Mergi la conţinutul principal

Crematoriul de copii

Poporul român a plătit de atâtea ori pentru greşeli care şi-au luat şi îşi iau în continuare tributul, dar tragedia de luni a fost cu atât mai devastatoare cu cât pierderea se măsoară în suflete candide, pentru care lumea unde tocmai sosiseră s-a transformat într-un veritabil infern. Nu s-au născut la locul potrivit - versul unui binecunoscut cântec se ascunde în surdina murmurelor de jale pe care nu le auzim, dar care răsună neîntrerupt, în semn de protest adresat nimănui şi lui Dumnezeu. Iar peste toate adie speranţa că micuţii eroi lăsaţi să se lupte singuri cu flăcările şi care acum luptă să trăiască vor învinge. Ar fi o bucurie pentru toţi românii.

Vânătoarea de vinovaţi este în plină desfăşurare. Sunt mulţi, de la asistenta de gardă, electricianul nepriceput şi cei care au decis modernizarea secţiei de reanimare zgârcindu-se pentru două-trei detectoare de fum şi până la autoritatea statului, care a lăsat spitalul să funcţioneze cu mai puţin personal decât un minim necesar pentru confortul şi siguranţa mamelor şi copiilor, dincolo de actul medical. De altfel, echipa de anchetă a folosit expresia "vină colectivă"; acum mai rămâne de văzut cât de mare va fi "colectivul". Conducerea maternităţii a fost deja suspendată, iar spitalul închis până la finalizarea anchetei, respectiv a cercetărilor. Clădirea care până luni răsuna de viaţă a rămas pustie. Nu va fi altfel prea curând, cel puţin nu până când o altă secţie de reanimare - poate la fel de bine dotată ca şi cea care a ars, dar cu certitudine securizată împotriva oricărui pericol - va fi pusă la dispoziţia altor bebeluşi născuţi prematur şi a altor mămici care vor veni să continue firul vieţii întrerupt atât de crud şi nedrept.

Sunt multe învăţături de tras de aici. Tragedii s-au mai întâmplat, chiar în maternităţi. De obicei, inamicul principal era cine ştie ce virus care determina o perioadă de carantină. De data asta a fost altfel, mai cumplit, iar reacţiile au fost imediate. Deja toate instituţiile sanitare, chiar şi şcolile, sunt căutate la prize şi întrerupătoare. Dar asta e simplu. A mai rămas de verificat ceva, mai bine zis cineva: omul. Iar asta e complicat, câtă vreme responsabilitatea e doar aparentă, respectul între pacient şi medic/asistent nu e reciproc şi dezorganizarea se face simţită în destul de multe locuri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro