Mergi la conţinutul principal

Creditele restante vor creste ingrijorator daca deprecierea leului va continua o perioada mai lunga

Restantele la credite se vor inmulti ingrijorator, daca deprecierea leului se va mentine pe o perioada mai indelungata, iar cursul se va stabiliza la un nivel mult prea dezavantajos, apreciaza bancherii.
Mai multi presedintii si directori din banci nu considera periculoasa deprecierea actuala, chiar daca destul de abrupta, aratind ca leul a pierdut continuu teren in ultimul an si jumatate, ceea ce nu s-a tradus intr-o majorare periculoasa a restantelor. Presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, crede ca influenta deprecierii leului se va putea vedea abia peste citeva luni, in functie si de evolutiile viitoare atit pe curs, cit si in ceea ce priveste dobinda de referinta Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara). El a aratat ca exista cazuri de credite ipotecare in euro cu rate variabile in functie de dobinda de referinta de pe piata europeana, al caror cost chiar a scazut usor in lei, in ciuda deprecierii semnificative a monedei nationale in ultimul an si jumatate. "Este cam devreme sa ne pronuntam. S-a facut o ajustare in timp a acestei deprecieri, atit prin majorarea salariilor, cit si prin reducerea dobinzii de referinta, in unele cazuri. Daca leul se va stabiliza sau revine, influentele vor fi mici", a explicat Oprescu.
Aceeasi retincenta in a se pronunta asupra unor efecte imediate a aratat-o si presedintele Bancpost, Mihai Bogza, desi recunoaste ca bancile trebuie sa monitorizeze atent situatia. "Nu este un curs definitiv, depinde foarte mult de cit va dura deprecierea si la ce cotatii va ramine leul. Daca moneda nationala se va stabiliza la un nivel bun, nu va fi nici o problema", a spus Bogza. Directorul general adjunct al Bancii Transilvania (BT), Ionut Patrahau, aminteste insa de majorarile de dobinzi la creditele in valuta. El a precizat ca exista cazuri in care ratele la credite s-au dublat, ca urmare a majorarilor dobinzii si a deprecierii leului. "Ma astept sa existe probleme legate de achitarea ratelor la creditele in euro daca situatia va dura mult. (...) Speram ca efectele sint temporare si ca in trei-sase luni lucrurile vor reveni la normal", a afirmat Patrahau. In cazurile de neplata, BT va analiza cu atentie "cine are cu adevarat nevoie" si ar putea accepta reesalonari sau rescadentari ale imprumuturilor, "dar nu ca regula generala".
"Daca situatia se agraveaza, atunci o sa incepem sa ne facem griji", a spus oficialul BT.

Daca se trece pragul de 5 lei/ euro, incep probleme

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca, de la nivelul actual al cursului, stresul impus clientilor de deprecierea leului poate fi destul de mare, ceea ce va conduce la majorarea restantelor. "Este un curs suportabil, dar restantele cresc", a afirmat Ionut Dumitru. El a precizat ca sint banci care pot sa reziste si nu vor avea probleme grave nici la un nivel al cursului de 5 lei/euro, dar ca este cert ca de la aceasta valoare incep sa faca pierderi. "Depinde de fiecare banca, de cit de relaxata a fost politica de creditare implementata. Nu stiu cite banci s-au dus pina la maximul gradului de indatorare (...) De asemenea, nu cred ca clientii cu grad relativ mic de indatorare vor avea probleme, in timp ce cei cu multe datorii vor fi mai afectati", a continuat Dumitru.
Directorul general al Millennium Bank Romania, Jose Toscano, nu anticipeaza ca bancile vor avea probleme legate de neachitarea ratelor la credite din cauza deprecierii leului. "Sper ca oamenii stiu ca daca au credite in valuta sint supusi unor asemenea posibilitati. (...) Vom vedea ce se intimpla", a afirmat Toscano.
Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica (IPE) din cadrul Academiei Romane, considera ca bancile nu vor avea pe termen scurt probleme legate de neachitarea creditelor, ca urmare a deprecierii leului. "Bancile nu vor avea probleme pe termen scurt, sa zicem doua-trei luni, dar daca (deprecierea leului - n.r.) va continua, pe termen mai lung, atunci da", a spus Albu.
Ponderea creditelor neachitate in total credite va creste, dar bancile pot face calcule legate de probabilitatea ca imprumuturile contractate sa nu fie achitate la timp, in functie de profilul clientilor, numarul acestora sau ratele pe care trebuie sa le plateasca. Soldul creditelor in valuta a crescut in primele 11 luni din 2008 cu 35,9%, de la 81,46 miliarde lei la finele anului 2007 la 110,7 miliarde lei la sfirsitul lunii noiembrie. In aceeasi perioada, soldul restantelor la imprumuturile in valuta a avansat de 2,7 ori, de la 330,2 milioane lei la 905 milioane lei, iar ponderea acestora in totalul creditelor s-a dublat, de la 0,4% la 0,8%. Cursul de schimb a fost relativ stabil in primele opt luni ale anului trecut, cu o usoara tendinta de apreciere, si a variat intre maximul lunii ianuarie, de 3,7695 lei/euro, si minimul anului, de 3,4719 lei/ euro, inregistrat la 6 august.
Evolutia cursului de schimb s-a schimbat in luna septembrie, in contextul intensificarii problemelor de pe pietele financiare internationale, iar leul a continuat sa se deprecieze pina la finele anului. Pina la finele lunii noiembrie 2008, leul se depreciase cu 5,06%. Moneda nationala a incheiat anul la un curs de referinta de 3,9852 lei/euro, in scadere cu 10,38% fata de prima cotatie valabila in 2008, cind un euro valora 3,6102 lei.
Cursul de referinta anuntat de BNR a depasit pragul de 4 lei/euro in prima sedinta de tranzactionare a anului, si s-a situat vineri la maximul istoric fata de moneda unica europeana, de 4,2127 lei/euro. De la inceputul anului, leul s-a depreciat cu 5,7% in raport cu moneda europeana.
Fata de minimul istoric al ultimilor cinci ani, de 3,1112 lei/euro, atins in vara anului 2007, actualul curs de referinta indica o depreciere de 35,4%, intr-un an si jumatate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro