Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Craciunul. Cea mai comerciala sarbatoare a anului?

Mos Craciun, fratele democrat al comunistului Mos Gerila, se pare ca a uitat traditia de cind cu avioanele din capetele orasenilor (ca de fluturi nu se mai pune problema). Mosu' s-a urbanizat, nu mai intra pe cos, ci probabil prin furnalele de la combinate?! (altfel nu-mi explic barba neagra), iar renii sai sint cai putere parcati neregulamentar, dupa consum consistent si sanatos de bauturi alcoolice.
Ce-a patit Craciunul? Nu l-a furat nimeni, alea-s filme de pacalit copiii, la fel ca intreaga idee (fermecatoare, de altfel, la timpul ei) de Mos si spiridusi. Craciunul a devenit cea mai de prost gust sarbatoare religioasa a anului. Romanul trebuie sa se simta bine, ce mai conteaza care-i ideea sarbatorii? De altfel, majoritatea percepe data de 25 decembrie drept un prilej bun pentru a primi/oferi cadouri si pentru a petrece pe cinste. Nasterea Domnului? Ce-i aia? Hai, mai toarna un pahar!
Nu mai exista spiritualitatea specifica unei sarbatori crestine, nu mai miroase a cozonaci copti pe scara blocului, pentru ca lumea ii cumpara, pina si brazii sint preferati artificiali de catre multi, ca sa nu mai vorbim de meniurile incarcate ca pentru zeci de persoane. Si te mai miri ca numarul anual al oamenilor care ajung sa se interneze la spital din prima zi a crescut. Tot creste, fiindca romanul n-are limita, se vede iesit dintr-un post pe care cel mai probabil nu l-a tinut, dar se indoapa cit pentru tot anul, pina la Craciunul urmator.
Mos Craciun a devenit un asemenea cliseu incit iti obosesc ochii de la citi mosi vezi zilnic, timp de o luna inainte de Craciun. Colac peste pupaza, frustrarile femeilor, in ce priveste discriminarile sexuale, ajung intr-atit de departe, incit n-ai cum sa nu observi si zeci de domnisoare care prostitueaza ideea sarbatorii imbracindu-se sumar in rosu si purtind o caciula de-a mosului, afirmind cu orgoliu si gerontofilie ca ele-s "Craciunite".
Craciunul nu mai e ce-a fost, a ajuns o metoda dezgustatoare de a scoate la iveala ce-i mai prost din romani. Prin Occident, de Craciun, oamenii trebuie sa fie sinceri (si ei respecta asta!). Probabil ca asa ne respectam si noi neamul, afisind cu mindrie cum sintem de fapt, din sinceritate, adica snobi si lacomi. Craciun fericit si voua!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii