Mergi la conţinutul principal

Creditele doar cu buletinul vor disparea

Creditele doar cu buletinul vor disparea in curind, intrucit vor intra sub reglementarea Bancii Centrale, care interzice acordarea de credite fara garantii sau avans. Ministerul Finantelor a facut public proiectul de lege privind autorizarea si supravegherea de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a societatilor de creditare nebancare. Este vorba de firmele de leasing, cele care acorda credite de consum din magazine (Credisson la Flanco, Estima Finance la Domo) sau alte companii de creditare (TBI Leasing, Euroline Retail Service-ERS) care nu dau raportul BNR. Autoritatile au anuntat, inca din vara anului trecut, ca vor emite o lege de supraveghere a acestora. Iata ca, dupa mai bine de o jumatate de an, proiectul de lege a iesit la lumina. Conform acestuia, societatile de creditare nebancare trebuie sa respecte normele BNR pentru a mai putea functiona.

Capitalul social, minim 200.000 de euro

Conform proiectului de lege, societatile de creditare nebancare se vor numi institutie financiara nebancara, avind obligatia de a se constitui ca societati comerciale pe actiuni, cu exceptia caselor de ajutor reciproc si caselor de amanet.
Capitalul social minim al institutiilor financiare nebancare va fi stabilit de BNR, fara a putea fi mai mic de echivalentul a 200.000 de euro.
Institutiile financiare nebancare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare (credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring, scontare, forfetare), leasing financiar, emitere de garantii, amanetare, alte forme de finantare.
Institutiilor financiare nebancare li se interzice atragerea de depozite sau fonduri rambursabile de la public si includerea in obiectul de activitate a oricarei alte activitati decit cea de creditare.
Acestea vor emite, cu respectarea reglementarilor BNR, norme interne pentru realizarea obiectului de activitate in conformitate cu regulile unei practici prudente si sanatoase. In cadrul normelor interne de creditare, institutiile financiare nebancare vor stabili reguli care sa se refere cel putin la bonitatea beneficiarului, criteriile si conditiile acordarii creditului.
La fel ca bancile, institutiile nebancare vor constitui provizioane de risc de credit, deductibile la calculul impozitului pe profit, conform reglementarilor BNR.
Ele sint obligate sa raporteze BNR structura portofoliului de credite si orice informatie solicitata de banca centrala in scop statistic si de analiza.
Infiintarea institutiilor nebancare se va notifica BNR, in temen de 30 de zile de la data inmatricularii la registrul comertului. Ele isi vor putea desfasura activitatea numai dupa primirea de la BNR a documentului care atesta inscrierea in Registrul general al institutiilor financiare nebancare, tinut la BNR.
Pentru a putea fi autorizate de BNR, societatile nebancare trebuie sa indeplineasca unele criterii de performanta economica, de transparenta cu privire la actionarii societatii, precum si gradul de calificare in domeniu a conducatorilor acesteia.
Astfel, societatea trebuie sa dispuna de o situatie financiara stabila, care sa justifice in mod satisfacator provenienta fondurilor destinate obtinerii participatiei la capitalul social al institutiilor financiare nebancare, sa furnizeze suficiente informatii care sa asigure transparenta necesara pentru identificarea grupului din care face parte.
Pentru a-si exercita functia de supraveghere, BNR va putea sa faca inspectii la sediul institutiilor financiare nebancare pentru a le verifica evidentele, conturile si operatiunile. De asemenea, acestea vor fi obligate sa transmita BNR orice informatii solicitate de aceasta.
Conform proiectului de lege, institutiile financiare nebancare intocmesc si pastreaza la sediul social un exemplar al documentatiei de credit si orice informatii privitoare la relatiile lor de afaceri cu clientii si cu alte persoane pe care BNR le poate prevedea prin reglementari si care se pun la dispozitie personalului autorizat al BNR, la cererea acestuia.
De asemenea, institutiile nebancare sint obligate sa prezinte BNR situatiile lor financiare, precum si alte date si informatii cerute de BNR. Daca institutiile nu se vor conforma prevederilor legii, BNR poate lua o serie de masuri, precum avertisment, amenda intre 0,05 si 1% din capitalul social, suspendarea sau chiar interzicerea activitatii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro