Mergi la conţinutul principal

Cozi interminabile la renta viagera

Un zvon nefondat, conform caruia de anul viitor Uniunea Europeana va sista actiunea de inregistrare de noi dosare pentru acordarea rentei viagere, a bulversat complet activitatea Biroului Judetean de Renta Viagera Agricola (BJRVA) Braila. Zilnic, zeci de batrini stau la cozi interminabile pentru a-si depune dosarele de teama ca dupa 1 ianuarie acestea nu vor mai fi acceptate. Complet eronat, ne asigura Marian Gaureanu, reprezentant teritorial al ADS, institutie in cadrul careia functioneaza BJRVA Braila. Renta viagera este un drept prevazut de lege, negociat deja cu UE. Oricum, desi nu se cheama renta viagera, si UE acorda diferite forme de sprijin proprietarilor de teren peste o anumita virsta care isi instraineaza proprietatile sau le dau spre lucru altor persoane. "Daca pina la 30 noiembrie cozile interminabile din fata biroului erau justificate, conform legii dosarele depuse pina la 1 decembrie 2006 intrind in plata anul viitor, mai precis la 1 aprilie 2007, inghesuiala de acum nu mai are practic nici o explicatie. Oricum, toate dosarele depuse in perioada 1 decembrie 2006 - 1 decembrie 2007, vor face obiectul platilor in anul 2008. Despre sistarea rentei viagere, nici nu intra in discutie. Este complet eronat. Nu inteleg imbulzeala aceasta, legea ramine valabila si dupa aderarea la UE. Pina la 1 decembrie 2006 am inregistrat 2.640 dosare care vor intra in plata la 1 aprilie 2007. Alte circa 70 de dosare sint finalizate, dar fiind depuse luna aceasta vor intra in plata la 1 aprilie 2008", a precizat Gaureanu.

Batrinii sint rugati sa respecte planificarea pentru ridicarea carnetelor

Totodata, la Braila, au ajuns si aproape 1.500 de carnete de rentier, din care doar 230 au fost ridicate de beneficiari. "Noi am intocmit un grafic si saptaminal am planificat in jur de 400 de persoane.
I-am contactat telefonic si i-am anuntat cind sa vina sa ridice carnetul. Culmea, din cei 400 planificati saptamina trecuta s-au prezentat doar 40 si, in schimb, au venit persoane din afara listei. Si acesta e un motiv de bulversare. Fac apel catre rentieri sa se prezinte pentru ridicarea carnetului atunci cind sint anuntati, iar cei neanuntati sa astepte telefonul nostru. Nu e o problema, carnetul de rentier se poate ridica oricind pe parcursul anului viitor. Beneficiarii isi pot ridica banii si fara sa fi intrat in posesia carnetului", a mai spus Gaureanu.
Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita unui rentier
agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile aflate in
proprietatea sa, avind siguranta unei surse viagere de venituri
garantata de stat. Cuantumul rentei viagere este echivalentul in lei
a 100 euro/an pentru fiecare hectar instrainat sau 50 euro/ha
pentru fiecare hectar dat in arenda. De renta viagera vor beneficia
proprietarii a maximum 10 hectare de teren, in virsta de peste 62
de ani care au instrainat suprafetele respective sau au incheiat
contracte de arenda dupa data de 22 iulie 2005.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro