca pentru acest an vor fi alocate in total fonduri de 25 de milioane lei pentru aceasta forma de sprijin.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii