Mergi la conţinutul principal

Creditele in euro sint recomandate cind leul e depreciat

Momentul in care un credit in euro este obtinut are, ulterior, implicatii majore asupra gradului de indatorare a clientului, se arata intr-un studiu Erste Bank, ce analizeaza creditarea in Romania.
Nu este acelasi lucru sa te imprumuti in iulie 2007, cind euro era cotat la 3,10 lei sau in prezent, cind moneda unica valoreaza in jur de 3,60 lei.
In primul caz, imprumutatii au putut sa obtina o suma mult mai mare exprimata in euro, dar au luat credit atunci cind leul atingea virful perioadei de apreciere. Iar, cum dupa orice crestere vine si o corectie, ei au fost cei mai expusi riscului valutar. Ulterior, leul s-a depreciat cu 20%, ceea ce le-a majorat serios ratele la credit.

Limitarea riscului de supraindatorare

In schimb, cei care se imprumuta la un curs mai ridicat, sint mai bine protejati, deoarece ulterior cotatiile valutare nu vor avea spatiu pentru a creste prea mult peste nivelul din momentul acordarii. Dimpotriva, s-ar putea ca sansele de apreciere sa fie mai ridicate.
Regula de baza la un credit in valuta este ca el sa fie obtinut atunci cind leul este depreciat fata de valuta respectiva. In acest fel, se cisiga in doua moduri. In primul rind, la contractare, clientul obtine mai multi bani in lei atunci cind face schimbul valutar. Si, in al doilea rind, daca leul incepe sa se aprecieze, ratele lunare vor fi din ce in ce mai mici.
Studiul Erste Bank arata ca majoritatea clientilor nu au inca motive de ingrijorare la rambursarea creditelor in euro. Studiul ia in calcul diverse scenarii privind evolutia cursului de schimb si a ratelor de dobinda la euro si le testeaza efectele pentru clentii care s-au imprumutat in perioada ianurie 2005-martie 2008.
Scenariul de baza include o usoara reducere a dobinzilor la euro si un curs mediu de 3,6 lei/euro in 2008. In acest caz, clientii care s-au imprumutat in perioada noiembrie 2006-octombrie 2007 se pot astepta la o crestere a ratelor cuprinsa intre 5-15% fata de momentul semnarii contractului. In rest, ratele ramin aproape neschimbate sau chiar devin mai ieftine.
Clientii cei mai avantajati sint cei care au luat credite in 2005 cind cursul euro-leu se situa la peste 4 lei. In ciuda deprecierii recente a monedei nationale, ei inca mai platesc rate cu 10% mai mici decit la data acordarii.

Dincolo de avertismente

Nici cei care au luat credite in primele luni ale acestui an nu o duc prea rau, deoarece vor plati rate cu peste 5% mai mici, conform scenariului de baza.
Astfel, atunci cind cursul atingea valori maxime, iar banca centrala tragea semnale de alarma aspura riscului creditelor in valuta, era unul dintre momentele potrivite pentru a lua un credit in euro.
Nici in prezent cursul nu se afla departe de nivelul de la inceputul anului, ceea ce inseamna ca finantarile in valuta sint inca destul de atractive, dupa cum arata calculele Erste.
In concluzie, creditele in valuta nu sint lipsite de riscuri, insa ca si in cazul investitiilor pe bursa, alegerea momentului reprezinta un element decisiv in asigurarea unei investitii de succes. Asa cum o actiune slab cotata poate aduce cistiguri mari ulterior, un curs depreciat poate face acelasi lucru pentru un credit in euro.
Pentru cei care nu vor sa riste sub nici o forma atunci cind intentioneaza sa acceseze un imprumut (mai ales in cazul celor care isi obtin veniturile in lei) este de ajuns sa urmeze si sa respecte o regula de prudentialitate, rostita tot mai des in
ultima perioada de guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu: "imprumuta-te in valuta in care iti cistigi salariul!"

Leul este pe un trend ascendent

La finalul tranzactiilor de ieri, cursul oficial stabilit de Banca Nationala a Romaniei este de 3,5581 lei pentru un euro si 2,2417 lei pentru un dolar. Ambele valute sint cotate in scadere. Cotatiile sint valabile pina luni la prinz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro